hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為接受VISA/mastercard做準備?
開啟左側

為接受VISA/mastercard做準備?

天空之神 發表於 2020-10-21 07:37 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-21 01:59
但部嘢咁凸出黎,會唔會令頂閘時企少咗人?
會唔會將部機放八達通機上方更好? ...

果個位suppose 係無人企
黃線以外範圍
.
lsc04d11 發表於 2020-10-21 07:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-21 06:47
當然本地人也可用信用卡付款
(個別信用卡會提供短期車資回贈)
訪港客也可買一張八達通於境內使用

訪客俾補貼做咩? 唔係大夥兒一向都不滿將香港嘅資源俾外來客?   如果你話呢個係吸引旅客黎既優惠,太微不足道了吧   遊客要有搭車優惠都有遊客全日通 (係巴士冇出者)

本地人可用信用卡付款 我明  (例 八達通/銀包漏低左 然而手機喺手就可以mobile payment)  但每日都用 除非好似中銀x龍運咁做推廣  有需要嗎?  而且信用卡拍卡機的交易失敗機會似乎多過八達通

我暫時未睇到有其他信用卡優惠搭交通  (即使九巴嗰張卡都係買九巴精品有折 搭車有回贈都係連結八達通)  如果話要每次搭車賺信用卡基本積分(而無額外3倍5倍的話) 申請八達通自動增值(經信用卡)都可以的了 而且一定有交津

你叫咁多間卡公司都交出用戶搭車交易紀錄  反而難喎
tkglobe 發表於 2020-10-21 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-10-20 23:12
其實喺政府有交通費補貼下,真係唔覺得非機場/關口線有需要整咁多其他付款方法嘅機 ...

交通補貼唔係永久性,總有一日完結,到時就可以多個選擇
Quanta 發表於 2020-10-21 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2020-10-21 08:24
交通補貼唔係永久性,總有一日完結,到時就可以多個選擇

你竟然覺得唔係永久性?
政府試下停咗佢睇下會點?
kei_hk 發表於 2020-10-21 09:45 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-10-20 23:12
其實喺政府有交通費補貼下,真係唔覺得非機場/關口線有需要整咁多其他付款方法嘅機 ...

班遊客去到市區﹐都有坐車的需要。

另外﹐一個真香港人﹐巧合地八達通無錢+無自動增值﹐日後咪多一個選擇支付車費囉。

GD1570 發表於 2020-10-21 09:48 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-21 06:47
當然本地人也可用信用卡付款
(個別信用卡會提供短期車資回贈)
訪港客也可買一張八達通於境內使用

訪港旅客真係都幾難搭公共交通搭到400蚊吧⋯⋯
就算搭到,拎咗資助,又有何用呢?

搭到400蚊嘅,都走去買張八達通用啦⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-10-21 09:51 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-10-21 09:45
班遊客去到市區﹐都有坐車的需要。

另外﹐一個真香港人﹐巧合地八達通無錢+無自動增值﹐日後咪多一個選 ...

其實咪即係小巴要受支付寶玩嘅原理一樣囉⋯⋯
你有你可愛,我有我好笑。
tkglobe 發表於 2020-10-21 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-10-21 09:37
你竟然覺得唔係永久性?
政府試下停咗佢睇下會點?

根本上冇可能係永久性, 唔通到經濟真係好轉仲要補貼你,唔好覺得係必然,政府冇可能成世都資助你搭車
kei_hk 發表於 2020-10-21 09:58 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-10-21 06:21
你講港鐵 即係你講港鐵全線支援qr code/信用卡付款?
九巴月票 我就唔明點解佢需要支援喎

MTR 的月票/日票及都會票﹐一律都有津貼。
但日票及都會票由唔唔係直接用八達通卡﹐乘客需要自己去登記機作出登記。

九巴月票就直接用八達通卡﹐乘客唔需要處理。

其他渡輪的月票﹐一樣可以有津貼﹐是否需要乘客做登記﹐自行上網check。

你話alipay hk 會加入做交通津貼﹐我都有機會相信。
最多加埋 V7 有機會加入做交通津貼。

原因係支付架構上﹐這2間都係獨資公司﹐補貼可以直接存入相關支付戶口。
只要佢地肯同政府商議﹐做到政府的要求﹐就有機會成事。

但係信用卡方面﹐VISA /MASTER 係信用卡公司﹐但係大家都係要經不同銀行做支付(找卡數)。
支付架構上﹐係分開2層的。
以現時交通津貼的運作方式﹐就要不同銀行去處理﹐行政手續成本會好高﹐成事機會好低。

仲未計算其他因素問題 : 包括A銀行肯做﹐B銀行唔肯做﹐都唔知點去推廣不令乘客有誤會。

kei_hk 發表於 2020-10-21 10:02 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-10-21 09:51
其實咪即係小巴要受支付寶玩嘅原理一樣囉⋯⋯

小巴玩支付寶﹐應該背後仲有其他原因的。

1. 支付寶本身想推廣﹐可以半賣半送去推薦給小巴商。
例如﹐唔收交易手續費之類。

2. 支付寶自己提及﹐由於部機有GPS﹐可以做埋車隊管理。
如果佢真係有做這一方面﹐佢都要搵一些小巴線去做開發。
註: 我仲以為支付寶會爭到政府的ETA合約﹐結果比PCCW取得。