hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴BBI查詢系統故障
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴BBI查詢系統故障

霧燈豪.HT6962 發表於 2020-11-16 21:45 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-11-16 20:13
純粹好奇,4466 係即場覆你冇優惠定係開 file 再打返比你先確認到係冇優惠?
...

佢即刻睇電腦答我冇優惠的
霧燈豪.HT6962 發表於 2020-11-16 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-11-16 19:53
我好相信喺落車門睇到poster先知有108轉乘優惠既客  可以  唔知道原意 甚至唔知108係一條咩野過海線/一條 ...

係116要等10分鐘嘅情況下 108即刻有車 去富豪東方等3B 5C  點都最少快116 5分鐘 比一程過5C快15分鐘
係架其實我搭101 111去富豪東方都一樣 咁我搭咗108咪睇下有冇得用轉乘囉
dennis28a 發表於 2020-11-17 01:23 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-11-16 19:54
邏輯問題,佢講「過海」,冇講「唔過海」即係份新聞稿已經與「唔過海有冇優惠」無關
標準閱讀理解 MC 答案 ...

如果你有幸比考評局中文科出卷既人教過,
就應該知道係「奪命四式」入面會專為一部份自作聰明既考生設陷阱。

其中一個情況就自作多情既「偽邏輯」,出卷果陣會拎幾份資料出黎,
刻意用不完整內容迫考生去推斷原文原意(雖然由出題者角色出發),
然後有堆有小聰明既學生唔小心跌落陷阱,而答左「無從判斷」而被人扣分。
出卷果個老師就係咁教人分清「無從判斷」正確解釋。

以九巴做野作風,你睇下 296C 轉 98 BBI 網頁寫緊咩野?98 張宣傳單張寫緊咩野?
現實係觀市上 296C 轉 98 班客係唔係全程淨係比 5.1 入康城?

九巴做野事事但但資料不齊唔係第一日既事,再者 2A 個 BBI 段字係全個網頁都有,
你搵 E41 夠有出 2A 個段字,係唔係代表 2A 轉到 E41?

2A 30X 當年夠無寫清楚美孚後先上大西北線(出九龍)再轉 2A 30X 原來係無 BBI 優惠啦。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-11-17 01:39 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-11-16 19:53
我好相信喺落車門睇到poster先知有108轉乘優惠既客  可以  唔知道原意 甚至唔知108係一條咩野過海線/一條 ...

根本九巴果個爛鬼 BBI 網頁一早要改,改完依個版本又唔清楚又一舊舊。

不過下一個要改果個就係新城,我直頭唔知點最準既 BBI 資料出黎。
 樓主| eternalflame 發表於 2020-11-17 01:57 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-11-17 01:39
根本九巴果個爛鬼 BBI 網頁一早要改,改完依個版本又唔清楚又一舊舊。

不過下一個要改果個就係新城,我 ...

九巴個系統最大問題有
  • 規則唔清楚, 例如只適用於A站至B站上車乘客, 佢唔一定會顯示出黎
  • 慳/補錢指示唔夠統一, 亦無顯示兩程總車資
  • 好多時落車同上車車站名都唔同, 只顯示落車站無另一邊上車站根本唔會幫到乘客轉車
  • 龍運個堆係條條線都夾硬放落去, 根本無必要
  • 有個別路線根本無該方向服務 (例如繁時單向路線), 可以出現回程仲有轉乘

用九巴原始數據可以計到第二程車個上車站係邊, 從中亦會見到部份轉乘組合直線距離 (已經唔係講緊步行距離)
以每一分鐘行80米計算, 可以行超過5分鐘, 距離愈長轉乘意欲愈低

dennis28a 發表於 2020-11-17 02:09 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2020-11-17 01:57
九巴個系統最大問題有
  • 規則唔清楚, 例如只適用於A站至B站上車乘客, 佢唔一定會顯示出黎

• 所以自從九巴網頁改版我就日日想鬧人,又亂又唔知想點。
    舊版個規則反而寫得仲清楚。

108 BBI 就係例子,明明大把車可以宋皇臺道打後轉車,仲要其實一樣有 BBI 優惠又唔講,
    擺明想水人去富豪東方酒店賺多少少。

其實根本可以好簡單,如果係 108 依類 Case 咪學新城照寫回贈首程車資或者次程免費,再過九龍上車或者港島上車乘客。
    只要佢寫清寫楚,根本唔洗要人睇到頭到大埋。
    KE7066 發表於 2020-11-17 09:20 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-11-17 01:23
    如果你有幸比考評局中文科出卷既人教過,
    就應該知道係「奪命四式」入面會專為一部份自作聰明既考生設陷阱 ...

依家唔係講緊原文原意喎,「港島去九龍」同「九龍去九龍」係兩件事,冇辦法判斷兩者存在矛盾從而排除掉後者係有否轉乘喎
    以九巴做野作風,你睇下 296C 轉 98 BBI 網頁寫緊咩野?98 張宣傳單張寫緊咩野?
    現實係觀市上 296C 轉 98 班客係唔係全程淨係比 5.1 入康城?

現實與條款不符(撇除最終決定權呢點)嘅話,佢咪應該要改囉
    九巴做野事事但但資料不齊唔係第一日既事,再者 2A 個 BBI 段字係全個網頁都有,
    你搵 E41 夠有出 2A 個段字,係唔係代表 2A 轉到 E41?

咁你 E41 個頁搵唔搵到「!」個符號先?冇咪即係冇額外限制囉
    佢做嘢事事但但求求其其就有責任負責,正如超市標錯價一樣要跟牌賣咁

GU9338 發表於 2020-11-17 09:31 | 顯示全部樓層
    KE7066 發表於 2020-11-16 02:59
    都講咗好多次宣傳單張寫「港島去九龍」唔代表啲咩
    你主要宣傳對象係「港島去九龍」唔等於「九龍去九龍」 ...

之前宣傳東九龍去大嶼山搭 42C 轉 E32 -$5
    試下係青衣區內上 42C 再係青華苑轉車結果失敗

打上去就話荃富街或之前上車轉都有得 -$5

啲暗盤 case 真係一單還一單,無得一概而論
    請用文明來說服我。
    271_N271 發表於 2020-11-17 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層
    lsc04d11 發表於 2020-11-16 15:22
    普通乘客點會識上kmb.hk查轉乘?
    正常反應
    1. 繼續等 1a.望豬紙睇下服務時間 (九巴已做到睇豬紙唔會睇到 ...

如果普通乘客唔會上kmb.hk查,
    即係九巴整呢個頁面純粹係entertain你班巴士迷?
    dennis28a 發表於 2020-11-17 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2020-11-17 09:20
    依家唔係講緊原文原意喎,「港島去九龍」同「九龍去九龍」係兩件事,冇辦法判斷兩者存在矛盾從而排除掉後 ...

考評局對於「正確」既判斷係就算佢無直接講明,只要資料有充分證明本意有依個思維,足以推斷佢係正確。

成份新聞稿寫「過海優惠」,宣傳單張寫明「港島去九龍合共」,個優惠已經 Definite 左比過海客用。

你繼續自作多情去拗人地無寫九龍去九龍無比 BBI 你係矛盾根本無意思,個矛盾本應唔存在。

上面 42C 個例子一樣,荃富街前巴士公司豪比你係一回事,理唔一定係你果邊。

另一個問題係,E41 真係見到!依個註解,再者 2A 塘尾道後上車又點駁 108 過海?
    深水埗打後邊度有 108 搭?

唔好咁複雜,296C 觀市後上車轉 98 要補錢依件 case 足以推翻你講所有矛盾。
    宣傳單張一樣講明 296C 將轉轉 98 減 5.1,九巴網頁一樣無寫明限制,又唔見你嘈?