hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員建議86改行青沙+182下繁分拆路線 ...
開啟左側

[其他] 沙田區議員建議86改行青沙+182下繁分拆路線

Ricky403 發表於 2020-10-21 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-21 16:20
點解會送客落鐵?
240X原有服務範圍車程0增加,只係去到葵興後上埋石蔭/石籬
...

問題係上葵涌兜葵興芳長荔,好難夠403轉車/出面和宜合道城隧線競爭
葵涌段又有哂短線攝位,變相上葵涌呢段路稍微白做
HM3044 發表於 2020-10-21 17:36 | 顯示全部樓層
點解富豪唔係爭取86唔過河而死都要286C經富豪呢
S3bl430 發表於 2020-10-21 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-10-21 17:36
點解富豪唔係爭取86唔過河而死都要286C經富豪呢

諗起一個曾經在腦海中閃過的瘋狂想法……
1.86C改行源禾市中心並縮短至蘇屋
2.86唔過河
3.40X飛走源禾路
ATSE40 發表於 2020-10-21 18:05 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-10-20 18:13
舊 286C 係雙向線經青沙上白田總站

但比石硤尾果班剷

出隧道五分鐘就落到車變出隧道五個字先落車,唔難理解,唔俾人剷先係新聞
腦補當真,真要補腦
天空之神 發表於 2020-10-21 19:54 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-10-21 17:59
諗起一個曾經在腦海中閃過的瘋狂想法……
1.86C改行源禾市中心並縮短至蘇屋
2.86唔過河

1. 馬鞍山果班唔制
2. 禾輋唔制
3. 九巴唔制

死局
.
wesleyyc 發表於 2020-10-21 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-21 19:54
1. 馬鞍山果班唔制
2. 禾輋唔制
3. 九巴唔制

拉86A 去沙市得唔得
ATSE40 發表於 2020-10-22 00:55 | 顯示全部樓層

要 182 (一個時段)全部班次飛起九龍啲站,聽落好合理,但係認真諗就知根本唔會做(嗱唔係做唔到,而係唔會做)。

而家 182 做緊嘅窩打老道,唔計聖佐治大廈,基本上得 182 一條係做緊中上環(如果想講 103 嘅麻煩問心有無當過佢係中環線),換言之,啫係 $17.0 做緊班有錢人(最少都中產啦)。佢俾全費㗎,即係無論個位係俾人坐足全程定半路中途唔同你爬油站斜路都係全費,咁對於巴士公司無咩問題。

俾人抽走成條中上環線,九龍區沿線實會要求要條線補償,咁巴士公司可以俾到啲咩補償?咪最多每邊開幾班收 $10.4 嘅線,仲未諗啲車可以喺邊度嚟。本身有條全日線變到得返每日得幾班梗係嘈啦,而對巴士公司嚟講,原本有得兩邊平執雞收緊 $13.7,而家俾你收得 $10.4 基本價錢,強力搶錢收盡單程都係 $13.4,點計都係 downgrade,一樣唔會肯,客少仲要蝕錢。好啦搞到無車搭嘅,好嘅咪倒晒落鐵,唔好嘅就變咗的士/揸車,到時咪多幾架車走去中上環,到頭來咪又係同原本喺巴士上嘅人一齊塞。(當然我承認最後呢樣嘢有啲誇大咗,但係總好過成個保羅咁喺度講港島去學車嘅人同去大學嘅人啩)(何文田去沙田同理)

至於紅隧口,聽落好似好荒謬,但係下繁的確係有一條隊大約十個咁等 170 182,唔知喺邊度嚟,亦都唔知去邊,其實九巴有無考慮下整條尖沙咀直出公主道呢?個人認為分分鐘好景過 287D。

所以結論係沙田想多啲車快啲其實好應該係要求加車,佢條 182P 個沙田走線都諗得過,最少行少個沙角街都食少四盞燈。又各位版友唔好當九龍區啲議員都好似馬鞍山嗰班咁下下都唔知自己做咩咁,咁易話為吖
腦補當真,真要補腦
S3bl430 發表於 2020-10-22 01:01 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-10-22 00:55
要 182 (一個時段)全部班次飛起九龍啲站,聽落好合理,但係認真諗就知根本唔會做(嗱唔係做唔到,而係唔 ...

182主客源在大圍,貿然飛走相信唔足夠支持現有班次.至少182X要再加班先

另外,紅隧口乘客其實亦可以搭170,182飛走紅隧口問題唔會太大

錯字連篇
leo_ku 發表於 2020-10-22 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
AV446 發表於 2020-10-22 09:07 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-21 16:20
點解會送客落鐵?
240X原有服務範圍車程0增加,只係去到葵興後上埋石蔭/石籬
...

咁要飛起美孚同長沙灣,青沙直落葵芳先夠快。

可以搵一班240X變240P試試,順便做埋葵芳特快