hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 長期搭九巴5X 5P 建議(往慈雲山方向)
開啟左側

長期搭九巴5X 5P 建議(往慈雲山方向)

cong 發表於 2020-11-9 23:44 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-10 00:35 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-11-9 23:44
朝早公主道塞入紅隧仲甘,穩定既路線反而係世運後亞皆老街入窩打老道再跟7去碼頭,但係咁就完全唔係做尖東
...

公主道右線塞極都冇土瓜灣上路咁塞掛......

但早繁入窩打老道快啲定係紅磡繞道快啲呢

不過照咁睇,早繁點改都係慢,慈雲山居民都係會保鐵算數,未來205M如果有幸全日化,或者5X早繁真係行紅繞直飛碼頭算數,尖東交比205M轉MTR
抗議962B重組
還我962全日服務
arfung 發表於 2020-11-10 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
DY4190 發表於 2020-11-9 21:22
因為我朝早怕遲到, 就未試過搭, 俾唔到意見.
但如果話上山方向的話, 基本上就算係少少塞車都係同地鐵轉37 ...

我覺得收費合理路線直接的直達車會有吸引力,尤其上山方向。收工時無咁趕,上山應更佳。

下繁試過尖碼走左5P改上5x,路況ok,但衹係相若時間到新蒲崗,X快唔到P幾多,一蚊抵唔抵比見人見智。

但5P比5C就正好多。
pccpkl 發表於 2020-11-10 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-10 00:35
公主道右線塞極都冇土瓜灣上路咁塞掛......

但早繁入窩打老道快啲定係紅磡繞道快啲呢

等得205M
點解唔搭19/37M?
2076 發表於 2020-11-10 11:40 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-11-10 11:37
等得205M
點解唔搭19/37M?

19M要兜富山,37M去黃大仙要轉多一次綫,未來205M直落鑽石山,一程鐵可以直達尖東站......
抗議962B重組
還我962全日服務
cong 發表於 2020-11-10 15:54 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-11-10 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2020-11-10 15:54
打爆左既19M一樣係直落鑽石山,同埋經富山都叫做兜?

相比起205M嘅定線,經富山係好兜
不過205M得一班車無乜客,條線捱得幾耐都係疑問
AV296 發表於 2020-11-10 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-9 22:27
只係飛走左成個尖東,未必夠客,同埋燈位都好多下......
全日平均來計,公主道應該會係平均最快到?
...

行紅繞未必等同飛走尖東㗎

1. 永安廣場都算係尖東,10分鐘之內可以行到科學館添

2. 可以兜一兜紅磡火車站,咁咪夠客囉

仲有,如果由馬頭圍道同浙江街路口開始,行浙江街,紅磡道,只係大概7個燈位,而且都係大直路,燈口應該會順啲
起碼比起漆咸道穩定得多
2076 發表於 2020-11-10 17:56 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2020-11-10 17:15
行紅繞未必等同飛走尖東㗎

1. 永安廣場都算係尖東,10分鐘之內可以行到科學館添

上紅磡站平台要返尖碼都係要行漆咸道,格硬去返紅繞都係慢,所以都係唔想上紅磡站平台如果剩係停永安廣場同行梳士巴利道直飛,又真係......

都留意左交通情況幾日,基本上漆咸道北就一定塞,可以唔諗。太子道西天橋成日都塞,都唔應該行。所以都係亞皆老街+公主道 vs 浙江街+紅磡繞道。通常時間相差唔會好大,但行公主道做多一個漆咸道南,所以我傾向咁樣行。最多早繁拆特快,行浙江街出。

至於205M的問題,205M由慈北開,停愛富閣同慈中,先有機會多啲客。
客點會特登走去慈中搭你呢一班車。

抗議962B重組
還我962全日服務
AV296 發表於 2020-11-10 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-10 17:56
上紅磡站平台要返尖碼都係要行漆咸道,格硬去返紅繞都係慢,所以都係唔想上紅磡站平台如果剩係停永安廣場 ...

紅磡站返尖碼,行嘅「漆咸道」,同大家認知嗰段,亞洲全日塞車Top 3嘅「漆咸道」唔同
嗰段,無論係而家5P同公主道,都係要行

我覺得一係就上紅磡站+漆咸道,一係就成條紅繞,永安廣場其實絕對喺尖東,行去科學館都係10分鐘之內,無你想像中咁遠

BTW 亞皆老街係快,不過要視乎2個因素,第一,紅隧車龍塞到邊 (通常兩繁龍尾喺衛理道,非繁喺漆咸道),第二,亞皆老街同窩打老道交界有幾塞。通常去旺角方向,全日都係大塞車,所以有可能影響走線。

的士/小巴就話可以行巴富街/石鼓街,巴士未必得。