hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2020 二月 → 三月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2020 二月 → 三月號

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-9 21:51 | 顯示全部樓層

GACHA GACHA COFFEE(扭蛋咖啡座)上面擺左呢啲東京地鐵路線標記氣球

其他東京Metro既Head mark

花火Liner Head mark,以前隅田川煙花大會舉辦既時候就會有呢班由丸ノ内線直通去銀座線既臨時列車

銀座線01系車內閃燈路線圖、丸ノ内線舊車既車身波紋裝飾

大井川鐵道SL Festa今年喺新金谷站附近車庫舉行,唔洗好似上年咁搭入千頭站咁耐,好多人直情從JR既金谷站行過去

喺站內既オハ35系客車同埋7200系(以前屬於東急)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-13 21:18 | 顯示全部樓層
攝影會開始之前調度排陣既E10形機關車

同樣調度中既C10形8號機

加埋以前屬於西武鐵道既E31形,全部都掛上SL Festa Head mark

唔明點解要安排佢地停喺呢個逆光位

之後換上三款櫻花Head mark

換返SL Festa Head mark之後E31形就退返後面車庫

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-13 21:49 | 顯示全部樓層
佢跟住要調度入站駁其他客車,準備之後行走臨時班次

呢卡無紅色帶既7200系停喺車庫一角

固定喺轉車台展示既C12形164號機,當日有轉車台試推攤位

比500円參觀SL工場

準備改裝成James模樣既C56形44號機

可惜今年春夏既活動都因為武漢肺炎而取消

大修中既C11形

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-13 21:58 | 顯示全部樓層

後面展櫃展示車號牌

小田急舊3000形SSE讓渡黎呢度之後用既Head mark——ロマンス(Romance)急行「おおいがわ(大井川)」

下層既Plarail

某款車既煞車桿

入到車庫既呢部E32

喺站內連住其他客車留置中既E34

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-13 22:24 | 顯示全部樓層
固定路釘體驗攤位

佢之後停喺月台呢個位

佢喺十和田觀光電鐵時代已經改造成兩邊都有駕駛室,呢邊就係原裝鑽石形車頭

E34拖住既客車(オハフ33形、座敷客車ナロ80形、オハフ33形、オハ35形、展望車スイテ82形),配上川根路Head mark

新金谷站對面既プラザロコ(Plaza Loco)入面既博物館,呢部係以前喺一畑輕便鐵道住友水泥七尾工場行走既SLいずも(出雲),由德國Orenstein & Koppel製造

一樣係德國呢間公司製造既1275形,以前喺日本不鏽鋼直江津工場專用線行走

從井川線退役落黎既Cスロフ1形,以前係來賓車,定員只有16人

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-13 22:32 | 顯示全部樓層

當日入面擺曬中井精也既作品

重現30~40年代福用站風貌,旁邊係著制服影相攤位

內部

站長室

車飛架

外面既模型場景

昭和年代風格

另一個係歐陸風

評分

參與人數 4aPower +5 HugeC +40 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享
xdxd + 1 + 10 大師級作品
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-14 20:31 | 顯示全部樓層

不存在既C54形18號機

鐵路迷捐贈既收藏

當日新金谷站有巴士出發去大代川側線盡頭(不過車程同行過去差唔多時間)

修復中既C11形312號機成為SL Festa另一個「看點」,而佢舊年仲係留置喺盡頭生鏽

開放埋旁邊呢部座敷客車參觀

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-14 20:44 | 顯示全部樓層
佢原本係西武鐵道501系,從電氣化列車其中既拖卡改造成客車

佢今後會搬去KADODE OOIGAWA商場展覽,而呢個新商場就喺下個月即將開幕既門出站旁邊

客車入面有展板介紹

07年退役嗰陣既Head mark,之後佢就成為零件車放喺側線呢度

ホキ800形漏斗車

來自JR西日本既12系客車同JR北海道既14系,依然留置喺度日曬雨淋

之後去返車站影呢班SL Festa臨時班次開出
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-14 20:54 | 顯示全部樓層

得返佢停喺度,攝影會嗰陣好似咁樣順光咪好囉

以前屬於南海電鐵既21000系

之後一路搭JR去清水站,再行去個站北邊既外浜踏切影相。

373系特急「ふじがわ(富士川)」

211系

當日有呢班急行「ゆるキャン△梨っ子」來往静岡~甲府,比fans聖地巡礼

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-14 21:04 | 顯示全部樓層

搭到草薙站,再行去静岡鐵道既草薙站附近影相(圖中右邊同路軌並行既馬路)

逐一退役既1000形

A3000形,呢列既Brilliant Orange Yellow色彩取自當地盛產既蜜柑

來自富士山既Clear Blue色彩,呢列第一編成排障器亦有2017年桂冠賞字樣

Natural Green綠茶色

真・街坊鐵路

静鐵100周年塗裝

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
xdxd + 1 + 10 大師級作品
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分