hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

ATENU364TC196 發表於 2021-2-12 21:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-2-10 10:11
本版幾時剩係得特工一個SOURCE?

人地雖然唔知內部玩法

近年開齊哂36X 280X 796P ,真係會令人相信有quota 嗎?好多繁忙路段配額限制最近幾年都取消咗
更何況佢提議嘅242X 上繁係開10-12 分一班,我就提議議8-10分班,又幾大分別呢?

如果咁鍾意講配額嘅話就應該攞埋油麻地出嚟講,橫睇掂睇42A+242X 兩條線一齊塞晒落去仲大問題

ATENU364TC196 發表於 2021-2-12 21:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-2-10 10:40
參考文件

https://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_doc/ttc/3928/ ...

盡量避免開設=quota

睇嚟有啲人嘅閱讀理解能力真係100分喎
ATENU364TC196 發表於 2021-2-12 21:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-10 12:50
油麻地都有配額架,但問題係 242X 入去既同時,42A 同時會減班,拉埋唔會同而家差好遠

但尖沙咀段彌敦道 ...

42A 又點樣減法?長荔深客唔會嘈?點會過到啊

你講到而家42A+242X 好似唔會喺彌敦道帶來額外車流,你條242X 咪又係一樣做緊10-12分鐘一班⋯⋯

冇諗過原來堂堂科學家連百分比都唔識計

//油佐段流量減少但尖咀段大增//

10-12>8-10 嘅增幅大啲定係油麻地冇咗成條42A 之後嘅跌幅大啲?

42A+242X 只係重蹈初期68X+268X覆轍,到頭來改變唔到乘客乘車習慣,冇人上快線,九巴upgrade 唔到客,自然冇得賺,有$7.5 賺總好過收得$6.8囉,點會唔肯?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 1 + 10 堂堂科學家連百分比都唔識計

查看全部評分

FBI2 發表於 2021-2-12 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層

運輸署quota制而家改左,簡單說,上頭壓落來,就有quota,上頭冇壓落來,就冇quota,而家聽聞連欖隧都有quota,搞到元朗龍運線改路前,所有九巴城巴欖隧線都加唔到車。
S3BL100 發表於 2021-2-12 23:15 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-2-12 21:44
42A 又點樣減法?長荔深客唔會嘈?點會過到啊

你講到而家42A+242X 好似唔會喺彌敦道帶來額外車流,你條2 ...

我提議既 242X 係基本班次廿分班,唔係 10-12,然後 42A 早繁班次不變。10-12 只係上繁仲要係亞皆老街以南無埋 42A 前提下先有客量條件做,但 10-12 係一定擺唔落尖沙咀,至少一開波唔會批

甚至我之前建議既版本,直頭係 242X 去程唔做旺角,得回程先做

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-2-12 23:22 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-2-12 21:22
近年開齊哂36X 280X 796P ,真係會令人相信有quota 嗎?好多繁忙路段配額限制最近幾年都取消咗
更何況佢 ...

我諗 #1091 或者解答到你點解 36X 可以開回程、280X 可以開線

fb.com/scientisthk2usa/
天空之神 發表於 2021-2-12 23:23 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-2-12 21:22
更何況佢 ...

其實近年 260X 268B 269B 281A 都減左好多班
6 7 9 81C 87D 都有唔同程度減班

280X 本身係 280P 相信有限數
36X 242X 加左幾班車咁大把

如果我記錯請指正
.
天空之神 發表於 2021-2-12 23:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-10 12:55
通常上得 RPP 走入去配額限制區既新線,上 RPP 既時候係已經搵到方法騰空配額出來(但唔代表已經騰空左) ...

同樣地796P quota 都係705/705M 走出黎

所以新巴唔會找到數
.
kay 發表於 2021-2-12 23:49 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-2-12 23:23
其實近年 260X 268B 269B 281A 都減左好多班
6 7 9 81C 87D 都有唔同程度減班

呢D叫各取所需
人地話尖沙咀可以話入就入

當然拎D入到既例子講

你係佢對家,當然又拎D減左班例子

但文件又顯示巴士公司早年不斷減少繁忙路段班次數目

而文件寫到明包括尖沙咀
呢下真係無任何爭議空間

有限制就等於無得隨便走入去
除非理由好充份
或者諗到搵邊區開刀

以前文件寫如無可避免開線,呢頭加個頭要減
世界很簡單 人類很複雜
dennis28a 發表於 2021-2-13 00:35 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-12 22:14
運輸署quota制而家改左,簡單說,上頭壓落來,就有quota,上頭冇壓落來,就冇quota,而家聽聞連欖隧都有quo ...

2016 年城巴高層對區議會講法,全港所有線都有班次配額,配額審批權係運輸署手上。
係運輸署入面只有繁忙路段同非繁忙路段依兩大分法。

運輸署批班次就有配額,運輸署唔批,要其他行經某部分繁忙路段交數。
即係 2018 年所講:
「如既有途經繁忙地區的巴士路線需加強服務或新巴士路線需途經繁忙地區,
巴士服務營辦商需盡量減少其他路線途經這些地區的相等巴士班次數目」

當運輸署自己都盡量避免用「配額」依個字去同區議員解釋,
何必要過份放大依個班次一換一既「虛擬配額」政策?
惡意回復是不道德的行為。