hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴BBI查詢系統故障
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴BBI查詢系統故障

樓主| eternalflame 發表於 2020-11-16 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層

問題已修正
霧燈豪.HT6962 發表於 2020-11-16 15:04 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-11-16 06:24
九巴點解咁多野要做咪就係多呢啲死拗頸同埋明明應該係巴士迷最明白該bbi設立原意但偏偏就係巴士迷成日妄想 ...

就當我係普通乘客
等116冇車 上網見到108轉5C有轉乘優惠
咁咪上車囉
上網見到寫搭108轉5C -$5.8就係架啦
九巴搭第一程 然後第二次轉乘優惠額大過第一程分段額嘅例子都有好多
九巴設立優惠嘅目的係點其實唔關我事
cong 發表於 2020-11-16 15:15 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-11-16 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層

霧燈豪.HT6962 發表於 2020-11-16 15:04
就當我係普通乘客
等116冇車 上網見到108轉5C有轉乘優惠
咁咪上車囉

普通乘客點會識上kmb.hk查轉乘?
正常反應
1. 繼續等 1a.望豬紙睇下服務時間 (九巴已做到睇豬紙唔會睇到轉乘)  1b 等唔到 截的士
2.開app  2a跟貼住個eta chur住睇時間  2b. 睇下新聞條線沿途係咪有交通意外 2c.開即時對話鬧爆發洩  2d. (少啲人咁做) 查下有冇替代路線去目的地
3. 走人 (轉其他交通工具)

我堅唔信一個普通乘客會諗起用轉乘解決  就算用轉乘 都唔會係care“轉乘計劃” 而且仲會即刻識上九巴網 再按入轉乘計劃去check
係架 普通乘客唔會知bbi原意 但巴士迷知嘛   唔知原意既 好地地又會俾佢喺九龍區車站見到108轉車個宣傳?  要見到都會係九巴落車門 (見到落車門嘅嘢  而又會有心去記住既。。。)
dennis28a 發表於 2020-11-16 19:12 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-11-16 02:59
都講咗好多次宣傳單張寫「港島去九龍」唔代表啲咩
你主要宣傳對象係「港島去九龍」唔等於「九龍去九龍」 ...

都講左好多次新聞稿一早寫明「過海」轉乘優惠,
你海都無過仲憑咩野去嘈?
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-11-16 19:17 | 顯示全部樓層
霧燈豪.HT6962 發表於 2020-11-16 03:50
我睇過晒宣傳單張同宣傳稿
佢係話加轉乘優惠 港島往九龍最平$9.3
佢完全冇提及九龍上車唔同得 只限港島上 ...

「逆」市新選擇 九巴率先推出過海車費優惠

http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news202004173595.html

如果你睇左新聞稿,無理由睇唔到過海依兩個字,
大家中文係唔係咁差?
dennis28a 發表於 2020-11-16 19:27 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-11-16 06:24
九巴點解咁多野要做咪就係多呢啲死拗頸同埋明明應該係巴士迷最明白該bbi設立原意但偏偏就係巴士迷成日妄想 ...

應該咁講,其實大家都知原意係咩,佢平比你係人情,唔比你係道理。

巴士公司都寫明九龍去港島,有少少中文常識都會理解過海用,

如果用求知心態去試巴士公司有無漏洞無問題,最後發現得個吉咪算囉。

lsc04d11 發表於 2020-11-16 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-11-16 19:27
應該咁講,其實大家都知原意係咩,佢平比你係人情,唔比你係道理。

巴士公司都寫明九龍去港島,有少少中 ...

我好相信喺落車門睇到poster先知有108轉乘優惠既客  可以  唔知道原意 甚至唔知108係一條咩野過海線/一條過海線 但就唔會咁樣”善用”轉乘在九龍區內移動囉  所以呢個point亦係普通人唔會明962/969系轉970/973去九龍既concept  (因為真心好顛覆傳統)

最嬲係該板友就算係咩程度嘅巴士迷  都唔會走去諗普通人都唔會諗既野

btw 都要多謝佢令到九巴個轉乘網頁完善左 (至於出左啲新巴目的地 就真係唔可以怪佢)
喺呢個角度諗  樓主都叫為幾百萬九巴乘客做左件好事  加油 繼續做多啲事 (呀 唔係  係好事)
KE7066 發表於 2020-11-16 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-11-16 19:12
都講左好多次新聞稿一早寫明「過海」轉乘優惠,
你海都無過仲憑咩野去嘈?
...

邏輯問題,佢講「過海」,冇講「唔過海」即係份新聞稿已經與「唔過海有冇優惠」無關
標準閱讀理解 MC 答案即係「無從判斷」

佢份新聞稿仲寫明「詳情請參閱:(BBI 頁面)」,咁去睇詳情,當刻佢冇講到有任何限制,再加上有寫到 2A BBI 有限制,咁正常都應該會理解成冇限制㗎喎

KE7066 發表於 2020-11-16 20:13 | 顯示全部樓層

霧燈豪.HT6962 發表於 2020-11-16 02:06
上個月搭108隧道口上車,家計會轉5C睇佢網站有免費轉乘優惠,點知上5C扣$5.8
之後打咗上4466佢話只限港島 ...

純粹好奇,4466 係即場覆你冇優惠定係開 file 再打返比你先確認到係冇優惠?