hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴82D開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴82D開辦消息

2076 發表於 2020-9-30 15:22 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-9-30 15:18
白石角最需要係272S全日和43P全日

呢兩條線收費咁平,九巴一定唔會肯再畀服務佢地。
之前話43P加班,分分鐘九巴加兩班73X白石角特車都唔想用43P做城隧轉乘。
272S又係,反正堆客都識搭74D,又點解要畀科學園客$7.5上大老山。
抗議962B重組
還我962全日服務
AVW28 發表於 2020-9-30 15:41 | 顯示全部樓層
以下呢段話係引錄自己係某區關注組的fb page的回應:

「搭82D轉得81C/287X去油尖旺、80/89B去黃大仙,咁點解唔搭鐵?甚至話點解要去大圍轉?係中大已經搭到啦!要轉既路線大部分又唔係同站轉乘,係要行一大段路先轉到,比我係白石角居民,根本就唔想咁搭(係249X叫吸引d,但除非目的地係青衣,否則又點會搭)。

一係條82D經一經沙中/源和路,或者你們講個幾個巴士站如果經過既話最好加站,咁吸引力會比只停大圍站巴總更大。

整體而言,一d都唔吸引,尤其係去市區方向)。」

仲有:

「82D呢組(BBI)唔同城隧X線+屯公M線呢組BBI,後者(係)搭鐵太轉折,所以部分組合唔係同站轉乘都仲可以接受(當然有屯轉和263就唔同諗法)。但同82D做BBI既路線,大多數都有鐵競爭既,以一般香港人既性格,又點會賣帳呢?」

我明白82D過往係特殊環境下開辦的臨時路線、而家巴士公司亦會將佢常規化,但諗既人在整呢d BBI既時候,有無從用家的角度考慮過所要轉乘的路線係咪就腳呢?又能否方便乘客呢?又有無考慮過居民的真正需要係乜?
LL3850
MCMoore 發表於 2020-9-30 18:09 | 顯示全部樓層
明明沙田圍上公路就掃晒沙乙博,可能水仔都會落山搭
paul2357paul 發表於 2020-10-1 03:44 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-9-29 20:56
富安快車出大圍
富豪直車出科學園

駿洋邨都要爭取285A拉去白石角
hkbw 發表於 2020-10-1 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

0715咁樣行法去大圍,先塞大老山公路再由威爾斯既沙瀝開始塞落紅梅谷,準時開到0820個班次已經好叻..  不停站行大涌橋路分分鐘仲快
下繁1845開,趕唔切1900前行完條紅梅谷巴士線又係慢慢塞上去.....咁既時間真係天才....
noname617 發表於 2020-10-1 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
咁快唔記得286c?
paul2357paul 發表於 2020-11-20 09:45 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-9-30 15:41
以下呢段話係引錄自己係某區關注組的fb page的回應:

「搭82D轉得81C/287X去油尖旺、80/89B去黃大仙,咁點 ...

九公一向冇乜鄉村sense係事實。
其實82D直頭要深入白石角及美林邨美田邨之類,
嫌樟大路入面開車太窄都要起碼在博研路244區迴旋處開車。

其實白石角裡面先至係大輸家,
因為仍然只得28S綠頂直接搭出去。
ksmbh 發表於 2020-11-20 09:51 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-9-30 11:38
806系下繁基本冇可能喺科學園上到車......

82D全日化再加埋$4.2轉乘46X其實都係聊勝於無

九記只肯用74d一個鐘一班搶錢價做大埔客真係無辦法,
不只下繁,
而家雲匯就算中午都可以閒閒地10幾個客等806,
唔知幾多班先上到,
我寧願搭272a轉鐵算.