hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議248M改為循環線
開啟左側

[路線消息] 九巴建議248M改為循環線

3ASV454@671 發表於 2020-10-2 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2020-9-28 19:35
42M都可以試下

42M太長啦,荃灣都塞死你
HF3204@243M 發表於 2020-10-4 17:31 | 顯示全部樓層

等我重以為 248M 一路走來都係長宏即捕即解,落番青機先休息

照計九記出內部通告要 42M 248M 休息嗰時前後停已經解決到
kei_hk 發表於 2020-10-5 09:52 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2020-10-4 17:31
等我重以為 248M 一路走來都係長宏即捕即解,落番青機先休息

照計九記出內部通告要 42M 248M 休息嗰時前後 ...

個別時段的42M(受荃灣塞車影響)﹐班次之穩定程度﹐真係唔知點同另一條線夾班次夾泊位。

你都以為248M 係即捕即解﹐即係同循環線無分別啦﹐點解唔直接轉做循環線

miklcct 發表於 2020-10-5 10:34 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-10-5 09:52
個別時段的42M(受荃灣塞車影響)﹐班次之穩定程度﹐真係唔知點同另一條線夾班次夾泊位。

你都以為248M  ...

即捕即解要清客再上客,循環線可以上山方向坐落山。

我支持248M有需要嗰陣做即捕即解,但係唔支持唔清客調頭。
進智公交
kei_hk 發表於 2020-10-5 12:05 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-10-5 10:34
即捕即解要清客再上客,循環線可以上山方向坐落山。

我支持248M有需要嗰陣做即捕即解,但係唔支持唔清客 ...

以248M情況來講﹐清唔清客有乜所謂。

這條線乘客坐車方向真係好明確﹐無雙向同時多人/繁忙的。

反正你兜晒條路只係約5分鐘﹐你落山方向喜歡咪過條馬路去對面等車遊一轉山頂先囉 ; 上山方向就遊一轉山頂才落車﹐過少條馬路。
又唔會因為這個原因令到有乘客於正確方向等車﹐因為回頭客問題而上唔到車。

(以主要客源來講)

佢又唔似 51 ﹐因為(怕/真係)上唔到車落荃灣﹐所以走去對面先兜八鄉一轉﹐令到正正經經在正確方向等車的人上唔到車。
你講要清客﹐51 有需要多一點。

fly831 發表於 2020-10-5 12:45 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-10-5 12:05
以248M情況來講﹐清唔清客有乜所謂。

這條線乘客坐車方向真係好明確﹐無雙向同時多人/繁忙的。

落雨的話, 改循環之後或者有客會特登搭多幾個站, 喺落山方向先落既

最愛猛男
kei_hk 發表於 2020-10-5 12:47 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2020-10-5 12:45
落雨的話, 改循環之後或者有客會特登搭多幾個站, 喺落山方向先落既

唔駛落下天﹐日頭大陽猛都係﹐最少多數客都可以過少條馬路。

不過﹐都唔足以影響到在 "正確方向候車" 的乘客上唔到車。

cc11112222 發表於 2020-10-5 16:37 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-9-29 09:49
其實早係98年開線應該同249M一樣轉循環線,反正呢條行車時間非常鬆動邊似得18,27呢D經大量塞車位又大上大 ...

(因為同區的249M經常有長青/康人坐倒頭車到美景花園就原車返青衣機鐵)

唔明有咩問題?????
kei_hk 發表於 2020-10-6 10:43 | 顯示全部樓層
cc11112222 發表於 2020-10-5 16:37
(因為同區的249M經常有長青/康人坐倒頭車到美景花園就原車返青衣機鐵)

唔明有咩問題?????

其實你睇 51 假日有什麼情況﹐就係去到循環點唔趕客落車的問題。

51有唔少客行完山﹐需要坐車回荃灣。
但係﹐正常地在荃灣行車方向等車﹐就會無位坐﹐甚至滿座上唔到車。

於是﹐就有人去對面等車﹐先去八鄉再折返荃灣﹐又上到車之餘﹐亦有位坐。
這樣﹐就惡性循環﹐守規舉在正確方法等車的乘客﹐因為這樣而上唔到車。

這就是一般循環線的潛在問題。
當然﹐211/43M 這一類來回路線有一大段唔同的路線﹐係無辦法處理。

248M 就因為無同時雙向性的繁忙時間﹐所以唔會有這方面問題。
249M 就好多時2個方向都有唔少人使用﹐但有無影響到正確方向候車的乘客上唔到車﹐我就唔敢講。

天空之神 發表於 2020-10-6 12:25 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-10-6 10:43
其實你睇 51 假日有什麼情況﹐就係去到循環點唔趕客落車的問題。

51有唔少客行完山﹐需要坐車回荃灣。

249M 雙向都行涌美其實對美景果班都幾惡頂
.