hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵西北巴士交由九巴管理可行性
開啟左側

[其他] 港鐵西北巴士交由九巴管理可行性

天空之神 發表於 2020-10-3 16:14 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-10-3 16:01
#13提醒咗我
假日無 K17 K18 而 71S 收 $4.3
但 K51 K52 九巴收費表可收約9蚊

都平過 K60S K61S 收天價既

K62S 都收龜 $8.6 啦
.
GD1570 發表於 2020-10-3 20:42 | 顯示全部樓層
港鐵接駁巴士畀咗九巴做好耐啦,仲係傳聞?你幾耐無返嚟香港呀⋯⋯

港鐵肯買新巴士應付需求,唔係應該讚賞咩?
脫班港鐵想的嗎?
變返做輕鐵就唔會脫班又係咩道理呢?
取消K16同A73, 前者成條九龍南線頂替晒,仲開嚟做乜?
A73可以復辦,但肯定唔會係由屯門碼頭兜到去富泰先上高速囉⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2020-10-3 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-10-3 20:56 | 顯示全部樓層

港鐵巴士脫班係有,但其實唔太嚴重。至少上繁多客線仲係車鏈服務,少客/疏車線都準時。畀老九做?K74下繁15變25,K52就20變30
GD1570 發表於 2020-10-3 21:03 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-3 20:48
港鐵接駁巴士,即使東鐵都係港鐵巴士自己司機營運同派間。但掛名係九巴。 ...

喺法例嘅層面上,港鐵接駁巴士嘅經營者係「九龍巴士(1933) 有限公司」
所以根本唔係傳聞嚟囉⋯⋯

GD1570 發表於 2020-10-3 21:04 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-10-3 20:56
港鐵巴士脫班係有,但其實唔太嚴重。至少上繁多客線仲係車鏈服務,少客/疏車線都準時。畀老九做?K74下繁15 ...

如果畀小九汽做的話,我唔相信K51、K65依啲會有西鐵站特嘅出現囉⋯⋯
K76朝早肯定班班入晒天水圍站,而唔會有天盛苑特囉⋯⋯

053h4 發表於 2020-10-3 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-3 23:56 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-3 13:04
大埔 K 老九只係掛名做,管理收錢
龜龜包底

原因同結果掉轉咗
大埔K巴要九巴做係因為條例所限,無得自己收返唔係轉鐵客嘅車錢
西北鐵路條例冇呢個限制,更加無需要因為呢個原因而特登比九巴做
ViviTse 發表於 2020-10-4 00:01 | 顯示全部樓層
唔係讚鐵巴,但比九巴做真係會好過鐵巴?我又唔覺wo
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ccchhhuuunnn 發表於 2020-10-4 00:04 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-10-3 12:54
第一,K巴繼續比黨鐵做先係正路,第二,506繼續由巴士做算la,唔好再 FF轉輕鐵la唔該,就算本人建議終止取 ...

加10架肯定就唔夠開506
個人都支持唔好退2期車,加夠佢40架車
但真係加夠40架就真係夠/應該開返506(或552/553方案)

輕鐵網絡太多同汽車交匯
其實輕鐵路線唔可以太密,路口轉燈承受唔切
一班輕鐵過完再轉燈比車過,汽車綠燈唔夠十零廿秒過得一兩架車又到下一架輕鐵,仲要有優先權,汽車清極都唔完不斷累積,如此類推
寧願疏少少車同多啲拖卡
如果40架輕鐵全部加曬現有路線,真係會塞死曬啲燈位路口