hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議N271加經白石角及太和
開啟左側

[路線消息] 運輸署建議N271加經白石角及太和

hp8961 發表於 2020-10-29 23:21 | 顯示全部樓層

之所以咁反對拉長N271係因為我自己本身已經嫌N271要兜運頭塘同沙田太慢。通宵線要兜多啲地方都好合理,但係已經係極限。富亨去到旺角已經要10個字。太和同白石角想有通宵車我唔反對,但係咪應該咁樣搞條本身已經要坐勁耐嘅N271呢?咁樣加11個站兜嚟兜去搞到成個大埔車程加長為乜
ryandroid 發表於 2020-10-30 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2020-10-29 13:54
SLS, 大埔人唔可以兜埋大埔白石角同大埔太和泳池附近,就叫北區兜埋,然後就話N73慢開架啦,北區再慢D又 ...

大埔人可能一直想割讓白石角同太和
白石角、太和、大窩西全歸北區
運頭塘有得割出去嘅話都想割走埋佢
某些人定義大埔其實只係廣福道加林村河以北
所以要北區車做埋白石角
連拉沙田架N170 去白石角都唔識

識拉就拉N170 去埋運頭塘做總站
咁N271 咪飛運頭塘兜太和囉
如果沙田又肯被大埔拉走條N170
而老九肯加車嘅話XD
kitarolo 發表於 2020-10-30 07:36 | 顯示全部樓層

重點咪就係加停
(聲稱低密度)私樓/村屋
區域祗會以原有資源做,即使
加一車維持原班次都唔制嘅惡果
將N170改由白石角開去華富同樣
拉疏,又要夾兩間公司嘅意見,而最大
爭議都係用沙田車益咗屬大埔嘅白石角

2018年或之前唔少意見
認為嶼巴3M用雙層機會
不大,例如車輛損耗好快等
結果為配合梅窩有居屋入伙
E400終於常規行走該路線。

其他房署樓(公屋/居屋)即使無
新路線出現,至少都會加車做。

白石角咪得 272A 272K 囉
有人話43P或272S全日,情況
同74D一樣,基本上要靠柯打或
減其他正線先提供到,早繁難提供
出市區班次,非繁每小時一班都難撐
本來仲有一個希望係從埔公四寶調線
入去,但無論調邊條走都有人反對。

個個都想中途站接近公路㗎啦
大家都知按法例定咗里數收費
無可能話載多幾個而減價,都唔係
走去拉疏咁難睇搏反枱吖。
YY487 發表於 2020-10-30 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層

louis19910701 發表於 2020-10-30 11:32 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2020-10-29 23:21
之所以咁反對拉長N271係因為我自己本身已經嫌N271要兜運頭塘同沙田太慢。通宵線要兜多啲地方都好合理,但係 ...

N271入沙田唔慢喎,經幾個站但服務到勁多人,N271已經算兜得少,
深宵出旺角50分鐘都叫慢??要快請搭的士,巴士唔啱你
leo_ku 發表於 2020-10-30 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-30 12:36 | 顯示全部樓層

其實要通宵車
不如改 N307 行紅隧,停紅隧口同九龍維景酒店返白石角,大埔同太和

反正都惡做
.
271_N271 發表於 2020-10-30 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-10-30 00:35
大埔人可能一直想割讓白石角同太和
白石角、太和、大窩西全歸北區
運頭塘有得割出去嘅話都想割走埋佢

佢哋提議N73係因為本身就做新東穿梭,
主流客源,即係北區來往九龍,
可以揀喺廣福邨轉,唔使陪兜白石角出沙田。

Concern係北行轉車嘅班次,
以前N270應該有專登同N271夾,
唔知改咗N73之後仲有冇。
不過要調整都唔難,凌晨行車時間好穩定,
九記編班次時留返5-10分鐘buffer都夠。

另一方面當然係北區出沙田會慢咗,
唔知呢度有幾多客。
kmb71k 發表於 2020-10-30 22:00 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-10-30 12:14
你都打橫來講,n271 本來已經慢,但經白石角變得更加慢仲叫無問題?白石角批有錢佬叫的士囉,無謂同埔中 ...

有錢人只可以搭的士唔可以搭巴士?
乜嘢邏輯嚟?

深井汀九掃管芴咁多豪宅
赤柱淺水灣又咁多豪宅
快啲取消晒啲巴士路線佢
佢地只可以搭的士

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2020-10-30 22:05 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2020-10-29 23:21
之所以咁反對拉長N271係因為我自己本身已經嫌N271要兜運頭塘同沙田太慢。通宵線要兜多啲地方都好合理,但係 ...

站喺巴士公司角度
本身通宵線客量唔多
梗係想用一條線做晒佢
又唔駛用太多資源

不過無可否認今次建議走線上係難睇咗啲
撇除爭議大既白石角
其實N271直接延長到太和
反對聲音已經可以少啲

以上回應,是否可行?是否合適?