hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【小修小補】建議 47A/263 重組
開啟左側

【小修小補】建議 47A/263 重組

樓主| SE7378 發表於 2020-10-6 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層

moonchan 發表於 2020-10-5 20:22
無質疑過263唔快,純粹係諗263拉長之後會有幾多屯門沙田圍客由搭鐵變成搭263姐
同時間沙田站返屯門會變 ...

其實燈位嘅問題係咪真係咁大?尤其係閣下所講沙田站出屯門,
新 263 由水泉澳開到沙火,燈位已唔算太多,又避開左沙市內街擠塞,
已經算係比較穩定嘅行法,會趕走到幾多客呢?同樣地
269D 之前都係擺沙火,
之後拉左去瀝源,挨多咗源禾同鄉事會路嘅燈,但沙市啲客照樣打曬蛇餅,
加上開咗屯轉,263 屯門區客源得到左間接擴闊,影響真係未必咁大。

至於搭 288 去大會堂再行去沙市轉車,過馬路會受沙市內街車流影響,
而穿過天橋陣又係人來人往先落到電梯,唔算太方便。

就算閣下想 47A 改行第一城,但似乎唔見得 40X/43X 可飛走大涌橋路,
一來馬鞍山東部來往源禾嘅流水變咗真空,二來行唔行石門?唔行石門就無城隧線。
 樓主| SE7378 發表於 2020-10-6 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-10-5 21:20
我認同你的建議方向,畢竟47A太疏車
而水泉澳直去新城市其實比較小受到塞車影響,如果直去沙田火車站平台,影 ...

個人認為班次角度,開到個位數嘅 263 絕對好過全日 20/30 嘅 47A,
以前有一段時間響田園閣搭 798 去將軍澳,ETA 同實際到站時間都唔差得太遠,
所以個人認為田園閣經沙燕橋來往新城市嘅車程都叫做穩定嘅。
至於水泉澳經博康落山,就直頭比經多石少一個燈位,吸到嘅客又更多。

如果新 263 來回改入沙市,同 47X/48X/49X 搞回水轉乘,
沙市屯門客就唔使同水泉澳轉車客一齊逼到去城隧口,應該更理想。
Waiyin12 發表於 2020-10-6 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2020-10-5 11:06
城隧轉乘係用分段收費形式而唔係普通嘅八達通轉乘(下刪三百字歷史)回水轉乘唔work

47A要重組嘅會係同46X ...

可以城隧口整263落車客回水拍卡機
sq285 發表於 2020-10-6 14:43 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-6 00:39
可以城隧口整263落車客回水拍卡機

城隧轉乘係用分段收費形式而唔係普通嘅八達通轉乘
即係個客可以用現金畀錢上車,到轉車站用現金畀第二程錢或者免費轉車
呢個係因為城隧轉車站1991年啟用
當年冇八達通,而城隧轉車站係封閉式設計
咁樣做嘅原因係想重組城隧線,一個區一條城隧線減少重疊
而有一定數量嘅乘客必須轉車先到目的地

回水轉乘或者落車拍卡回水唔work架
要現金客硬食屯門價落荃灣?咪玩啦

利申:由48獅隧老龍年代坐到睇住轉車站開

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
sq285 發表於 2020-10-6 15:32 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-10-5 21:20
我認同你的建議方向,畢竟47A太疏車
而水泉澳直去新城市其實比較小受到塞車影響,如果直去沙田火車站平台,影 ...

爬文睇返你兩年前個建議
而我係其中一個麻煩人話反對抽47A行青沙同埋用288轉乘城隧線嘅

到今日我仍然建議由46X同47X加埋抽2-4部車過47A(睇吓想做15分定20分一班)
再好啲就46X同47A交換埋總站

乾手淨腳咁解決47A非繁班次過疏嘅問題

S3bl430 發表於 2020-10-6 21:31 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2020-10-6 14:43
即係個客可以用現金畀錢上車,到轉車站用現金畀第二程 ...

個解決方法可以好簡單...強制所有城隧轉車乘客上車拍卡,當然,再增加一次多次轉乘的限額
錯字連篇
Waiyin12 發表於 2020-10-6 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2020-10-6 14:43
即係個客可以用現金畀錢上車,到轉車站用現金畀第二程 ...

263落車回水係雙向分段,某程度上同城隧BBI運作無關
南行轉乘客落咗263就先拍卡,再去免費/比分段收費上第二程車

香港大部分雙向分段都係只限八達通,睇下64K, 99, 796C, 屯元天區內分段等,都係無現金客份
(263咁做過唔過到區佬就另一件事)
sq285 發表於 2020-10-7 00:56 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-6 23:46
263落車回水係雙向分段,某程度上同城隧BBI運作無關
南行轉乘客落咗263就先拍卡,再去免費/比分段收費上 ...

咁你點睇其實46X同47X各抽一車已經幫47A做到20分一班
而唔洗攪到263班強大屯門客同埋唔洗攪咩落車回水轉乘

屯馬線一開大把車抽添啦
S3bl430 發表於 2020-10-7 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2020-10-7 00:56
咁你點睇其實46X同47X各抽一車已經幫47A做到20分一班
而唔洗攪到263班強大屯門客同埋唔洗攪咩落車回水轉 ...

或者46X,47A交換葵青區總站+47A返水泉澳方向改跟288,排面上和班次上將有不少改善空間

另外,有時候我覺得疏車線轉密車線唔大問題,密車轉疏車線問題才大,所以263就算只是往沙田方向繞經水泉澳,已經能夠解決水泉澳接駁城隧線的大部分問題
sq285 發表於 2020-10-7 11:02 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-10-7 08:18
另外,有時候我覺得疏車線轉密車線唔大問題,密車轉疏車線問題才大,所以263就算只是往沙田方向繞經水泉澳,已經能夠解決水泉澳接駁城隧線的大部分問題

你始終都唔明城隧同其他轉車站有咩唔同

城隧兩邊各自有住宅同工商業區
但同時唔似其他轉車站人流咁單一
而非繁時每條線都唔算係特別多客

如果你有留意,啲長途線喺隧道口另一邊會去最多人去嘅地方之後做總站
即係你會見到73X同278X一樣行和宜合道-大窩口-荃灣
而唔會拉佢入到灣景以至深井

同樣道理,263同269D都係沙田市中心附近止步
就係見到最多客係去沙田市中心,唔想用多啲車行沙田區內
都係嗰句,如果要加車,相信巴士公司都會唔加落條得單邊有客嘅長線度

47A實際單程行車時間大約係35分鐘
以47X減一至兩部車過47A計
日間47X減到12分一班,以田園閣/沙田市中心-葵芳
有15-20分一班嘅47A支援下,絕對會應付到

補:原來由2018年夏天開始條263非繁都係做緊15分一班,最後結果都係15分一班點解唔用47A解決?
http://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1529992662_9975_0.pdf