hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 275R客量分享以及應該提供星期六服務
開啟左側

[經歷分享/報告] 275R客量分享以及應該提供星期六服務

S3bl430 發表於 2020-10-5 22:07 | 顯示全部樓層

同意275R以及其他假日郊遊線需要提供周六周日服務,
不過我建議將佢地基本班次劃一為30/60分鐘一班,
有必要時才出加班車疏導乘客,又或者同一時間連開2-3班車(例如整點開出,視乎需求開2-3班車)
因為巴士公司真的很難預料需求情況

以剛過去的4日連假黎講,
10月3日就算晴空萬里, 理應多人行山,
果日傍晚6點多時候其實唔多人搭96R/289R出城, 而94開25分鐘才能勉強打爆一架ATENU
錯字連篇
HG3632 發表於 2020-10-5 22:45 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-10-5 00:38
你唔諗下條線之前蝕左幾多個禮拜錢。
今個禮拜就撞正黃金周加好天先至很風光,
但擺明早前既月份就唔係, ...

嘩我有冇睇錯成日提議將啲線拉到郊區冇雷公咁遠方便行山客嘅郊遊Paul
竟然會明白郊遊線限制
竟然會從巴士公司賺唔賺到甚至回唔回到本角度去諗

世界變了

回正題 贊成275R加強星期六服務
對唔少人嚟講星期六同日本質上冇分別
去大美督坐75K漫遊大元邨工業邨唔見得有咩效率
收得太平九巴亦冇心額外加大量資源去做
結果啲人坐曬小巴
不過建議275R回程可以考慮兜廣福邨油站對面
方便啲人轉其他九巴路線(冇BBI都得)
castanopsis 發表於 2020-10-5 22:59 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-10-5 22:07
有必要 ...

以呢四日長假山上既人數,難以相信94開25分鐘先打得爆
我覺得係你見到既班次(6pm)太遲,94返西貢方向,印象中客量高峰係3pm-5pm

回正題
20R條線太長,小巴公司好似一向都唔鍾意做
如果AMS肯既話,長遠而言,應該用275R開曬七日取代20R,平日跟返20R開車時間
郊遊線需求太飄忽,20R總站都一時載空一時打爆,中途站更加同買六合彩無分別
用巴士做,效果好好多

Ohm 發表於 2020-10-5 23:28 | 顯示全部樓層

有必要 ...

而家6點鐘左右就日落,啲人唔會行到咁晏
同埋好多人朝早入去,3、4點就行完走人

S3bl430 發表於 2020-10-5 23:39 | 顯示全部樓層
小小離題,
果日由西灣亭(4點多)行出北潭涌, 其實唔太多人等29R出西貢, 由西灣亭行1小時多到北潭涌, 沿途只是見到2-3班村巴以及10架以內的的士
另外,行山途中見到有唔小人入去西灣和大浪西灣露營(有些人仲要唔識自己要去邊度露營), 入到西貢見到唔少人等的士入西貢東
西貢東的交通需求,我覺得周六偏向入多出小,周日就入少出多, 係有小小唔穩定

錯字連篇
castanopsis 發表於 2020-10-6 02:39 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-10-5 23:39
小小離題,
果日由西灣亭(4點多)行出北潭涌, 其實唔太多人等29R出西貢, 由西灣亭行1小時多到北潭涌, 沿途只 ...

西灣亭村巴唔知有無加班車之下,的士又劏客
正常都會盡量避免西灣亭/東壩走
如果要入麥二/鹿湖郊遊徑/蛇尖/長咀/短咀
通常都會選擇29R/的士入西灣亭/東壩,然後北潭凹出返來搭94

paul2357paul 發表於 2020-10-6 06:14 | 顯示全部樓層

有必要 ...

有時又要睇指定日子會唔會有其他地標更吸引。
例如大澳,如果龍運城巴俾入去開特別線既話就唔同哂:
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... E5%A2%9E10%E5%80%8D
kitarolo 發表於 2020-10-6 06:15 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-10-5 22:59
應該用275R開曬七日取代20R,平日跟返20R開車時間

咁建議大埔墟站開出
跟返小巴走線(經南盛街)
方便原有乘客喺街市買餸
kitarolo 發表於 2020-10-6 06:20 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-10-6 06:14
有時又要睇指定日子會唔會有其他地標更吸引。
例如大澳,如果龍運城巴俾入去開特別線既話就唔同哂:
https ...

得嗰幾日爆滿就話放龍城入去「輔助」嶼巴
真係多謝晒,近日要冠忠支援都肯定大把資源。

龍城喺非周末假日入去,幫手承擔一下嶼南嘅社會
責任就合理,仲未計有無合適車輛行東涌道/羗山道。

既然難得嶼巴可假日
收費但放其他公司入去爭食
定想表演隊架12.8米雙層入嶼南
反建議嶼巴做E43提供北區來往東涌
直車,呢排A43已減到唔合理地疏,解決
$30.9仲要轉車先到達嘅問題。
teddybus 發表於 2020-10-6 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-10-6 02:39
西灣亭村巴唔知有無加班車之下,的士又劏客
正常都會盡量避免西灣亭/東壩走
如果要入麥二/鹿湖郊遊徑/蛇 ...

其實9A應該開全日