hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦284A: 沙田市中心 ~ 碩門邨 (循環線) ...
開啟左側

建議開辦284A: 沙田市中心 ~ 碩門邨 (循環線)

RG28482X 發表於 2020-10-17 21:44 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:30
濱景同石門唔可以用兩條唔同價錢嘅線做㗎?

Btw我一向都支持沙馬分家

我就支持碩門公屋-安景街私樓分家, 碩門邨開嘅車應該經安明街走, 當作廣源-愉翠-第一城嘅支線
okt05120 發表於 2020-10-17 23:07 | 顯示全部樓層
RG28482X 發表於 2020-10-17 21:16
以上三線經小瀝源路遊樂場/第一城寶城街已經serve到碩門邨, 當中85X/89C改經碩門邨與屯馬線更為重疊, 亦 ...

講咗好多次步行距離係唔短 吓吓叫人行出去根本唔啱數
所以我先建議89C入石門試吓
對現有乘客影響又唔大(第一城有61R/89X)

okt05120 發表於 2020-10-17 23:10 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-17 01:53
去沙中係貪沙中 + 源禾路 + 第一城有最多轉乘選擇
我係想開條石門版252送人去轉車
傾向係區內線,唔考慮 ...

我反而覺得入沙中需求唔大 67A客量其實都一般
而且要駁線嘅話 好多人寧願上鐵算數
石門係需要一條全日線出市區
10598C 發表於 2020-10-18 03:01 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:13
89C 286M留邊條喺77區我就唔太在意嘅,亦唔係呢度討論重點
我建議284A係因為有聲音指石門一條全日線都無 ...

問題係唔應該由284系列去做碩門邨
而係應該搵82X 89C重組等去做,所以必須牽涉77區重組

你條284A就算行源禾路,碩門邨至沙田市中心嘅客源,無可避免點都係同67A有競爭
10598C 發表於 2020-10-18 03:07 來自手機 | 顯示全部樓層
RG28482X 發表於 2020-10-17 20:43
石門嘅地理位置根本就應該group落馬鞍山線嚟考慮
家陣比緊馬鞍山價仲想點? 要變返沙田線做嘅請減價

67A其實係好客,只係佢用小巴做就好客,用巴士就未必適合
67A基本上係靠班次密去做起(好多時都做到車接車嚟),用巴士一定做唔到而家呢個班次

而家個情況就係,大涌橋路同小瀝源路本身各自有83K 284揀,唔想行就小巴67A,似乎都符合乘客需求
kitarolo 發表於 2020-10-18 07:26 | 顯示全部樓層
okt05120 發表於 2020-10-17 23:07
對現有乘客影響又唔大(第 ...

唔啱數? 拖慢人哋就啱數?
大水坑就要搭鐵 石門搭鐵就唔得?
真係唔願行嘅睇嚟應該預約復康巴士
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-10-18 12:39 | 顯示全部樓層

okt05120 發表於 2020-10-17 23:07
對現有乘客影響又唔大(第 ...

何來影響唔大?
77區班客車程被拖慢唔係影響?

89C應該要做嘅係提速,比286M安心上路

https://www.instagram.com/_yying.__/
okt05120 發表於 2020-10-18 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-18 07:26
唔啱數? 拖慢人哋就啱數?
大水坑就要搭鐵 石門搭鐵就唔得?
真係唔願行嘅睇嚟應該預約復康巴士  ...

拖慢得幾多呀
成日話89C非繁冇客
依家拉入去又話唔得
咪等陰乾囉
ATSE40 發表於 2020-10-18 12:49 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-10-17 21:30
濱景同石門唔可以用兩條唔同價錢嘅線做㗎?

Btw我一向都支持沙馬分家

但係你抽濱景 $3.8 嘅車去做條差唔多範圍但係 $5.1 嘅線就一定會唔得囉,如果係咁點解唔好似原本咁搭只係 $4.2 嘅 67A 或者行多兩步路搭平一大截嘅 83K/284?
回力鏢嚟得好快㗎
okt05120 發表於 2020-10-18 12:55 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-18 12:39
何來影響唔大?
77區班客車程被拖慢唔係影響?

摺286M即係好大機會要89C入埋鑚石山
趕客程度遠高於入石門