hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴於美孚設減2蚊車費拍卡機
開啟左側

九巴於美孚設減2蚊車費拍卡機

kei_hk 發表於 2020-10-31 21:36 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2020-10-31 20:11
成份野都無講, 拍左佢減2蚊車之後, 仲可唔可以有其實轉乘優惠

我相信係可以應用到轉乘的。

如果唔係﹐佢第2 & 4 點唔會這樣寫。

2. 乘客於曼坊內的指定地點之曼坊優惠站拍卡後,可在同一交易日內乘搭有效車程時享受一次最高金額為 HK$2.00 的折扣優惠(下稱「曼坊優惠站折扣」)。乘客須以有效的成人或附有學生身分之八達通卡或產品使用曼坊優惠站折扣,惟並不包括:(i)小童八達通、長者八達通及附有殘疾人士身分之八達通;及(ii)各款享有巴士免費乘車優惠之八達通(以九巴不時之最新公佈為準)(下稱「八達通產品」)。實際的優惠金額不會多於在曼坊優惠站拍卡後緊接的有效車程應付之車資。

4. 有效車程指所有由九巴營運、而車資不少於HK$0.10的車程(路線K12、K14、K17 及 K18 除外)。

最高係 $2.00﹐最少要有 $0.1 才可以用到平$2優惠。
只有轉乘﹐才會出現低於 $2.0 的車費情況。

不過﹐我都頭盔mode﹐以九巴的做法為準。佢有權隨時改。

busnrail_fans 發表於 2020-10-31 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
對面某電訊公司寫字樓嘅員工,同埋隔離紅公司總部大樓嘅其他租戶嘅員工,或成為最大贏家
GW5878 發表於 2020-10-31 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2020-10-31 21:30
加多1.9去埋將軍澳,抵到爛。

補 0.9 就得啦,兼有將隧三次轉乘
EX-TL 發表於 2020-11-2 01:40 | 顯示全部樓層

peterkl 發表於 2020-10-31 18:17
美孚返觀塘唔駛5蚊

如果適用於轉乘優惠, 2A 6D轉11B 11D去觀塘, 可低至$3.8.

去樂富 竹園, 拍完機行去搭2B, 只需$2.9, 仲平過搭一程7M.
li1872903 發表於 2020-11-2 13:44 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-10-31 22:00
補 0.9 就得啦,兼有將隧三次轉乘

40轉296A轉98D都得?
tomchanhk 發表於 2020-11-2 19:27 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-11-2 01:40
如果適用於轉乘優惠, 2A 6D轉11B 11D去觀塘, 可低至$3.8.

去樂富 竹園, 拍完機行去搭2B, 只需$2.9, 仲平 ...

今日試咗, 係有轉乘優惠。$3.8去到觀塘
40 219P 219X 621
toyl 發表於 2020-11-2 19:35 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-10-31 21:36
我相信係可以應用到轉乘的。

如果唔係﹐佢第2 & 4 點唔會這樣寫。

簡單講舉例,6D去美孚補3蚊轉33A變成補1蚊。
反而轉40美孚上車去荃灣個轉乘點計?唔太記得……

其實最抵玩係唔係咁:
第一程已搭九巴,拍IVE,搭2A/6D只須$1.1,再拍曼坊先再轉33A/40?
GW5878 發表於 2020-11-2 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-11-2 13:44
40轉296A轉98D都得?

剛試,confirmed 有,岩岩好係 98C 半價就返到將軍澳。
 樓主| AVBWU291 發表於 2020-11-2 21:37 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-11-2 20:49
剛試,confirmed 有,岩岩好係 98C 半價就返到將軍澳。

唔趕時間嘅話就真係抵到爛,不過觀塘道拉手掣嘅就半價再半價都咪搞
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
GW5878 發表於 2020-11-2 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-11-2 21:37
唔趕時間嘅話就真係抵到爛,不過觀塘道拉手掣嘅就半價再半價都咪搞

唔見得塞深水埗旺角觀繞+爬山既 98C 會快得過 40 轉 296A 轉 98D