hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

ViviTse 發表於 2020-10-16 04:16 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-10-15 21:49
早幾個月我已經提出過
一出po幾乎畀全世界圍剿
似乎要將南通過都幾難

搞清楚,究竟圍剿你嘅係全世界,定係係果幾個(好似唔係將南嘅)常客呢?

至於將南會唔會通過,我認為視乎idea由邊方提出。
如果係官方嘅建議,影響1~2分鐘車程,加三幾部車作為甜頭/研究吓寶順路加專線,相信區會果邊未至於反枱。
如果係區議員自己提案,因為佢地唔能夠決定加唔加車等甜頭,所以預計將南無理由會支持無好處嘅改動。

至於796C定796X,我個人認為以796X試水溫會好過796C。因為屯馬綫通車後,預期796X,297等等好難唔減班。
我個人甚至認為297縮到得返兩繁、297P取消都唔出奇;如果796X加一個站多兩區嘅客源,穩得住班次,
而車程只有1~2分鐘嘅變化,未必係壞事。(當然297/297P無咗的話,九商區補位係另一回事)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-10-16 04:22 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-10-15 15:18
正解

不過要補償將南既客車程減慢。我覺得796C都頗難撤出彩明架啦,所以我建議796C/E 分工做得好d,例如 ...

我認為796C+796E最大問題在於班次。因為796E班次增加,796C會隨之減少,所以如果796E成個調景嶺飛起,阻力應該更大。

個人認為如果想試停景榕樓,796X可能比796C更適合(原因可參考我上一個回覆)。

而彩明街方面,有無方法可以改善枝燈呢?
其實兜入去唔耐,走線亦都唔算好迂迴,但來回食兩次燈先至難哽,仲未計翠嶺路果兩枝、兜入調景嶺PTI。
ViviTse 發表於 2020-10-16 04:40 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-10-15 22:54
好正常嫁喎 你地連寶林都唔願兜 但要清半將南調景嶺為左你地行多2 3 分鐘路 抵比人圍啦係咪?
...

98B淨係出一出觀塘,都要兜成3公里,食N咁多枝燈,兜晒全個寶林,仲要兜埋山腳(將軍澳村)......
有邊位板友願意出觀塘咁樣兜嘅,不如唔好走去圍其他板友,試吓多D用腳支持吓呢條線?

呢個reply唔係想表達796C應否設站,只係想講你知停景林邨景榕樓,約1公里+0枝燈,
相信閣下reply「...... 連寶林都唔願兜,但 ...... 行多2 3 分鐘路」之中「連... 但...」嘅關係難以成立

paul2357paul 發表於 2020-10-16 08:10 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-16 04:16
搞清楚,究竟圍剿你嘅係全世界,定係又係果幾個(好似唔係將南嘅)常客呢?

至於將南會唔會通過,我認為 ...

例如繞經寶順路沿線加站冇話完全唔得,
又例如98D,297我夠可以玩串D將軍澳方向兜多段寶順路加站跟住靈實醫院加站去寶琳。
即係呢種改道路線常規化,當日既測試結果係冇引起乘客反感:
https://www.youtube.com/watch?v=_vvKWHV44EY

最大問題既呢類加站玩意通常回程方向加就冇乜問題,但去程方向加呢類吊腳位置既站,鼓勵市民多用這些吊腳位置等車出市區實際成效如何保證到大呢?

如果例如富寧花園,田下灣村新公屋九新城都乘機咁樣插旗就唔同哂,因為令到果D吊腳屋苑立即變左有就腳巴士。
poondriver 發表於 2020-10-16 09:12 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-10-16 04:40
98B淨係出一出觀塘,都要兜成3公里,食N咁多枝燈,兜晒全個寶林,仲要兜埋山腳(將軍澳村)......
有邊位 ...

幾多公里都改變唔到我本身過調景嶺就出隧道 而家你地想改到停多個站又要u turn 上橋既事實
係咪短就改得 長就唔改得?98 797 加經坑口行半圈都要行多3公里停4支燈 你又可以吵幾百頁話冇問題?

98b 嘩要行3公里 幾多支燈?原來都係5支炸 去到尾仲有位比你打尖上隧道 寶順路冇打尖位喎
poondriver 發表於 2020-10-16 09:19 | 顯示全部樓層
A19-AD4807 發表於 2020-10-15 14:13
290X同290A有類似班次,正式名稱唔可以叫加班車,叫特別車。

其實有冇可能share 埋d 外來order 睇下實際點開法?
呢個表實在太有研究性 可以睇到九巴加到幾痴線都仲係會脫班
GU9338 發表於 2020-10-16 09:34 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-10-15 22:27
唔知有無理解錯,9月11日起生效的星期一至五更表,
290-H70要做290A彩明開05:05的班次?
即係頭班車前仲有 ...

頭班前有隱影加班車唔係 290A 獨有
有好多大線例如 49X 258D 都有
不過當然係熟客限定

N290 尾車係 N290 字軌唔係 290 字軌
請用文明來說服我。
ViviTse 發表於 2020-10-16 10:16 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-10-16 08:10
例如繞經寶順路沿線加站冇話完全唔得,
又例如98D,297我夠可以玩串D將軍澳方向兜多段寶順路加站跟住靈實 ...

唔認為98D,297會加站,因為本身喺景林邨已經有站,九巴應該唔會想再增長行車時間
ViviTse 發表於 2020-10-16 11:02 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-10-16 09:12
幾多公里都改變唔到我本身過調景嶺就出隧道 而家你地想改到停多個站又要u turn 上橋既事實
係咪短就改得  ...

回應你第1句,無錯,調景嶺車程直出的確慢咗1分鐘;所以我認為必須有配合措施/等適當時候先,而非貿貿然做
(例如研究寶順路南行加專線、研究調景嶺區減少食燈嘅走線、等屯馬綫通車後設站加車以穩住客源及班次等)。

回應你第2句,其實你係真係睇唔到,定係選擇性睇唔到?我quote返我243樓果段,highlight埋比你睇:
有邊位板友願意出觀塘咁樣兜嘅,不如唔好走去圍其他板友,試吓多D用腳支持吓呢條線?

呢個reply唔係想表達796C應否設站,只係想講你知停景林邨景榕樓,約1公里+0枝燈,
相信閣下reply「...... 連寶林都唔願兜,但 ...... 行多2 3 分鐘路」之中「連... 但...」嘅關係難以成立

回應你第3句,希望你可以搞清楚,燈位都有分好多種,所耗嘅時間亦差好遠。
以十字口為例,耗時較耐,例如寶林山腳近將軍澳村,或者將軍澳南寶邑路一帶,亦係部分板友戲稱為「燈陣」的原因。
以單純行人過路處為例,耗時較小,例如寶林欣景路,藍田啟田商場對開,或坑口重華路,甚至無行人㩒制就唔會轉紅燈。
至於寶順路南行未設有專線,呢樣你無講錯,亦都係我認為要有嘅配合措施之一。

poondriver 發表於 2020-10-16 12:15 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-16 11:02
回應你第1句,無錯,調景嶺車程直出的確慢咗1分鐘;所以我認為必須有配合措施/等適當時候先,而非貿貿然 ...

好多謝你呀 研究咁多野然後我要坐多2分鐘車
點解你又唔去研究下寶林點樣整到巴士都順燈 咁兜寶林咪行快d 囉 坑口咪唔駛改線囉 咪唔會影響到人囉

係丫好多種呀燈位 將南就出晒名等燈等到eta 都覺得你塞緊車
而家仲話要加多段路 今日就話加泳池2分鐘 到時又話加厚德2分鐘 嘩重華路等燈好快又可以入去行個圈

最後都係個句 點解人地兜叫救命就罪大惡極 你地兜寶林就賣慘要體諒唔應該兜先 人地d時間就唔係時間來既 好笑
而家鬧緊你叫人地兜方便你個坑口就點都得 你行多少少路就永遠有問題呀 咩一公里零支燈呀