hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

GW5878 發表於 2020-10-20 00:33 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-10-19 19:03
得呀,咪有690同E22A囉,唔通你忘記左佢地?

查實山下開上山上全日路線包括 93A 93K 98A 98C 290 290A 290X A29P
對比一千零二條 690 E22A
平均一下兩 type 既路線,
將幾條上山走既路線改為山上開經寶林走,咁先唔會塞死山路

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

GW5878 發表於 2020-10-20 00:39 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-19 19:25
不如調轉

寶琳路西行早繁改巴士專線

先唔講因為你晝左唯一單線為巴士線,令到其他車要兜路行呢個大問題 (足以令 non巴士 stakeholder 反對)

就算比你成到事
隧道車改為行山走
然後班大帝又會打劫啲車,又話過家門而不入

特登行山避塞車,又多左段路又有燈又有站,到時因快得慢,仲衰過唔改
GW5878 發表於 2020-10-21 16:26 | 顯示全部樓層
今日既, 未夠7點半山上條龍已經過哂馬游塘村, 塞車長度為1.9km,同時間用 google度下由環保大道迴旋處去到隧道口都只係1.7km,仲未計山路有燈而將隧公路無燈

都唔知邊個天才話行山路好過隧道

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

ahken 發表於 2020-10-21 16:38 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-10-19 13:13
岩呀,
不過想提提你, 山上龍尾茅湖仔, 以呢個情況 estimate 2021 山上龍尾應該係康盛花園甚至翠林邨, 唔 ...

如果塞到去康翠(甚至極端到去坑寶)嘅話, 咁不如乖乖塞返隧道算, 唔好忘記康翠山路都係比較窄...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2020-10-21 16:41 | 顯示全部樓層

"寶琳路西行改巴士專線"

咁唔係唔得㗎(不過要考慮番行車時間)
CTB690 發表於 2020-10-21 16:47 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-10-15 22:27
唔知有無理解錯,9月11日起生效的星期一至五更表,
290-H70要做290A彩明開05:05的班次?
即係頭班車前仲有 ...

290盤數絕對係唔好食.98C行22.8公里收10.5!290行30公里收$10.7.你話好食都冇人信

ahken 發表於 2020-10-21 16:53 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-10-21 16:26
今日既, 未夠7點半山上條龍已經過哂馬游塘村, 塞車長度為1.9km,同時間用 google度下由環保大道迴旋處去到 ...

係, 山上燈陣的確幾令人卻步

閣下又講得啱喎...
山上開山下嘅車真係得690同柴小E22A兩架咁多
山下開山上嘅車有:
九巴(唔計行另一條路果啲, 只計寶琳路, 同時唔好計95同95M, 唔公平, 好似係): 93A 93K 98A 98C 290 290A 290X
柴小: A29P

GW5878 發表於 2020-10-21 18:01 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-10-14 16:19
好簡單,田忌賽馬。

山下本身有鐵,同鐵 (對家既上馬) 鬥根本繁時無可能鬥得過

田忌賽馬呢個 Concept 我認同,
不過我諗你要搞清楚一樣野先,
人地對家 MTR 係寶林就派左隻馬 , 但佢係山上根本無派馬,

呢場賽事
你派自己隻下馬去應對對家隻馬
你派自己隻上馬去應對一個場次, 但個場次對家都無出過場, 你出隻廢馬出場都嬴左人地 No show 啦, 使乜出上馬?你唔覺得出上馬去應對人地 No show 好愚蠢咩?

評分

ahken + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

teddybus 發表於 2020-10-21 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-10-21 16:38
如果塞到去康翠(甚至極端到去坑寶)嘅話, 咁不如乖乖塞返隧道算, 唔好忘記康翠山路都係比較窄...

...

所以既然英皇道啲路又窄,又多燈,又多站,不如乖乖地塞返東廊算
teddybus 發表於 2020-10-21 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-10-21 16:53
係, 山上燈陣的確幾令人卻步

閣下又講得啱喎...

係囉,橫掂山下有地鐵,都唔需要咁多巴士線,一於縮晒堆行山線番山上,等山下人唔使篤眼篤鼻