hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

poondriver 發表於 2020-10-10 19:38 | 顯示全部樓層

另外費事離題 根本290除左cut 站就冇咩改善空間 什麼改六幹其實唔會少好多時間 但停少幾個站少班客 狗巴搵錢至上點會理你
但改290B全日再行隧道唔係冇機會
290X 早晚繁而家爆到七彩 遲下石礦場發展完相信仲多人坐 其實可以成條縮線送比安達臣 換290B 全日將南尚德之後上隧道

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
tonycheung0123 + 1 精闢見解

查看全部評分

tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:45 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-10-10 19:33
所以要行山行得抵 一定係290路線龍翔上新清過去 或者太子道東就轉上去新清

...

以前我都會甘諗
而家,真係咪玩。
尤其是近年新清要做埋安達臣個交通網路
我自己放工渣車,去到龍翔道,見到往觀塘道甘鬼死多車,即刻cut線去新清 (下午繁時)
點知....
我係鑽石山見到既A29
仲快過我到坑口...... 心裡面xyz果d 行山交通燈
去康翠同寶林就一定行山冇問題啦
去坑口將南都係落觀塘道就算。

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

poondriver 發表於 2020-10-10 19:55 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:45
以前我都會甘諗
而家,真係咪玩。

又真係唔記得左渣車可以直入坑口

不過將南我諗跟290X 唔會衰好多
Citcalag 發表於 2020-10-10 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-10 18:31
去得旺角不如上三幹

呢個建議都唔錯,以平時796C調景嶺去旺角大約25~30分鐘計,飛橋加唔停站應該抵消到唔少塞車時間。如果直上三幹去荃灣應該40分鐘左右都到
10598C 發表於 2020-10-10 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-10-10 19:38
另外費事離題 根本290除左cut 站就冇咩改善空間 什麼改六幹其實唔會少好多時間 但停少幾個站少班客 狗巴搵 ...

290X仲有康城至安達臣之間嘅流水,好難零補償縮走
GZ4031 發表於 2020-10-10 23:01 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:01
我都知佢耐 康城自轉都冇咗10分鐘
不過啲人就係貪佢一程過

42C 只要唔係大塞, 35分鐘牛頭角點都一定到健全街
搭左十幾程由創紀去到青衣邨, 都係35-50分鐘
咁35分鐘基本上係sure win, 所以先take 呢個數

JX9097 發表於 2020-10-10 23:03 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-10-10 19:55
又真係唔記得左渣車可以直入坑口

不過將南我諗跟290X 唔會衰好多

係九巴一個唔知啫

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

li1872903 發表於 2020-10-10 23:05 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-10-10 19:29
岩岩坐296C 返尚德
淨係狗屋去到轉車站 都塞左10分鐘 仲要塞多5分鐘入到隧道行左一半先叫順暢
不過觀塘渣 ...

冇咁誇張,4點果陣出九龍冇塞到
GZ4031 發表於 2020-10-10 23:15 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:45
以前我都會甘諗
而家,真係咪玩。

真係既往年2016年果陣既290 都仲好快
去到呢家
我今日將軍澳廣場2118開車, 到大河道都2216
平時行去搭296C 轉41A 番青衣先9個字 (行埋就55分鐘)
如果296A 轉42C 都應該係十個字多少少到長安

290唔塞都好, 基本上山上燈陣已經輸哂, 唔塞都仲有龍翔飛下站打救下
塞埋龍翔條線就廢左大半武功 (將南至坑口輸啦起碼)

點解一直以黎隧道派同行山派都咁多野拗, 係因為大家都罵對方塞車
但實驗上黎講, 基本上將南同坑口行隧道快, 寶林山上就行山快
起碼我真係冇點見過荃灣去寶林行隧道快到幾多 (講緊42C 轉10M 咁計)
而個事實係, 行得山你就點都會停寶林, 停得寶林坑口就一定輸, 就算290X式咁直去將南, 每日都實慢過E22A, 差在慢幾多

好話唔好聽咁改, 如果290係厚德之後直上隧道做一條, 寶林山上自己拎一條, 290A 我唔搞
隨時有更多客回流
總而言之, 有好多好多改法都會好過呢家個陣
特別係九巴都冇咩心做40 (太平又太慢又冇人提全日拆40A, 重組仲要拉38 42C落水)
咁冇心做咪比你觀塘道加兩個大站掠下人水
尢其有種講法成日都話觀塘道一停站會慢, 果種講法你搭一程E22A 同290X 就不攻自破 (大家成日都好睇少山上既燈)

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品
ahken + 2 + 10 山上燈陣已經輸哂

查看全部評分

GZ4031 發表於 2020-10-10 23:32 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-10-10 16:11
先前我提議過,除左以上兩種走線外,另外可以將軍澳隧道口轉車站後一站不停,行觀繞 + 太子道東 + 九龍城 ...

你既提議係好好架
不過只限早上十點半後到三點, 晚上九點後
我地用真實數據去討論

我有次下繁796C唐明上去旺角用左接近一個鐘 (好似50-55分)
係因為塞亞皆老街
旺角先達再塞到落海皮預多8分鐘, 然後再番荃灣, 但荃灣路都係塞, 啫係話繁時既估算係75分鐘, 如果扣番哂彩明街, 尾站健明起計都應該有68分

差唔多既時間如果用290B 既行法, 唐明街計68分應該係大窩口/大河道, 講緊新清條龍響舊清燈口, 龍翔冇大炒慢流推出去
啫係話其實到頭來快唔得好多, 如果假設大家都塞, 但大家都清楚亞皆老每日都比龍翔塞得嚴重少少, 特別係你既行法要頭推到尾, 唔係一眾44 58X 59X咁推半條就完
而且繁時你口中既飛橋都真係幫唔到幾多手, 大家都係塞埋一份

但夜晚呢
岩岩新鮮熱辣果程290 將廣計58分到大河, 而平時呢個鐘數296C 就25分鐘到旺角站, 跟你行法落荃灣應該都係35分鐘 (扣番296C 停觀塘道差幾分鐘), 就當290 扣十分鐘兜坑寶, 其實咁行都有點著數
啫係話呢種走線注定活響非繁, 尢其最好夜晚
咁既話, 九巴真係唔會點彩你, 我原有290 就算真係慢過你, 但班客非繁點都會上釣, 的確唔大誘因同你做得咁細 (你塊餅就係將軍澳唔包山上, 冇哂寶達彩虹黃大仙葵涌, 旺角唔知執到幾多客 --> 講真大家都慣30X 234X, 你又唔同站又唔肯定幾點到, 就唔好預咁多客上你)