hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 三卡輕鐵回廠有乜限制?
開啟左側

三卡輕鐵回廠有乜限制?

groom1002 發表於 2020-11-6 23:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前晚河田站有拖卡輕鐵壞車,需要由另一部輕鐵併結3卡回廠,問題有網友3卡輕鐵唔能經大興,而是經洪天路緊急月台掉頭,經良景(未確定)/鳴琴回廠,係咪因急彎問題?同埋邊路段唔俾3卡行
itkenchau 發表於 2020-11-7 00:46 | 顯示全部樓層

唔經大興會唔會係大興有路段不足以容納三卡列車停車?
例如在大興南站停燈第三卡會踩住巴士總站入口的黃格

kei_hk 發表於 2020-11-7 09:57 | 顯示全部樓層
想問一問﹐當時係正常的一部車在後面推壞車﹐定係正常一部車用其他方法在壞車前面接上﹐拉走壞車?

如果係後面推車﹐推去洪天路﹐可以在洪天路處理番 推車/拉車問題﹐利用洪天路的2條軌將後面的正常運作列車﹐調番去前面再接上﹐再拉回車廠。

拉車 比 推車會安全一點﹐唔需要靠對講機通知後車加/減速及停車。

就算唔係調位置﹐在洪天路亦可以做初步檢查固障列車。
話唔定有野reset 就可以自己行反車廠。

kei_hk 發表於 2020-11-7 10:02 | 顯示全部樓層

itkenchau 發表於 2020-11-7 00:46
唔經大興會唔會係大興有路段不足以容納三卡列車停車?
例如在大興南站停燈第三卡會踩住巴士總站入口的黃格

你講這個位置 ?  link
問題不大﹐因為列車唔會停站﹐好快就會開車走。

反面﹐這一段路係汽車共用﹐而且有番一定長度。
如果係後(好)車推前(壞)車﹐後車司機要靠前車通知指示操作停車/加速/減速﹐危險性較高。

有選擇的情況下﹐這段路唔會係推壞車的優先選擇。

GD1570 發表於 2020-11-7 10:26 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-7 10:02
你講這個位置 ?  link
問題不大﹐因為列車唔會停站﹐好快就會開車走。

如果係因為依個原因..咁推去洪天路唔係更加危險同多燈位嗎?
單程青公啲燈位加埋應該多過經大興山景去車廠嘅燈位總數啵...

你有你可愛,我有我好笑。
kei_hk 發表於 2020-11-7 10:50 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-11-7 10:26
如果係因為依個原因..咁推去洪天路唔係更加危險同多燈位嗎?
單程青公啲燈位加埋應該多過經大興山景去車 ...

燈位﹐後車司機係知道在那處。(日日都行﹐點都會記得周圍環境位置)

前車司機通知/提供提示給後車﹐有燈位需要停車。

後車司機就會在適當位置減速及停車﹐等綠燈+前車指示才再開車。

在鐵路專用的路軌﹐受外來干擾較少﹐會比較安全。
過路口又有交通燈﹐跟番交通燈指示過路口﹐亦係安全的。

但共用路面﹐變化會較多﹐包括突然有車轉線/行人衝出來。

he_01 發表於 2020-11-7 10:57 | 顯示全部樓層

如果係大興問題
就算唔行大興 都可以屯門醫院直接轉去青松?
 樓主| groom1002 發表於 2020-11-7 14:22 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-7 09:57
想問一問﹐當時係正常的一部車在後面推壞車﹐定係正常一部車用其他方法在壞車前面接上﹐拉走壞車?

如果係 ...

通常推車為主
toyl 發表於 2020-11-8 01:31 | 顯示全部樓層
會唔會去到洪天路,又可以試一下第二卡可唔可以重起嚟推第一卡返廠,成功的話放返第3卡出嚟出返去載客?
不過問得呢條問題都無用,推車點都要前後各一個車手,當場係要下班車先幫到,不過去到洪天路又可以等救兵到先做既……
kei_hk 發表於 2020-11-8 11:08 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2020-11-8 01:31
會唔會去到洪天路,又可以試一下第二卡可唔可以重起嚟推第一卡返廠,成功的話放返第3卡出嚟出返去載客?
不 ...

正常來講﹐真係要 "救車"﹐點都會有2位司機的﹐1位係原本壞車的司機﹐另1位係正常運作列車的司機。

就算去到洪天路﹐都唔會改變這一個事實。

反而﹐我而家又有另一些問題想知。

究竟﹐當要救車(推壞車)時﹐前車同後車用什麼方法溝通?  
單對單的對講機(唔需要經控制中心就可溝通)﹐是否列車上/每一位司機的標準裝備?
還是用手號+ 手提電話?

2車連結﹐是以2車的司機自己已經可以做到﹐無需等工程人員前來幫手?