hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2020 二月 → 三月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2020 二月 → 三月號

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-23 22:35 | 顯示全部樓層

去到金屋口之後有啲時間比你落月台參觀

站名標、包埋國鐵路段既車費表、電影《ALWAYS 三丁目の夕日'64》喺度取景既畫面

呢兩張係落左巴士之後搵入口嗰陣影既

紀州鐵道另一部キテツ1形,退役後喺呢度動態保存

車內

駕駛台

個人擁有既DL17,以前喺神戸製鋼所既神戸製鐵所專用線行走

評分

參與人數 3aPower +4 HugeC +30 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-27 21:25 | 顯示全部樓層
公園門口既D51形1085號機

火車砵砵蜜柑號Head mark

以前喺三菱石油水島專用線行走既DB107,後面連住蒲原鐵道木造貨卡ト1、ワム1同埋來自國鐵既車掌車ヨ6114

同樣係神戸製鋼既機關車DL113、114

公園風景

對面山好多蜜柑樹

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-27 21:36 | 顯示全部樓層
交流館唔大

模型場景有好多蜜柑樹同埋有田川町各處既建築物

昔日既金屋口站?

右邊係路籤閉塞系統既路籤金屬版發行機

381系特急「くろしお」既Green車座椅

381系時代既熊貓座椅、普通車座椅

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-27 21:51 | 顯示全部樓層

茶几入面既「盆景」風格場景

各種部品

最後行出去有田鐵道Office外面巴士站,等搭旁邊車廠開出既班次

紀勢本線加茂郷~冷水浦之間既車窗風景,可以見到對面既「和歌山遊艇城歐羅巴港」主題公園

喺紀伊中ノ島站落車睇下呢個風格獨特既設計,呢度頂蓋支架利用八幡製鐵所創業時製造既路軌,屬於「推薦產業遺產」

下面係以前既和歌山線月台,而當時和歌山線走線係從田井ノ瀬通去舊既和歌山站(宜家既紀和站)

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-27 22:18 | 顯示全部樓層

223系

287系

喺距離常磐線全線恢復通車唔夠一個月既2月22號,我就一早去到品川轉特急「ひたち(常陸)」去勝田。(E657系車內)

從上野站開出之後下一個站就係偕楽園,當時正正係梅花祭,所以星期六、日既日間下行班次都會停呢個臨時站

雖然當日係勝田車輛中心開放日,但我抽唔中入場券,所以去ひたちなか(常陸那珂)海浜鐵道既活動先。

佢每個站都有特別設計既站名牌,個田字中間就係公司logo,佢地仲攞過GOOD DESIGN AWARD

來自JR東海既キハ11形,配上洗衣鋪全身廣告

進入勝田站既E501系

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-27 22:38 | 顯示全部樓層

用一日乘車券搭到去近年新開既高田の鉄橋站

當日呢部キハ20形配合JR嗰邊既開放日而行幾班臨時列車吸客

佢係國鐵キハ20形既Last number,曾經轉去水島臨海鐵道行過,之後就黎到呢度(當時仲係茨城交通時代)

後面連結キハ3710形(小松製作所茨城工場竣工10周年塗裝)

行過去那珂湊站途中可以見到湊機關區

右邊部キハ11-201成為零件車,繼續保留JR東海子公司——東海交通事業既塗裝

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-30 21:34 | 顯示全部樓層

擺喺度展示既キハ20 429,國鐵將佢讓渡比鹿島臨海鐵道之後就換左車頭燈,最後黎到茨城交通呢度開展第三人生

退役之後就放喺呢度展示,再換上首都圈色塗裝

得返車體既ケハ600形,佢係日本最初既不鏽鋼氣動車

站前指示牌都有獨特設計(キハ20 429喺茨城交通時代叫做キハ203)

呢度都有貓站長「おさむ」,但係佢舊年已經逝世,得番呢個皇座

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-30 21:47 | 顯示全部樓層
另外一隻叫「ミニさむ」,當日就見唔到佢

月台中途有個好新淨既平交道去中間島式月台

右邊係キハ3710形,配上井上工務店廣告

來自三木鐵道既ミキ300形,當時啱啱復元三木鐵道既色彩

停喺月台尾既工程車

來自東武鐵道既ホキ1形漏斗車

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-30 21:57 | 顯示全部樓層
呢架從終點站阿字ヶ浦折返番到黎

我之後就搭キハ20形去阿字ヶ浦(車內木地板up味頗重)

駕駛台

呢條線準備延伸去国営ひたち海浜公園(國營常陸海濱公園)附近,舒緩旺季附近道路擠塞既情況

樓主| cyc_yin 發表於 2020-10-30 22:13 | 顯示全部樓層

站內展示藍色塗裝既キハ22形,佢來自羽幌炭礦鐵道,基本上同國鐵キハ22形同款設計

當日車內有模型場景展示,不過無影到(呢度好近海邊,搞到佢咁殘

後面嗰部係來自留萠鐵道キハ2000形,亦同國鐵キハ22形同款,佢混合左國鐵急行色塗裝同埋島原鐵道風格(車頭左右三條橫間)

之後搭返キハ20形出到勝田,行去開放日會場途中可以見到E531系洗緊車

旁邊馬路無乜遮擋,好容易望/影入勝田車輛中心

E657系

亦可以望曬開放日車輛展示區,當日都有唔少無入場券既人影入去,當然包括我 (651系、最新既E657系K19編成、國鐵特急色E653系)