hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大長塞年代,巴士如何應對
開啟左側

[其他] 大長塞年代,巴士如何應對

GA6072 發表於 2020-10-19 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-19 05:37
第一點,我幾個post都有鐵路納入考慮。所以你話有鐵路巴士滅頂之災係偽命題。

重有你搞清楚一樣野,就係 ...

首先你要搞清楚一樣野

路面唔係只提供客運
你為某區域帶黎客運
貨運同自私車需求一樣咁高

東九泊位多私家車流量大?
專利巴士兩繁流量近半,東九都有份

港島區公共交通優先,中環無位泊呢part
13巴總左右有兩個政府停車場,重有港澳碼頭近海港政府大樓?香港站重有個大停車場,荷里活道兩邊大把錶位。你話貨運私家車引致擠塞,不外乎違泊一樣,解決方法好簡單,想咖啡佬外判比私人公司跑數,好似第一城同海怡咁,一停即鎖

就講中區某條半山巴士線,比人要求放返出黎係數度幾乎成事

限速70公里一般等於三線以上係無呢個關係
好似龍翔道西行近畢架山花園個斜路,有巴士係停係慢線做單擋,停一陣已經夠塞過獅隧口
不過,你up交通匯合點都係其中一個塞車主因。

「集運派件」指幹道shuttle駁流水線

將軍澳地鐵載客率過左100%
亦見到巴士做唔掂,所以至有東九龍過山地鐵線既計劃。巴士<>船運<>巴士係好傳統既走線
好似尖沙咀/中環過海,連沙中線有三條鐵,天星轉巴士大有人在

係巴士角度好似全世界欠左佢咁,實情唔係之餘,比埋優先佢,無一個巴士公司識用。再講,13坐上有幾多客ar,取消左交通流量多得幾多

最後都係再強調一次,因為有鐵,正苦路面睇重既係小時/車流量同車輛平均車速,而唔係載客量。而巴士再唔諗清楚佢既站位同走線所帶黎既影響,一味係度話塞車影響佢做生意。正苦就會對準條線皇起鐵去消除班客塞車既問題

GA6072 發表於 2020-10-19 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-19 10:19
非也 我自己計8點前要返到公司
夏至都係啱啱天光就要上巴士先暢通
尤其新東嗰邊停課 或 以往數年嘅暑假

疫情關係,有父母唔想子女乘坐公交,為子女帶黎健康風險
053h4 發表於 2020-10-19 10:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-10-19 10:58 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2020-10-19 10:49

而家跨區返放學比率係高咗
barking 發表於 2020-10-19 11:10 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2020-10-19 10:49

即使未有疫情,近年已有大量私家車接送學童
kwn1029 發表於 2020-10-19 12:03 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-19 10:52
唔係想寸你, 人地政府的數據係個別路段為例子, 而你就偷換概念左東九龍"地區", 前題錯立論就錯重有, 東九 ...

算啦,佢之前都話2135上水開既70,去到佐匯去埋廁所都追到2235佐匯開既95,而家佢仲整咁長篇大論, 你唔駛咁上心
請時刻保持感恩及包容的心
JX9097 發表於 2020-10-19 12:41 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2020-10-19 11:10
即使未有疫情,近年已有大量私家車接送學童

寶馬山日日都大把
一個小朋友,出動1個司機,2個工人接放學
幾十架七人車泊哂喺校園徑,寶馬山道同慧翠道,好似車展咁
最好笑就以為佢誇區返學啦
呀...一出車,轉個彎喺雲景道就駛入峰景大廈
唔講仲以為個小朋友跛嘅

區議員呢?
就反指樹仁學生帶動交通需求
令到寶馬山塞車
乜大學有朝早七八點堂嘅咩?
GW5878 發表於 2020-10-19 13:05 | 顯示全部樓層

真係好笑...
講塞車問題, 其他區既巴士迷會話建議路線改快/提早繁忙時間/改善道路網/ etc

係唯獨將軍澳山上某幾個人不斷係討論巴士既地方叫人搭地鐵解決, 我心諗我係咪去錯地方? 即係你間餐廳 full 左, 個餐廳負責人會叫你去另一間餐廳食飯嗎?

叫人搭地鐵都算,
但最諷刺就係佢地會繼續搭巴士, 但又不斷話巴士塞車

GA6072 發表於 2020-10-19 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-19 10:52
唔係想寸你, 人地政府的數據係個別路段為例子, 而你就偷換概念左東九龍"地區", 前題錯立論就錯重有, 東九 ...

就係全局睇 九龍東重肯定係巴士問題

就以龍翔道西行講
第一部慢車,就係用天馬苑右二線上斜唔夠50既慢車,有乜車會用右二線上斜會唔夠50?
觀塘道東行係左一至左三線全塞巴士
果堆巴士龍入面可以連一部的士都搵唔到,龍尾係過到九龍灣,而龍頭可以只係一部98A

將軍澳地鐵同789轉船只係多個選擇
789轉船入將軍澳既大約走線,係因為有正苦係用緊,係有條件比客運試下用至up出黎
隨時可以吸引返觀塘山逆走入將軍澳過海做通勤
不過唔岩聽就算

一日多三千架次唔係d乜野大數字,一日三千架次係指嶼南路每日車流量

車速車流量係每日check到既指標。工作同居民產生既交通流量(好歡迎唔係單睇客運)進行既規劃係比左區議會跟。

至於有無針對巴士既政策,其實睇區域

至於點對點巴士,本來只係唔想cut total巴士quota既動作

中環核心區係前線執行唔夠力,唔係運輸政策問題

不過,東九龍線未必咁快起到手,由厲鬼城沿海跑到啟德既單軌,成事機會高好多

GA6072 發表於 2020-10-19 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2020-10-19 12:03
算啦,佢之前都話2135上水開既70,去到佐匯去埋廁所都追到2235佐匯開既95,而家佢仲整咁長篇大論, 你唔駛咁 ...

果時有carlo私下打大有打細
全批康偈車鎖都無鎖過
上路上斜又少連迴旋處都無

威扒反車個彎位可以90+過

你估全條70只係得鬼蘭快咩
係無成堆小朋友V蛙鬼叫,個carlo再專心跑得再快
有幾奇

再講,去到ES龍年代,日間1000-1300期間,一樣有人做得到一個鐘樓下一單

大把人背得熟d燈位
有本事拉匀全程平均時速keep到40-50咁跑
有幾出奇
好似下面呢單咁,TOTAL 42.5KM
https://hk.appledaily.com/local/ ... SROWDEW2SWWKHENWZA/