hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴如何參與大嶼山外巴士服務
開啟左側

[其他] 嶼巴如何參與大嶼山外巴士服務

英雄 發表於 2020-11-7 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-11-7 14:34 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-11-7 14:27
咁宜家嘅行法會唔會快唔過船+地鐵呢?

計埋碼頭行去/駁腳去地鐵站
快過唔出奇
tkglobe 發表於 2020-11-7 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-7 14:09
巴士司機人工低,轉工年資無得carry forward, 係正常經濟環境下少人入行的原因。

如果要全面地改變模式 ...

巴士司機人工低?大把工比佢仲低,成日諗埋D不設實際既事,請着你做嘢真係慘
kitarolo 發表於 2020-11-7 19:15 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-11-7 11:17
我又真心講﹐究竟嶼巴又係唔係有條件有能力去開展大嶼山以外的市場?

(報章連結按此)

曾咀骨灰場位置偏遠
平日去就祗能的士/自駕車
或預約食環署專車,所以出現
有公營位但配唔出嘅情況……

仲有曾咀<>屯轉、曾咀<>青衣
嘅線仲未批出,如果政府又係咁樣
「醒」比嶼巴做,既可平衡樓主不滿
56S益咗九巴嘅心態,又唔會現有嘅九
新城路線招標而導致員工過剩。
kei_hk 發表於 2020-11-7 19:50 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-7 19:15
(報章連結按此)

曾咀骨灰場位置偏遠

比嶼巴做﹐咪又係一大堆外援超高地台旅遊巴。

乘客角度來講﹐絕對不是好事。

我做嶼巴決策﹐真係要我接條拜山線﹐你比條32P我做好過。

kitarolo 發表於 2020-11-7 20:28 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-7 19:50

無錯,係32P短途還好
再長啲即使乘客願意企位
旅遊巴都唔係理想

所以正如你#23所講
嶼巴食唔食得起好成疑問
即使日後開嘅線俾嶼巴做
無理由嶼南以外低地台成為
常態規格而走去返轉頭,昂坪/
大澳E400暫時未批,用RC2亦有
坐位大幅減少嘅問題,所以2/21/23
基本全高地台運吉都唔敢格硬嚟,再者
旅遊業旺返,有無咁多冠忠支援都成問題。
teddybus 發表於 2020-11-7 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-11-7 19:50

如果係點對點,無乜中途站
我又覺得用旅遊巴問題不大
kei_hk 發表於 2020-11-7 23:19 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2020-11-7 20:36
如果係點對點,無乜中途站
我又覺得用旅遊巴問題不大

點對點正常都唔係太大問題﹐不過對行動不便的人來講﹐上落車就......

對嶼巴來講﹐32P 點都好過56S。
32P用車較少﹐就算真係出自己車﹐由大嶼山出來成本都平一點。

56S 我就唔知而家曾咀有幾多戶入伙﹐有幾多人需要去探親。
今年情況就比較特別﹐一來係第一年﹐入面住戶未必太多。二來受疫情影響﹐亦減少左探親的人數。

正常來講﹐未來日子曾咀的特別線需求﹐只會有增無減﹐嶼巴唔會有能力去承辦。

32P 的乘客需求﹐基本上唔會大太增加﹐加埋路面問題﹐加班都有個極限。
嶼巴仲有能力承辦﹐只不過與其要搵外援車去做﹐點解仲要去做這一些特別線?

JH_LE4612 發表於 2020-11-7 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-7 23:19
點對點正常都唔係太大問題﹐不過對行動不便的人來講﹐上落車就......

咁我之前喺56S個po都有講過,要避免有heart嗰間霸住條 56S嘅話,與其比城巴做,倒不如比嶼巴做,開左屯赤之後要私過去唔難,始終城巴有區內 962分段 唔符合「引入新經營者」嘅定義。

不過現實嚟講,當初話起曾咀嗰陣,政府文件提到要起一個可以裝到過百架巴士嘅巴士總站。咁嶼巴有冇能力變到咁多架車出嚟呢 (單層就要預更加多車),我絕對會質疑,除非你嗰日全大嶼山嘅人都唔出街 (但係開得曾咀線都係weekend/正日,大嶼山點都會有行山客囉)。

至於上到輪椅嘅 coach,就睇下合德肯唔肯同Man傾,運吉開唔開綠燈啦,不過低地台綠van都搞到一pat屎咁,我係嶼巴投到條 32P翻嚟嘅話,買多兩三架RC2,平時行下啲冇乜人搭嘅線/37H,要用先擺兩三架出荃灣,都抵過特登要Man度身訂造啲輪椅coach比佢。
teddybus 發表於 2020-11-8 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-11-7 23:19

我對嶼巴有無興趣做32P/56S就唔係好關心嘅
只係想再提醒下你,嶼巴係天水圍係有泊車處
唔通你認為B2系啲車係日日大嶼山私牌出嚟?