hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 裕民坊新巴士總站「觀塘市中心公共運輸交匯處」路線重.. ...
開啟左側

[路線消息] 裕民坊新巴士總站「觀塘市中心公共運輸交匯處」路線重...

Toz 發表於 2020-10-31 19:09 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2020-10-29 04:58
我覺得九巴好想踢1A往尖沙嘴碼頭方向入去新總站上落客,應該會好好生意
13D嗰啲就 ...

遲早問題
裕民坊將來會永久封閉, 唔走都要走.

hokachung 發表於 2020-11-1 02:40 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2020-10-31 19:09
遲早問題
裕民坊將來會永久封閉, 唔走都要走.

我知裕民坊會封、物華街亦會改成落山方向
13D嗰啲行牛頭角道嘅綫基本上得一款改法,就係協和街→物華街→康寧道→牛頭角道
但1A係行觀塘道,所以有幾款改法
  • 協和街→物華街→康寧道→觀塘道
  • 協和街→觀塘站迴旋處→觀塘道
第一款可細分為直接喺物華街停站或者兜入新總站
第二款亦可細分為直接喺觀塘道停站(即apm創紀之城5期 (D1))或者兜入apm總站(即apm創紀之城5期 (D3))
大家都知觀塘站迴旋處係咩環境,所以第一款明顯著數啲
至於兜唔兜新總站,由於新總站本身係冷氣候車室,叫一眾流水客行返出户外等車係好難,所以1A兜入新總站先可以保持競爭力
宜家1A喺裕民坊已經獨佔緊一個站位連候車上蓋,相信未來繼續享有特殊待遇嘅機會極之大
hokachung 發表於 2020-11-1 02:56 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-10-31 18:28
所以個討論係建基於踢走某條密線換1A入去?
我覺得最反對嘅應該會係幾個獨市目的地嘅區議員 ...

我相信九巴會直接拉1A入去亦唔換走任何綫
基於乘客享用冷氣候車室呢個原因,相信觀塘區無議員會反對甚至會幫口爭取
到1A真係入咗去,13D嗰啲二奶綫自然無位入
EX-TL 發表於 2020-11-1 14:23 | 顯示全部樓層

冷氣候車室會係重點?

裕民坊巴士站最塞都唔係1A, 而係嗰堆上山小巴線, 新巴士總站又大又多位, 又冇小巴阻埋站, 掟多幾條巴士路線入新總站都唔怕啦, 話咩1A塞站, 13D二奶線冇位入真係諗多咗啦!
paul2357paul 發表於 2020-11-1 15:06 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-11-1 02:40
我知裕民坊會封、物華街亦會改成落山方向
13D嗰啲行牛頭角道嘅綫基本上得一款改法,就係協和街→物華街→ ...

班客慣左在觀塘道等車,
尢其是西行方向。
s3m89 發表於 2020-11-1 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層
16M 和返藍田紅綠小巴同站,興田/德田客終於可以同站叫三飛,見人多排小巴可以上16M
吳宗錡 發表於 2020-11-1 16:23 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-10-30 09:40
所以我都唔贊成縮93A
因為繁時真係有唔少客
清晨/晚間開源道又唔塞

95H延長至坑口+駛入醫院平臺+改行單層但加班嘅話,會唔會同到小巴競爭?
JX9097 發表於 2020-11-1 16:35 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-11-1 16:23
95H延長至坑口+駛入醫院平臺+改行單層但加班嘅話,會唔會同到小巴競爭?
...

平台應該上唔到巴士
小巴(106)都唔停聯合
hokachung 發表於 2020-11-2 01:18 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-11-1 15:06
班客慣左在觀塘道等車,
尢其是西行方向。

冷氣候車室相信會改變乘客嘅偏好
企觀塘道食塵VS坐喺候車室涼冷氣,你會點揀
EX-TL 發表於 2020-11-2 01:26 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2020-11-1 16:23
...

除非呢條95H放棄和樂邨 裕民坊-康盛 翠林客, 一心做醫院客, 否則唔好用小巴競爭做假想敵, 因為改完線自身都難保.

假設巴士上到醫院門口, 同小巴50完全100%重疊, 咁小巴佬一定反對, 冠忠無障礙亦做緊相同路段, 95H的優勢係乜呢, 就係路經多間診所同醫院?

做H線唔係唔好, 但如果客源太單一, 沒有其他功能, 例如吸引人用嚟返學 飲茶 買餸, 寧願維持現狀好過.