hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

10598C 發表於 2020-10-10 03:05 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-10-9 23:15
如果站喺月票客角度, 290系有以下作用:

調景嶺: 得290X可取少少(如果出黃大仙), 否則只係淪為尚德邨巴駁腳 ...

290X入日出康城係目的得一程過(但瞓到頸斷),以及就係做流水

290X唔係主打康城、將軍澳站,將軍澳內係主打調景嶺、尚德,而後者都算係小客倉之一,始終尚德後一站轉上山係有乘客會buy

快過290兜坑口寶林成12分鐘之多,又唔慢得過296A轉車得嚟有得一程到荃葵
(補充:290X去行安秀道程稍為慢過290,但回程時間相約)

實測試過黃大仙上車返尚德,比較40轉296A同一程290X,發現296A要等4分鐘或以下,先會快過290X/同290X平手
而且係未計如果荃葵出發,40係要兜美孚,換言之荃葵返尚德,車程上290X唔會輸過40轉296A

當然,而家東九啲交通情況日日都唔同,隨時一日清水灣道塞死,一日觀塘道塞死
莫講5-10分鐘嘅車程分別,講緊一塞隨時冇15-20分鐘

如果唔係日出康城呢啲情況,與其諗點樣係路面轉嚟轉去慳嗰少少時間,不如上車一程坐到返去算(除非走去搭黨鐵,而貪快都一早去咗鐵)
Tummy 發表於 2020-10-10 03:10 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-10-10 03:05
290X入日出康城係目的得一程過(但瞓到頸斷),以及就係做流水
但尚德調景嶺都可以算係小客倉之一,始終尚 ...

尚德上車廿五分鐘 290 290A 啱啱開始上山
290X 已經準備轉出新清

試過版友力捧嘅 296A 出觀塘轉車方法
一出到創紀之城 嘩架 38 等成十二分鐘先有車
自此喺尚德行完迪卡儂永遠夾時間坐 290X 走好過
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
teddybus 發表於 2020-10-10 05:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2020-10-10 00:13
的確290系一定會淪為非為山下人服務㗎啦(或者好似我提及過嘅駁腳線)

#行山大法好嘢

原來山上唔係將軍澳一部份,原來山上居民唔係人,完全明白了。
teddybus 發表於 2020-10-10 05:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-10-10 01:46
係, 閣下呢點完全駁唔到

舉返102/106/柴小2告士打道維園東行呢個例子, 燈多都算, 去到英皇道又得番一條 ...

係囉英皇道拖慢曬啲路線速度,所以應該飛起北角炮台山,全部行東廊。

#行炮台山大法好
EE9255 發表於 2020-10-10 09:16 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-10-9 23:06
呢個post係290大戰嘅導火線

點止導火線,直頭直接開戰啦
而且唔止290大戰,而係將軍澳大戰添啊
poondriver 發表於 2020-10-10 09:24 | 顯示全部樓層
EE9255 發表於 2020-10-10 09:16
點止導火線,直頭直接開戰啦
而且唔止290大戰,而係將軍澳大戰添啊

過左成晚得5頁 個火睇來弱左好多喎
ate214 發表於 2020-10-10 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-10-10 09:24
過左成晚得5頁 個火睇來弱左好多喎

個漢-word仲未出現
所以先睇落無咁“刺激”姐
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 10:43 來自手機 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 10:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-10-10 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 10:43
其實佢唔提嗰兩個字就已經冇事

呢排將轉,98同坑口個post已經講左好多,冇咁好火都合理

BTW,個人認為有部分行山派唔係真係想行山,而係因因隧道日嘈夜嘈,後期甚至只係意氣用事,先會令人誇張左行山嘅好處