hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 把部分巴士線改行全段鳳德道的可行性(解決龍翔道塞車問 ...
開啟左側

[問題] 把部分巴士線改行全段鳳德道的可行性(解決龍翔道塞車問題)

KG1428 發表於 2020-9-28 23:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題

因為平日的時間,龍翔道的主幹道間中塞車
而塞車部份多數位於往觀塘近牛池灣村。平日繁忙時間有時因為塞車而延誤半小時以上

建議可以把部分行經龍翔道的巴士線可以改行鳳德道
40,80,89,89B的巴士線可以考慮
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
KE7066 發表於 2020-9-28 23:36 | 顯示全部樓層
89B 行四美街嘅,咁行差得幾多
miklcct 發表於 2020-9-28 23:43 | 顯示全部樓層
咁咪停唔到鑽石山?定係應該290系列安排做替代路線先呢?
進智公交
B.B.B. 發表於 2020-9-29 00:04 來自手機 | 顯示全部樓層

咪害區內居民啦 路過就行返大路
EX-TL 發表於 2020-9-29 00:08 | 顯示全部樓層
此舉只會為龍翔道製造多一個塞車源頭, 仲會拖累埋本身由蒲崗村道轉入鳳德商場的路線, 因為該燈號出名短, 龍翔道上去嘅車要切入由彩虹道上鳳德商場條行車線, 而中間行車線仲有直上慈雲山嘅車同巴士.

要在咁短嘅綠燈做咁多嘢, 應該食唔切, 而家係得11C 75X 84M咁行, 打斜入蒲崗村道轉去鳳德商場, 你建議龍翔道線都咁行法, 一個鐘頭多咗幾多部車呢, 由彩虹道上嚟轉入鳳德商場嘅巴士都幾多, 求其數, 驚數漏, 有3B 10 11 82X 85M 91M 671, 仲有其他車, 無論佢哋讓唔讓, 塞燈位就一定, 但如果因為咁而令車龍沿斜路倒灌番落沙田坳道巴士站, 上鳳德道嘅車, 因為上面等燈等切線, 巴士埋完站原地等上斜路, 連帶其他去四美街嘅車都影響埋, 影響可以好大.
Quanta 發表於 2020-9-29 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
玩咩。你咁做唔會快咗,但就頂死埋鑽石山慈雲山啲車。斧山道鳳德道交界塞勁啲,隨時頂返上大老山隧道
JC3987 發表於 2020-9-29 00:54 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-9-29 00:21
玩咩。你咁做唔會快咗,但就頂死埋鑽石山慈雲山啲車。斧山道鳳德道交界塞勁啲,隨時頂返上大老山隧道 ...

鑽石山龍翔道塞車原因係彩虹交滙處 cut 線位設計問題:龍翔道落橋往觀塘、太子道東上橋往九龍灣嘅車流打交,必然導致慢車塞車。

解決方法只有重建彩虹交滙處,改到好似鯉安苑外-觀塘繞道東行落鯉魚門道個位咁:落橋位喺中間兩條線,橋上、橋下嘅車只要預先選好行車線就分別去到油塘或者東隧,去到交滙處唔須要再 cut 線,咁就暢順好多啦。

paul2357paul 發表於 2020-9-29 01:22 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-28 23:43
咁咪停唔到鑽石山?定係應該290系列安排做替代路線先呢?

290系最敏感要企硬絕對唔可以深入黃大仙區住宅區,否則會引起觀塘區將軍澳居民大戰。
ViviTse 發表於 2020-9-29 01:51 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-9-29 01:22
290系最敏感要企硬絕對唔可以深入黃大仙區住宅區,否則會引起觀塘區將軍澳居民大戰。
...

最好就290全個系都入晒黃大仙內街,咁將軍澳居民就可以坐等六幹將荃特快 #曲
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
dennis28a 發表於 2020-9-29 03:25 來自手機 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2020-9-29 00:54
鑽石山龍翔道塞車原因係彩虹交滙處 cut 線位設計問題:龍翔道落橋往觀塘、太子道東上橋往九龍灣嘅車流打 ...

重建彩虹交匯處依個問題一直討論緊,前題係彩虹邨要重建。
不過房署無興趣行第一步,可惜。