hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 改道後18X喺北角碼頭轉船
開啟左側

[問題] 改道後18X喺北角碼頭轉船

JX9097 發表於 2020-10-27 08:33 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-10-27 00:20
個感覺係, 明明中灣繞好有用, 但巴士公司又唔多理, 明明講緊節省好多時間
部分6字頭直頭有望拆西區中上環 ...

602非繁/ 假日驚唔夠客
同埋樂華總站爆哂
最近都係要返去順利
不過順利又放唔放得落兩條過海線呢?

P.S. 順天其實都爆,因為26/ 27都好多車
ahken 發表於 2020-10-27 09:05 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-10-24 20:46
係碼頭附近嘅應該唔少都會坐船,但其實坐116都唔係特別耐,馬頭圍去北角9個字內都落到車,如果上路行去碼 ...

110就會更快
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2020-10-27 09:06 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-10-25 18:19
坐未改路前118一般20分鐘以內,坐正尾班車可10分鐘紅隨口去北角碼頭。

所以要搭而家嘅110
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
053h4 發表於 2020-10-27 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-10-27 11:32 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-10-27 08:33
602非繁/ 假日驚唔夠客
同埋樂華總站爆哂
最近都係要返去順利

樂華爆.. 咁除非拉走28上順利... 不過老九唔肯之餘 (28 VS 26真係不得了...) 樂華都反抬.. 但本身619X 全日輸既就係樂華, 619 點整都會疏左

其實有時就係低估左西區去東九既需求, 大家都心知肚明, 101 已經唔會有咩人陪佢碌
602 假日真係咁差咪都係20, 本身想拉直佢跟671 但驚山上面反抬 所以最終都係要跟619
但繁時, 我諗602既走線如果有宣傳過, 仲要同101 619 中環同站一齊等, 之後直接上繞道, 就算收到$11.7 都一定有客, 繁時開10 都仲得

不過睇少左條641, 其實641 除左灣北 (仲要無定向) 之外, 我諗中上環等得佢黎又快唔到幾多 (灣北塞車, 會展條路...) 所以先搞到半死不生
絕唔係因為中環東九冇客, 而一直呢個市場都冇人正視過, 係咁賴皮話641 客量點差點差去話唔洗搞特快, 641 班次唔好, 走線又塞...
602 講緊中環坐底快20分鐘, 中環尾站去到北角港運城個入口行繞道講緊8分鐘左右, 619 現行非繁都唔見25, 塞埋車35唔出奇
港島去東九, 就好似幾年前荃葵青去東九咁, 唔係地鐵就得番38 42C, 加條無定向40, 港島呢? 601 619, 671 就仲衰過40, 690 提黎都哂氣

去到今日, 荃葵就開多左咁多線, 港島呢? 大家搭鐵都係要轉線, 咁點解港島可以做到咁
602 呢類線一早由中灣開果陣應該要plan, 而唔係去到呢家塞車嚴重到上環港澳出車, 619 行緊9個字先岩岩北角上橋, 塞完東隧岩岩1粒鐘到藍田, 山上既另塞開源倒流, 80分鐘番到去

四順山上人口既量, 619X 全日都只係開始, 602 仲要有觀塘打底, 我真係唔多信會差

人地東北葵都渣得起936 (仲要極差走線都食), 麗城934 非繁咁樣都照做, 619X? 全日非繁20 都基本
Choi 發表於 2020-10-27 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-10-27 11:32
樂華爆.. 咁除非拉走28上順利... 不過老九唔肯之餘 (28 VS 26真係不得了...) 樂華都反抬.. 但本身619X 全 ...

目測朝早西環101,104,113三線101已經算比較多客,始終中九龍仲未全線通鐵路,同埋地鐵去觀塘轉嚟轉去都差唔多時間。
KW2523 發表於 2020-10-27 12:31 | 顯示全部樓層

18X收到8.4,夾班次轉7蚊渡輪都還好,轉返東隧線要貴過182都幾係野

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

KE7066 發表於 2020-10-27 13:09 | 顯示全部樓層
樂華爆.. 咁除非拉走28上順利... 不過老九唔肯之餘 (28 VS 26真係不得了...) 樂華都反抬.. 但本身619X 全 ...

603 非繁越做越霉,其實非繁係咪真係有市場?
JX9097 發表於 2020-10-27 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層

之前都有提過,順利自己都冇乜位
現場得3條坑,兩單一雙
依家放29M,42,619系已經啱啱好

根據閣下個plan
619X全日,29M,42繼續用哂3條坑
即係話,不論619好,28也好

都真係插針都未必插得入

(28本身收平26 $1,九巴唔會肯賣大包
而且對於樂華而言,本身619都密密嚟
冇必要為成全山上而抽走28總站線)
GZ4031 發表於 2020-10-27 15:33 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-10-27 13:09
603 非繁越做越霉,其實非繁係咪真係有市場?

603 淨做住宅...
602 又做住宅又做觀市...
冇得咁比較啫講真