hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

S3bl430 發表於 2021-2-10 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層

鴨咀帽 發表於 2021-2-10 02:02
講真呀, 傾左咁多版41殺線/改快
最後極有可能都係留住41不變
陰到佢非繁60分鐘1班就算 ...

正因為41,45 和45,46各自組成所謂的聯合班次。將41變成1小時1班會打破聯合班次所帶來的平衡,結果是百害而無一利

41一係直接死亡,一係全日30分鐘

題外話:18大角咀其實有沒有客?
如果241x提早在東京街落深旺道,配合短途分段,唔知能唔能夠食左18?
FBI2 發表於 2021-2-10 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-2-10 08:52
正因為41,45 和45,46各自組成所謂的聯合班次。將41變成1小時1班會打破聯合班次所帶來的平衡,結果是百 ...

18大角咀有客架,新九龍廣場經常有人龍排,要殺18有難度,但開到晚上8點已經夠。
FBI2 發表於 2021-2-10 09:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-2-10 08:43
都係果句啦,41 客量的確唔係理想果隻,但也未差到 70 74A 果種水平,要非殺不可,或搞到 60 分鐘一班 ...

41客量有d似港島既40M,除左陰線,冇乜可以做,改快都未必係理想,因為到時44一條撐住荔枝角返青衣,一冧檔d客就會走落地底,一落就唔會上番來。
ATENU364TC196 發表於 2021-2-10 09:29 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-2-7 00:03
憑空作配額?本版好似只係得你一個堅稱尖咀非配額限制區,反而提出過尖咀配額問題既版友就大把

唔係因為 ...

特工兄都冇講過話尖沙咀有配額,根本上得你一個係度亂up咋喎⋯⋯如果係咁嘅我夠話油麻地有配額啦,42A+242X 都會爆油麻地配額㗎喎
油麻地配額我都唔係老作㗎喎,真係有㗎,「唔係因為現實限制窒礙你想做到既野,呢D限制就唔存在,提出呢D限制存在既人就係老作」

42A+242X根本就係浪費資源,製造空氣污染,有車剩都攞去加班啦,走去行重疊路段都唔知做乜,仲要大大聲話居民一定唔會接受,依家你係居民咩?你又知一定$15 即日來回+原價BBI 一定唔接受?

不過同你繼續講落去都嘥氣,之前講咗咁多各位版友都滿意嘅收費方法你就通通都當睇唔到,選擇性失明一向係你嘅強項

kay 發表於 2021-2-10 10:11 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-2-10 09:29
特工兄都冇講過話尖沙咀有配額,根本上得你一個係度亂up咋喎⋯⋯如果係咁嘅我夠話油麻地有配額啦,42A+24 ...

本版幾時剩係得特工一個SOURCE?

人地雖然唔知內部玩法
但起碼會搵AT LEAST 10年8年案例去SUPPORT自己

配額問題可以有可以無

但好似270A

當年拉去尖東第一下
係唔能夠來回行彌敦道
你點解釋?

世界很簡單 人類很複雜
YY487 發表於 2021-2-10 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-2-10 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-10 09:13
41客量有d似港島既40M,除左陰線,冇乜可以做,改快都未必係理想,因為到時44一條撐住荔枝角返青衣,一冧 ...

241X 做到長安旺角特快,理論上可吸引 44 改搭 241X

仲可以將青衣旺角客收入從 $6.4 提升到 $8.9

新界區紅土做總站的線冇一條可以單靠紅土就夠客,61X 和 75X 都係黃大仙鑽石山上最多客,所以 41 改 241X 或跟 42C 改行青公這個改線大方向根本正確
S3bl430 發表於 2021-2-10 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-10 09:13
41客量有d似港島既40M,除左陰線,冇乜可以做,改快都未必係理想,因為到時44一條撐住荔枝角返青衣,一冧 ...

咁老實講,如果44冧檔係道路問題導致,見唔到41能夠獨自其身的可能性
如果係收車導致,咁趕客落港鐵係抵死

不過呢,44在青衣兜圈所需時間,其實只係比41小幾分鐘。我覺得41縮短至旺東+和44聯合班次 係比較可行的方案
kay 發表於 2021-2-10 10:40 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-10 10:23
但 30X 改特快係唔使計 Quota 喎

參考文件

https://www.districtcouncils.gov ... ttc_2014_070_tc.pdf

按現行的巴士路線發展計劃中有關改善服務的指引,在開設新巴士路線 前,運輸署會考慮增加巴士車輛數目行走現有路線,以 提 高 服 務 水 平 。 在 構 思 增 加 巴 士 車 輛 數 目 時 , 運 輸 署 會 首 先考慮調配從其他巴士重組項目減省下來的巴士車輛。若調整現有路線不能滿足需求,及沒有可行的替代交通服務,運輸署會考慮開設新巴士線,而接駁鐵路或在鐵路範圍以外提供服務的新巴士服務將獲優先考慮。在審批新設的專營巴士服務時,運輸 署 還 會 考 慮 該 等 服 務 對 主 要 道 路 交 通 情 況 的 影 響 並 會 盡 量避免開設長程巴士路線或行坎繁忙地區 (例 如 中 環、灣 仔、銅 鑼灣、尖沙咀和旺角等 )的巴士路線。

限制區域包括尖沙咀

另外,文件提及

彌敦道當年減少班次數量
2009 -156
2010 -32
2011 -122
2012 -294
2013 -464

無QUOTA?有人似乎放流料
世界很簡單 人類很複雜
S3bl430 發表於 2021-2-10 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-2-10 10:33
241X 做到長安旺角特快,理論上可吸引 44 改搭 241X

仲可以將青衣旺角客收入從 $6.4 提升到 $8.9

長安直出固然吸客
但青北名義上已經有41A特快出旺角,
是否需要2條線提供同一類服務,我抱有很大的疑問

另外,我唔熟悉44的客量分布,想知道旺角和長深荔分別佔總客量的比例如何?