hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2020 二月 → 三月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2020 二月 → 三月號

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-6 22:19 | 顯示全部樓層

我有另一篇文詳寫呢段遊歷,其中亦講及常磐線受災到復興既詳細內容,不妨睇下。

旁邊有間餐廳

出示富岡〜浪江路段既車飛就可以搭代行巴士

沿住國道6號線穿越歸還困難區域,路邊幾個顯示屏寫既輻射量介乎1.6~1.7 μSv/h不等

沿路建築物入口被封住,唔可以逗留

途中可以見到福島第一核電廠既位置,而前面有好多袋污染土堆埋一齊

經過半個鐘車程之後就去到浪江,巴士臨埋站嗰陣仲見到E657系試車班次開出

0.260

當時主要來回原ノ町〜浪江呢段常磐線既719系

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-9 20:35 | 顯示全部樓層
右邊月台未可以加高

車內

好快去到原ノ町站(右邊係E721系)

呢列留置中

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-9 20:51 | 顯示全部樓層

站舍當時翻新緊成為城壁風格設計

綠色窗口旁邊展示相馬野馬追相關用具

大堂掛好多公仔祈願

仲有20日常磐線全線服務就重新接通

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-9 21:13 | 顯示全部樓層

佢地已經廢車解體

食完飯就搭上去仙台,不過途中影既就只有亘理站呢張相。呢間鄉土資料館「悠里館」起喺月台隔離,閘外有專用天橋入口

天皇誕生日之後既星期一係補假,我就黎到京都站隨便影下當時即將退役既700系

呢日Last Run因為武漢肺炎而突然取消

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-9 21:18 | 顯示全部樓層
之後就搭新幹線去名古屋,然後黎到神宮前站影名鐵(1000系)

3500系

2000系

5000系

巧遇貼上空港線開業15周年Head mark既呢列

前後唔同圖案設計

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-9 21:31 | 顯示全部樓層

6000系

6500系

最新既9500系

6000系

2200系

6000系

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-16 21:07 | 顯示全部樓層

3150系+3100系

呢列有宣傳NHK大河劇「麒麟が来る」紀念館車飛既Head mark

當時非常受人注目既EVANGELION塗裝2000系

之後轉場去近鉄八田站影近鐵(21020系)

兩卡既9000系行走準急班次

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-16 21:19 | 顯示全部樓層
三卡既1010系就行普通

窄車體既1000系

30000系+12200系

隔離月台呢列12200系回送班次停喺度待避(方向幕已經預先攪定)

咁橋遇到12345

最新既80000系「ひのとり(火之鳥)」就高速通過,而呢班車當日係免費試乘會既班次

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-16 21:45 | 顯示全部樓層
搭一個站去到隔離既伏屋,然後行去関西本線有名既拍攝點——蟹江踏切影車。原本要影埋80000系從名古屋折返既話就會趕唔切喺蟹江踏切影8075レ貨物班次,不過當時有啲鐵路迷從伏屋站影完跑過黎都趕到。

313系

人氣既8075レ班次,當時仲以為3月時刻表改正後會消失,點知有得繼續行,而DD51形亦未全部退役

呢班DD51形與DF200形既異種重連喺2019年時刻表改正之後登場,負責將空既石油貨卡送返四日市、塩浜

新川第一橋梁

另一班石油貨物班次

之後喺伏屋站影下(22000系+12400系)

樓主| cyc_yin 發表於 2020-11-16 22:04 | 顯示全部樓層

5200系+?系

22600系+22000系

喺米野站再影下(12200系+30000系)

咁啱呢班2013系觀光列車「つどい(聚會)」回送班次被佢擋住

旁邊係JR既名古屋車輛區(キヤ95系檢測車「Doctor東海」)