hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 全面停駛MMC巴士可能性
開啟左側

[車型及機械] 全面停駛MMC巴士可能性

MT695 發表於 2020-10-17 05:55 | 顯示全部樓層

運輸署個報告之前幾單係唔關車型事,咁有乜嘢原因要再全面檢查?
如果你係覺得運輸署個報告流,其實佢再檢查之後你又期望有咩答案?

查唔係問題
一般呢啲cases都會反映比車廠,佢哋再花時間查,但係認真查冇返一年半載都搞唔掂,停駛就唔洗諗
MT695 發表於 2020-10-17 05:58 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-16 15:17
先搞清楚問題本質, 問題係九巴維修不當做成, 或者係九巴操作失誤導致
我唔明顯解入車數, 或者搵車支援

邊個話九巴維修不當導致?
avianwind 發表於 2020-10-17 07:13 | 顯示全部樓層
「就委員提及過往三宗涉及九巴同一巴士型號E500MMC起火事故,經調查後,當中九巴第961號線在中環發生的火警事故,九巴表示由於車長沒有遵從引擎故障警告提示,沒有盡快把巴士停泊在安全位置,仍繼續長程行車而引致引擎起火。其餘2宗起火事件(即九巴第277X號線在大老山公路及九巴在元朗車廠發生的事故)以及最近一宗港鐵非載客巴士在屯門公路起火事故,根據初步調查,相信起因是由於巴士在個別輪胎胎氣嚴重不足的情況下仍繼續長途行駛,引致輪胎過熱產生火警。

現時所有専營巴士及港鐵巴士的車身物料均完全符合國際認可的耐火性標準,確保乘客有足夠時間疏散以保障安全。綜合上述事故的調查,本署確定巴士機件正常,起火原因與巴士設計、構造和維修無關。故此本署認為巴士型號E500MMC無須停駛。」

簡單而言
巴士公司將隻鑊落晒車長身上

KW2523 發表於 2020-10-17 09:07 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-10-16 18:29
到時應該要甄別邊啲路線
完全無鐵路可達/搭港鐵太過
轉折(例如276系或龍運路線)用僅餘

上繁油塘等紫色線呢啲位,20班車唔知上唔上到呢?
要做就肯定要全面封城
NA4179x賢 發表於 2020-10-17 11:23 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2020-10-17 05:55
運輸署個報告之前幾單係唔關車型事,咁有乜嘢原因要再全面檢查?
如果你係覺得運輸署個報告流,其實佢再檢查 ...

咁又係,ATR燒咁多部都係唔關車型事

Waiyin12 發表於 2020-10-17 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2020-10-16 21:06
就算停駛都應該只係停ZF舊頭先,車輛不足可以搵非專借住車用先,甚至借埋司機,橫掂而家疫情都好多非專車/ ...

我都同意應該先停ZF舊頭,咁只係少過一半九巴MMC

真係唔夠車嘅,可以全部變哂後備車,只係繁時出車
堆新嘅V6X嗱嗱聲出晒牌先
然後將堆而家做緊後備嘅3ASV ATR ATE AVW等變返正選 (如果到佢地夠期拎去劏都未搞返掂批MMC,就同運吉申請續牌)
KMBe500 發表於 2020-10-17 16:20 | 顯示全部樓層

如果關車型事,我諗巴士公司唔會買落去,但現實香港巴士公司仍樂意買落去,淨係歐六既數量已經唔覺唔覺就黎去到B8L一倍。

Eddie 發表於 2020-10-17 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2020-10-17 16:20
如果關車型事,我諗巴士公司唔會買落去,但現實香港巴士公司仍樂意買落去,淨係歐六既數量已經唔覺唔覺去到 ...

B8L如果一早肯出12.8米應該可以搶到部分E6X批單,不過新城d單就冇計佢冇RAS
KC6831 發表於 2020-10-17 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-10-16 21:19
歐三B9有好多單出煙事件,印象中有幾單事後都要維修好耐先復出,但真係燒到退役嘅係一架
唔知係咪呢個原 ...

MMC 嗱 brake 嗱到出煙我自己都試過兩單,兩單都要過車,最近果單都係嗱到上層有燶味啲人先叫司機停車,不過都無人提及過

至於歐三 B9 水箱響都係因為個水箱 sensor 問題,富豪到 B9 Mk.2 已經改善咗啲
KC6831 發表於 2020-10-17 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2020-10-17 16:20
如果關車型事,我諗巴士公司唔會買落去,但現實香港巴士公司仍樂意買落去,淨係歐六既數量已經唔覺唔覺就黎 ...

歐六 MMC 落單果時 543 同 SR9793 仲在生