hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) JR九洲長崎新幹線將使用N700S
開啟左側

[日本] JR九洲長崎新幹線將使用N700S

HY9798 發表於 2020-10-28 15:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

JR九洲長崎新幹線 (長崎-武雄溫泉) 將使用6輛編成的N700S

其實博多直接去長崎, 比轉駁長崎新幹線往長崎, 可慳幾多時間?

圖自JR九洲

新聞資料:
https://tetsudo-ch.com/10854040. ... lwCfmPLz2zG5ez1VMU8

053h4 發表於 2020-10-28 16:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HU6455 發表於 2020-10-28 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
以為會用既800
A351 發表於 2020-10-28 17:01 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-28 16:22
有時真係唔明日本人的思維, 西九洲新幹線都未確定全線制式就起一截

不過用N700S其實係唔係相焗全段都係新 ...

九洲新幹線新八代以南都起先, 7年後博多至新八代先通.
唔知武雄溫泉以東路段幾時先起好呢? 2030定2035?
cwsj2003 發表於 2020-10-28 18:54 | 顯示全部樓層

新線用新車正常
mattwong09 發表於 2020-10-28 19:31 | 顯示全部樓層
個人估計長崎新幹線通車個時800系會同時開始陸續退役 (被N700S系取代),畢竟最舊個幾組800系到時都已經18歲

回樓主,目前鷗號在來線特急來往博多同長崎全程需時約2小時,武雄溫泉-長崎一段通車後預計將縮短至1小時20分鐘左右,若新鳥棲-武雄溫泉採用full standard興建的話預計會再縮短至50分鐘
支持1/2A代車行走觀塘線
arfung 發表於 2020-10-29 12:14 | 顯示全部樓層

mattwong09 發表於 2020-10-28 19:31
個人估計長崎新幹線通車個時800系會同時開始陸續退役 (被N700S系取代),畢竟最舊個幾組800系到時都已經18歲 ...

「新鳥棲-武雄溫泉」...真係唔知幾時才會起...無論那種模式。
佐賀縣對此工程很大意見,在極大阻力下似毫無起色。
佢地認為要出資起新幹線,但佢地無得益,仲要變3rd sector兼無/少了特急車,似有排搞。

長崎縣期待新幹線直通博多,甚至山陽段既「願望」,不知何日實現。
LH797 發表於 2020-10-29 15:00 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-28 16:22
有時真係唔明日本人的思維, 西九洲新幹線都未確定全線制式就起一截

不過用N700S其實係唔係相焗全段都係新 ...

佢事先就咁樣做,
係因為軌距可變列車(FGT) 已經確定唔會用,
其他方案嘅新幹線就一定係1435mm軌距

其實新幹線用新車都唔一定話唔可以行在來線,
東北山形秋田新幹線(E3, E6)就係例子,
新幹線屬於在來線

只不過N700S冇裝電壓轉換裝置,
要行在來線嘅話就一定要更改全線電壓,
但係在來線就要全線改用好似415系,E531嘅列車,
對應唔同供電制式,
又或者BEC819, Kiha/YC1等唔需要接觸電纜嘅列車

THomas20010808 發表於 2020-10-30 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-10-29 15:00
佢事先就咁樣做,
係因為軌距可變列車(FGT) 已經確定唔會用,
其他方案嘅新幹線就一定係1435mm軌距[/backco ...

我覺得要改都唔係好困難,但係改就應該係改N700S了

個人認為N700S有點兒大才小用,到時候真係駁倒去博多,呢一堆N700S其他又差唔多夠鐘。

個人FF:翻新800系,之後調入去長崎段,好過長崎直接用新車,大才小用
053h4 發表於 2020-10-30 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層