hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳來往觀塘巴士線的載客率及 BBI 使用率 ...
開啟左側

將軍澳來往觀塘巴士線的載客率及 BBI 使用率

poondriver 發表於 2020-11-13 09:52 | 顯示全部樓層

將軍澳特快 發表於 2020-11-13 09:32
睇數據新巴轉車人數又贏喎

坐九巴轉車既有幾多個一定要去轉車站轉而唔係觀塘轉?當你有一百人係重覆計要係觀塘轉完再係轉車站轉 佢都多新巴幾倍反而坐新巴既就真係要去轉車站轉啦

不過又好正常喎 九龍新界都係九巴地頭 佢少過新巴先出奇

EX-TL 發表於 2020-11-13 09:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-13 08:38
有堆係疫情期間做,數字唔能夠作準
但議員叫到,似乎無另一SET,就推左出去

pdf冇講觀塘道轉車客淨係計將軍澳路線, 應該計埋5R 13M 23M及其他所有轉乘優惠的路線.

既然797要救, 新巴不如將政府本來想將轉做到嘅功能之一, 方便周邊居民為宣傳目標, $7.9直達觀塘及九龍灣商貿區, 比小巴87平$2.1.

唔救亦都得, 由得佢壽終正寢可能更好, 救到都唔荒變密, 就算最終班客過晒98, 都係有限數, 轉投地鐵嘅應該更多.
poondriver 發表於 2020-11-13 09:55 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-13 09:15
有條數想問大家
如果係循環線
計載客率既話,計完駛唔駛將客量乘2?

睇個數就知佢只係定點單向數

唔係既話下繁296A 一定唔會得單位數%咁少 大佬平時下繁7點 296a 班班坐滿入將軍澳喎
EX-TL 發表於 2020-11-13 09:57 | 顯示全部樓層

M722 發表於 2020-11-13 09:47
要提升粉轉使用率好簡單,我相信九巴唔會做:

1. 全日277X聯和墟開出後,塘坑後直入粉轉,不停華明牽晴間 ...

華明都係轉車站, 而且人口比粉轉一帶高好多, 要拎走多人搭密車線難度好高.
poondriver 發表於 2020-11-13 09:58 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-11-13 09:53
pdf冇講觀塘道轉車客淨係計將軍澳路線, 應該計埋5R 13M 23M及其他所有轉乘優惠的路線.

既然797要救, 新 ...

份野寫明將軍澳 我就覺得唔會咁蠢 反正抽八仔記錄 抽特定幾條線既數出來應該唔難
kay 發表於 2020-11-13 09:59 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-11-13 09:55

唔係既話下繁296A 一定唔會得單位數%咁少 大佬平時下繁7點 296a 班班坐滿 ...

因係唔乘2既話,98按個人推算只有1600人多D
(假設繁時係7-9,17-19,及計埋加班車)
世界很簡單 人類很複雜
EX-TL 發表於 2020-11-13 10:09 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-11-13 09:55

唔係既話下繁296A 一定唔會得單位數%咁少 大佬平時下繁7點 296a 班班坐滿 ...

296A數字取自第三波疫情期間的8月, 載客率低係「正常」.

另外, 開頭就話由2019年11月至2020年10月進行數客, 但內文數字大部份係疫情高峯期數落, 296A兩次數客分別係第二及三波疫情, 即使5月底(93A 95M 98A)為第二波疫情完結後數, 亦唔代表準確.
EX-TL 發表於 2020-11-13 10:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-13 09:59
因係唔乘2既話,98按個人推算只有1600人多D
(假設繁時係7-9,17-19,及計埋加班車)
...

98數客位係轉車站, 轉車站暫時都係得單邊, 唔好期望會望過對面數埋出九龍客量.

下繁放工由工業邨 環保大道出九龍係98主流客源, 返康城客量其實同當年796S全日時差唔多, 797亦都係.
li1872903 發表於 2020-11-13 10:15 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-11-13 09:07
正常應該十個有九個會識用轉乘 呢d客直頭連數都唔駛數 直接拎八仔記錄就得
而家個數就出左來得5百幾人 唔 ...

啱啱有其他296系過咗咪冇人上囉,我次次收工時間都見到有人上296系
講廢點夠粉轉同青沙公路轉車站廢,開咗幾年都冇人用
將轉開咗一個月仲有大把時間提升使用人數
poondriver 發表於 2020-11-13 10:30 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-11-13 10:15
啱啱有其他296系過咗咪冇人上囉,我次次收工時間都見到有人上296系
講廢點夠粉轉同青沙公路轉車站廢, ...

係囉 我坐緊296a 後面296c 跟我尾 2架都冇人上落 又冇人等98又冇人等797 幾次都係咁 肯定係我見鬼