hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

xdxd 發表於 2021-2-10 11:31 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-2-10 10:33
241X 做到長安旺角特快,理論上可吸引 44 改搭 241X

仲可以將青衣旺角客收入從 $6.4 提升到 $8.9

85X表示...
當然,有鐵之後會跌兩三成,繁時跌落10/12,非繁20嘅時段會多咗,但佢主要靠紅土呢點冇錯喎。

241X?你講到青衣旺角咁高需求用得著三條線玩嘅,咪攞四架車去玩條旺角止步算,最多順青衣需求開幾班上繁上何文田,下繁返青衣,使鬼要條線非繁上何文田陪塞+載空咩...
又或者好似S3bl430師兄所講,41縮落旺火,同44玩聯合班次,過返四部車比45算,隨時仲有得殺埋46。
何土用唔著一條落亞皆老街/旺角道塞+唔落長沙灣道+去青衣嘅線。
跟42C行青公?一條唔入荃灣同埋中葵涌最多客嘅位,走去行又係另一個住宅區嘅東北葵,會嘔到幾多客?
條新41又執唔到44雞,青衣人又唔會搭去何土嘅,仲支持咁改?
你去前面爬下文,dennis28a版友係講得非常之詳細,點解呢條唔會係一條好嘅線,同埋點解42C成功唔代表41咁行都會成功。

講真,如果青衣唔介意同對面岸夾嘅,相信無論係葵芳或者荃市,何土接受程度都會高返一定程度。
紅磡人。
FBI2 發表於 2021-2-10 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-2-10 10:33
241X 做到長安旺角特快,理論上可吸引 44 改搭 241X

仲可以將青衣旺角客收入從 $6.4 提升到 $8.9

30分鐘一班,特快都冇用啦,行去青衣站又唔係遠,等得車來都出左旺角了。

而家我青怡等41a都係見時間岩先坐,如果要等十幾分鐘我直接行去坐鐵,出港島更加一定係地鐵,灣銅回程先會坐948。
S3bl430 發表於 2021-2-10 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
有個奇怪的想法,荃威+荃市+長安 夾一條線佐敦紅土線
kingprowm 發表於 2021-2-10 12:03 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-2-10 11:31
85X表示...
當然,有鐵之後會跌兩三成,繁時跌落10/12,非繁20嘅時段會多咗,但佢主要靠紅土呢點冇錯喎 ...

我一向唔介意青衣夾荃灣或夾葵芳做一條線

正如 F1 版我建議的青衣大埔線,都係打算夾葵芳一齊做

85X 只係叫好過其他少少,但唔算好強勁吧,同埋佢呢個客量係包埋大埔和北區轉車客,唔通單純一個馬鞍山會對去紅土好大需求咩
ATSE40 發表於 2021-2-10 12:14 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-2-9 20:09
紅土人對41其實有冇甘大既話語權
我就好大疑問
只要45加密

睇返 2019 年,運輸署聲稱 41 過咗愛民無 20% 使用率,所以可以建議縮線喎。

基於以上呢樣嘢,紅土如果想 41 飛起何文田基本上一定要夾其他區,唔係嘅以而家嘅客量情況,吸晒啲客翻一倍都未必夠回本。

而我唔認為 18 做成點同何文田去深長荔有咩關係,18 淨係做旺角同擦邊深水埗,何況 18 長年受塞車影響,連住大角咀同何文田,最平又拖住全部轉乘,九巴當然唔會想做。而家九巴仲有邊條 $4.9 嘅線係比心機做嘅?

45 夾夾埋埋服務時間少 41 成個鐘,而家早繁做緊聯合 10 分鐘落山,全日 20 分一班啫 7 - 8 會少一半班次,喺而家城巴無雙向分段嘅情況之下唔俾過都係好正常啫。嗰個叫咗對面區咁多年大帝嘅大帝無咗六分一班次都唔肯啦,雖然條 44 2019 年都減咗兩次班。

43C 個問題係無咗就成個青衣都無車出大角咀,得返東涌線。無咗唔一定有問題,但係當 241X 得一班車都俾人問嘅時候直接無咗應該都幾大反應。

腦補當真,真要補腦
kingprowm 發表於 2021-2-10 12:20 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-2-10 11:18
長安直出固然吸客
但青北名義上已經有41A特快出旺角,
是否需要2條線提供同一類服務,我抱有很大的疑問

如果有 241X 直出旺角,會比 41A 快多最少十分鐘,41A 長安去青衣碼頭都六七分鐘,青衣碼頭和翠怡客量特別多,上車時間長,上西廊前又要東京街食燈
但 241X 長安出係跟 268X 咁行,完全唔駛食燈,必定比 41A 快十幾分鐘到太子

我就唔信冇吸引力

如果呢個如意算盤打得響,咪係 44 度減車來加密 241X 囉,又冇人話 241X 只可 30 分鐘一班
xdxd 發表於 2021-2-10 12:21 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-2-10 11:56
有個奇怪的想法,荃威+荃市+長安 夾一條線佐敦紅土線

呢個諗法唔太差,但包唔包掟走30X出西九?
紅磡人。
FBI2 發表於 2021-2-10 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-2-10 12:20
如果有 241X 直出旺角,會比 41A 快多最少十分鐘,41A 長安去青衣碼頭都六七分鐘,青衣碼頭和翠怡客量特 ...

你要諗下每小時搶到幾多地鐵客,如果搶唔到幾多,就由佢啦。
xdxd 發表於 2021-2-10 12:31 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-2-10 12:03
我一向唔介意青衣夾荃灣或夾葵芳做一條線

正如 F1 版我建議的青衣大埔線,都係打算夾葵芳一齊做

85X嗰度,你嘅問題係紅土做唔做得起新界線,而佢係做到。紅土入石門/轉車跳落科學園都有返咁上下客源,繁時兩邊都開到最差15,比你哋條44仲密。

講返41,如果變做愉景九碼,或者同葵芳夾,變長安九碼,你以至唔同青衣版友又點睇?

紅磡人。
S3BL100 發表於 2021-2-10 12:50 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-2-10 09:29
特工兄都冇講過話尖沙咀有配額,根本上得你一個係度亂up咋喎⋯⋯如果係咁嘅我夠話油麻地有配額啦,42A+24 ...

油麻地都有配額架,但問題係 242X 入去既同時,42A 同時會減班,拉埋唔會同而家差好遠

但尖沙咀段彌敦道塞條 10-12 分入去?咪玩啦⋯

都係果句,運署唔批,只批准廿分班既話,你打算點先?你當無呢件事,有無解決過問題?我同意油麻地 42A+242X 唔係最有效率架,問題係 43C+242X,油佐段流量減少但尖咀段大增,運署睇到既係後者,所以都係唔會批

即日來回 $15,地區無問題,但九巴制唔制?

fb.com/scientisthk2usa/