hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員建議整合屯門至荃葵巴士線
開啟左側

[其他] 荃灣區議員建議整合屯門至荃葵巴士線

3asv@59x 發表於 2020-10-15 19:07 | 顯示全部樓層

其實根本應該
取消66M ,57M去大興
67A唔開,
改開54M 寶田,經54區丶欣田/兆康,直上屯公三站,荃灣站止步

58M 59M 67M唔郁
59A應該改為268B式服務
早繁密集前往葵芳
晚繁開夜d前往屯門
假日全日
而259E改為59A特別班

60M改去青衣站,荃青路線與68A相同

61M改去石梨,但要視乎大隴街總站情況

至於Donki,其實234B比免費轉乘咪得囉

234A個人建議改為 青龍頭-荔景北
RA472 發表於 2020-10-15 19:24 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-10-15 19:04
66M未就係大興開,你想講兜山景?
個人覺得258A全日擺油塘/將軍澳重要啲,可以先試非繁30一班

57M山景開,來回經大興
66M繁時單向出荔景北,57M早繁往荔景北方向不入大興總站
天空之神 發表於 2020-10-15 19:48 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-10-15 19:07
其實根本應該
取消66M ,57M去大興
67A唔開,

較早前建議 59AM 259E 重組
相對有完整篇幅覆蓋屯門區同荃葵
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1178977-1-1.html

另外,其實最好係將 61M 縮短
開 61A61U 谷密屯轉駁腳

至於荃葵總站個人傾向如心廣場

.
Ricky403 發表於 2020-10-15 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-10-15 17:36
咁不如 52X 縮短去掃管笏
另開 61U 做下路去屯轉密車駁腳好過

到時輪到屯市要求繼續一程車到深井...
唔加車,又唔搞大循環,左度右度總會有輸家
Ricky403 發表於 2020-10-15 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-10-15 18:51
其實咁多位知唔知252開到轉車站,回車快之外,另外一個原因就係唔想有改動時被荃灣喺喥阻頭阻勢 ...

咁不如57M縮去轉車站做57U
慳到車咪唔駛轉兩繁囉

#曲
bennq 發表於 2020-10-15 21:25 | 顯示全部樓層
RA472 發表於 2020-10-15 19:24
57M山景開,來回經大興
66M繁時單向出荔景北,57M早繁往荔景北方向不入大興總站
...

57M山景開兜大興之後點行? 跟返66M而家咁行概話咪哂油兜個圈 跟960咁行又冇客

係都倒返轉66M 大興經山景去荔景北啦 成件事順咁多 改動又最小

3asv@59x 發表於 2020-10-15 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-10-15 20:57
唔加車,又唔搞大循環,左度右度總會有輸家 ...

其實如果可以借着54區路線重組
先執咗寶田個總站出嚟用
258D 260X可以改為擺喺欣寶路總站
260X拉直走線

258D早上繁忙時間就青田路直出屯門公路
258S 改喺大興開出,經山景行回258D原有路線

開M同X(暫叫做54M 54X)
做54區丶欣田/兆康,然後兜一兜屯貴路服務富泰,跟住藍地交匯直出屯門公路

67系列可以縮去兆康南開,經置樂
52X 61M其實可以直情改喺青山灣開

至於掃管笏
繁忙時間直出路線係可以開
但係全部直出嘅路線都唔建議經深井
其他時候不如做密252仲有着數

259E收貴幾毫子其實冇乜意思
不如索性撥入去59A特別班次做埋葵涌反而仲有着數,反正本身都唔係做轉車站

龍門居朝早轉車站已經用咗59X

60系列其實好應該同63系列做好朋友
60M荃灣跟68A去青衣
60X直情應該改用268X路線(美孚都廢事停)
260B改為服務長沙灣深水埗
至於尖沙咀,60X朝早中間撥兩班途經就已經搞掂

61M點解建議去石籬,就係其實嗰度都好多工貿區商貿區
反正佢喺轉車站排隊個位又喺另外一邊咁樣可以方便分開條隊

頭先講咗54區開一條X去旺角一帶(暫叫做54X)
咁同時候就睇吓
到底54X 58X 66X會唔會資源浪費
如果會嘅話
58X可以同66X合併
58X做埋大興去青雲路一帶
54X則負責屯門公路嗰三個站

咁呢兩條線都可以開密啲

至於57M 66M,費事比大興啲人話過份剝削
留佢一條葵涌線上去荔景都可以
咪做密啲囉
反正58X就算食咗66X都唔應該停轉車站
(54M 54X本身就係用嚟接駁轉車站)

咁去長沙灣道有54X 59X 67X (52X唔鬼理佢啦)
直接落去旺角有60X 63X
落去尖沙咀有260X

淨係去荃灣有54M 59M
去青衣有60M 68A
去葵芳有58M 67M
去荔景有66M
去石籬有61M

Donki就去轉車啦,M仔轉234B都好方便啫

咁樣重組完就最好啦
jpoon 發表於 2020-10-15 22:33 | 顯示全部樓層
008325 發表於 2020-10-15 16:55
掃管笏居民唔會鐘意
本身10分鐘都出到轉車站 區內線班次亦都會比較穩定
要兜深井先出到荃灣同葵涌

唔明
係怕屯轉冇位上車,定係怕252拉長咗班次唔穩定?
怕兜深井先出到去咪轉車囉,而家都冇直車,佢哋都慣咗要轉車咖啦(繁時除咗252X外都係經深井先出去)
http://jpoon9394.blogspot.com/
天空之神 發表於 2020-10-15 22:34 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-10-15 20:57
唔加車,又唔搞大循環,左度右度總會有輸家 ...

其實屯市無人咁做
一早去哂搭紅小同 53
而家直頭 58M 出到轉九先算快靚正
.
Twinings 發表於 2020-10-15 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2020-10-15 21:56
其實如果可以借着54區路線重組
先執咗寶田個總站出嚟用
258D 260X可以改為擺喺欣寶路總站

58X跟258D行青雲路/嗚琴路簡直係趕客