hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議會要求加強白石角公共交通服務及W3增設大埔區站 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 大埔區議會要求加強白石角公共交通服務及W3增設大埔區站點

053h4 發表於 2020-10-25 14:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-10-25 14:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-25 14:02
只回應巴士相關問題啦, 按你論點, 其實W3入去白石角都係合理, 可以去沙田或青沙轉乘去你所列舉的地方
所 ...

就回應巴士相關項目

白石角站啟用,有無得將271B、
73X特班抽離白石角? 我相信唔得
053h4 發表於 2020-10-25 14:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
wesleyyc 發表於 2020-10-25 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-10-25 13:18
真心唔好搞 73,佢家陣唔係少客。可能要做既係平日日間個走線改到假日咁精簡[特別係太平工業個邊],比佢 ...

73A 其實可以開雙向分段做下流水線嘅,例如愉翠苑去火炭,愉翠苑去赤泥坪,應該可以提升到啲客量。沙田方向可以加一堆係第一城嘅bbi,始終中大個頭都有一堆客要出去市區
iseen 發表於 2020-10-25 23:16 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2020-10-25 07:52
73A 其實可以開雙向分段做下流水線嘅,例如愉翠苑去火炭,愉翠苑去赤泥坪,應該可以提升到啲客量。沙田方 ...

中大落城河東,始終73A 唔夠密同埋兜火炭,點平都係唔吸引. 等得黎我不如 28K + 86 / 89X  或者東鐵 + 小巴

愉翠去火炭比曬小巴做好過,本身坐開73A 收幾錢都係會坐, 要平既已經去左小巴度

iseen 發表於 2020-10-25 23:18 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-25 06:02
只回應巴士相關問題啦, 按你論點, 其實W3入去白石角都係合理, 可以去沙田或青沙轉乘去你所列舉的地方
所 ...

我估W3 係唯一一條做到白石角 - 沙市而小巴唔會大反對既做法
沙田多好多巴士轉,好過 82D 去大圍呢種四不像
MCMoore 發表於 2020-10-25 23:59 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-10-25 23:16
中大落城河東,始終73A 唔夠密同埋兜火炭,點平都係唔吸引. 等得黎我不如 28K + 86 / 89X  或者東鐵 + 小 ...

河東返中大客計82C反而儲到唔少
 樓主| kmb71k 發表於 2020-10-26 01:10 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-10-25 23:16
中大落城河東,始終73A 唔夠密同埋兜火炭,點平都係唔吸引. 等得黎我不如 28K + 86 / 89X  或者東鐵 + 小 ...

印象中73A喺中大山上真係好少人上落

以上回應,是否可行?是否合適?
JF1261 發表於 2020-10-26 10:24 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-25 13:48
東鐵加設白石角站
都換取唔到該範圍嘅居民放棄
使用私家車嚟釋放道路空間,錢

其實白石角係無你想像中咁高比例既人揸車出入
首先車位同單位比例只係1:6, 買車位多數只係大單位既人買

細單位就坐返屋苑巴士出返大學/ 大埔墟站
個問題就來, 嗰堆村巴就一樣搞到大學同大埔墟站個落客位勁塞

不過而家先來加白石角站就太遲了
如果一早有規劃, 就應該直接跨過吐露港, 係而家科學園個位做站
上蓋比當年九鐵/ 黨鐵做物業發展

舊線keep 返比直通車做越行用
YY487 發表於 2020-10-26 10:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽