hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問將隧轉車站,可唔可以連續轉車?
開啟左側

[問題] 請問將隧轉車站,可唔可以連續轉車?

ctb8107 發表於 2020-9-29 23:52 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-9-29 22:50
咁我深信好大機會你自己理解錯誤,上下兩部份應該係分開㗎

應該係你自己理解錯誤多啲,98D轉296A/C/D乘客可享受密車,九巴又收貴左,點會唔整?
tkglobe 發表於 2020-9-30 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2020-9-29 23:52
應該係你自己理解錯誤多啲,98D轉296A/C/D乘客可享受密車,九巴又收貴左,點會唔整?
...

98D/297 轉 296A/C/D 應該免費㗎,但係296A/C/D 轉 98D/297 我覺得有機會要補$
 樓主| AV296 發表於 2020-9-30 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
MK-15-83 發表於 2020-9-29 22:49
1)電車轉乘:試過喺北角搭 電車>673>88,最尾大老山隧道上 88 號係冇回贈嘅。電郵問九巴,九巴話「有關 ...

一嚟694要兜寶琳
二嚟其實只係想俾個藉口自己參觀下將隧轉車站
 樓主| AV296 發表於 2020-9-30 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-9-29 22:41
呢幅圖係咁睇㗎

嘩,我從來無諗過原來係咁解讀 (我意思係睇嗰幅圖嗰一刻,無諗到九巴原來係咁嘅意思)

但係既然係咁,咁點解第一行(唔知叫行定列) 唔將98同下面嘅巴士擺埋一齊? 佢咁寫係當296ACD係一組路線,互轉無優惠? 定係9條路線各自獨立,邊條轉邊條都得?
 樓主| AV296 發表於 2020-9-30 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
MK-15-83 發表於 2020-9-29 22:47
關於屯轉:

(1)屯門方向:試過喺沙田入屯門,48X+60M(荃灣上車)+960(屯轉上車),最尾960嗰程有 ...

(2) 可能屯轉同荃灣轉係兩個價錢
利申 未試過
lsc04d11 發表於 2020-9-30 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-9-29 22:41
呢幅圖係咁睇㗎

你咁睇咪就係肯定錯囉。。。。。
我都話九巴啲宣傳淨係講98  咁粗線上講第一程係98既轉乘 粗線下講第二程係98既轉乘   完全同98d轉296A 296C轉297冇關囉

回#51 冇人話唔整你口中嗰堆轉乘喎  只不過冇喺呢張宣傳98大於將隧轉車站嘅單張寫出黎之嘛

我深信 全部車都係5.1分段(當然690除外)  然後第二程減5.1啦     呢段就全純估喇 冇根據
paul2357paul 發表於 2020-9-30 19:24 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-9-29 23:22
其實都加得 $5.1 分段
就擺明係免費啦,純粹搵嘢嚟講推文

98S就祝你好運。
聽講98S九公可以隨時收車唔開。
美孚巴總校啱時間都冇98S開大家試過未

評分

參與人數 1HugeC +8 收起 理由
ViviTse + 8 大師級作品

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-9-30 22:13 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-9-30 19:24
98S就祝你好運。

我試過
係美孚等 1900 尾車
1900 成個美孚站頭可以無車開
行去站長室問,佢就唔會答你收車,只會答你塞車未返到,然後更會不斷遊說你搭其他車,如果呢個時候你企硬,個站長就會問跟住返到美孚站頭既 98C 識唔識做 98S,問到邊個識做就果班做 98S。但如果全部美孚等車既人都走哂,佢真係可以夠膽死唔補開。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

HU6455 發表於 2020-10-1 00:17 | 顯示全部樓層
其實點解巴士公司, 唔可以老老實實咁講比人知, 多重轉乘有冇優惠??? 又或者全世界一次過統一晒??

依家全港既人, 都要自己去試過, 先知有冇
3ASV174 發表於 2020-10-1 00:49 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-9-30 19:24
98S就祝你好運。

下繁過鐘到美孚好正常
但係會有車係私過黎做生意,失班既話從來都一定會先保 98S,如果 98S 無車 98C 都唔會有
如要討論,請先自貼差餉單一次