hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新界嚟講,近年屯門區開新線(全日線)點解特別困難? ...
開啟左側

[其他] 新界嚟講,近年屯門區開新線(全日線)點解特別困難?

Kj2052 發表於 2020-10-5 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層

10897106606 發表於 2020-10-5 16:23
1.除260X起碼開多條全日屯尖線
2. 欣田富泰去港島
3. 屯埔線

1.有260x+鐵(260x仲開到頻密班次已經要偷笑)
2.interchange station is yr fd
3.67x>73x not too slow
4.保輕鐵算把
5.62x嗰邊又話要求全日,或者62x延長至欣田
6.保鐵
Kj2052 發表於 2020-10-5 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-5 16:23
無錯 屯門去荃灣 東九 西九 港島 近乎
一邨一線嘅水平 無可否認佢本身夠客

W3停駛緊
270b=最少2條67x
73b服務時間爛到唔會用

另外樓主你諗下北區在2013年前一條全日隧巴都無,唔使羡慕
3asv@59x 發表於 2020-10-5 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得屯門南,應該全日259B,260B改為其特別班。擺尖東,至於60X可以照樣擺喺西九龍站但係改為經大角咀進出
andy92 發表於 2020-10-5 21:19 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-10-5 20:51
呢啲咪值得做首先開青公北部去觀塘直車,就咁睇258A/267X係比較好嘅選擇,62X如果唔嫌兜都可以嘅

過海嘅 ...

有車開 P960 既寧願將 960C 經54區全日,良景山景直出

961 縮去 V City
ricky 發表於 2020-10-5 21:20 | 顯示全部樓層
荃灣只得一條33,290系其實為將軍澳居民而設
前荃葵青區居民
miklcct 發表於 2020-10-5 21:20 | 顯示全部樓層

我覺得屯門要增加以下對外路線:
1. 259B回程半日服務(尖沙咀開經旺角,入轉車站,唔入友愛),輔助59M同59X
2. 960P增設下繁服務,輔助63X同68A
3. 一條54區開,全日經兆康、紅橋、汀九橋直達青衣嘅路線(可以俾青衣居民轉B3X返大陸用,同時作為54區同兆康特快接駁屯轉之用)
至於屯埔線,我認為暫時未有需要,但要先改善元朗同天水圍來往大埔嘅服務,然後屯門客用輕鐵/西鐵去轉車(64K太慢,理想嘅話應該要有第一代64P開全日,甚至改做半直通,沿途只停少量分站)
其它絕大多數情況,已經可以透過最多兩次轉乘達到全程高速直達嘅效果,唔得嘅情況大多數都係目的地區域(例如坑口)缺乏合適嘅路線引致,同屯門無關。

進智公交
ricky 發表於 2020-10-5 21:42 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-10-5 17:23
你冷靜啲先,不如分析下屯門要咩線先
新界
M線: 區區都要,仲要特快,所以M線亦係最需要改。開M線絕對贊成 ...

61X 已經去到九龍城,呢條線繁時好多人搭,頂閘是常識
前荃葵青區居民
士刁拔尼.奧 發表於 2020-10-5 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-10-5 21:20
我覺得屯門要增加以下對外路線:
1. 259B回程半日服務(尖沙咀開經旺角,入轉車站,唔入友愛),輔助59M同5 ...

最慘係259B開下繁時客量咩樣?
輔助嘅不如開轉車站柯打好過
Anonymous 發表於 2020-10-5 22:10 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-10-5 21:42
61X 已經去到九龍城,呢條線繁時好多人搭,頂閘是常識

61x夠載來往九龍城至屯門嘅客,繁時靠黃大仙同新蒲崗頂閘。所以咪話有61x同屯馬線之下,要開新線近乎冇可能
miklcct 發表於 2020-10-5 22:57 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2020-10-5 21:46
最慘係259B開下繁時客量咩樣?
輔助嘅不如開轉車站柯打好過

當年下繁時期兜安友兜走晒啲客
進智公交