hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [問] 週日15/11 22部V6X因咩事收晒車?
開啟左側

[問題] [問] 週日15/11 22部V6X因咩事收晒車?

ML3941 發表於 2020-11-20 00:39 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2020-11-17 08:03
呢批唔知點解張V櫈咁軟熟
即使U牌尾嘅金蛋都冇V牌金蛋咁舒服

會唔會係英國裝嵌批長牌金蛋張凳比較軟
ML3941 發表於 2020-11-20 00:44 | 顯示全部樓層
就算橙強 AMNF用同一款高載凳
感覺上都無ATENU咁辛苦難頂

早前比較過 ATENU 張凳係裝得比較高同逼
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-20 01:01 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-11-17 12:10
咁坐得59人點解唔買12米?

因為想12米係55座
3ASV174 發表於 2020-11-20 01:10 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-11-17 08:42
你去買X椅,或者辦公室張椅
都可以揀自己心水

新城厚 Lazzerini 都明顯有兩款硬度,
8100-8202 批凳承托係好過 8208 打後,但各花入各眼,我肯定有人覺得藍燈批車好坐 d
正如有人覺得 Practico 好坐,但我覺得仲衰過 Revo S,同一闊度你永遠會覺得 Practico 坐落係窄 d

至於 Revo S 最大問題係個座墊完全水平
個人好難坐得穩,紅巴未換枕還好,換完枕又硬又屈返轉頭簡直唔開胃
如要討論,請先自貼差餉單一次
天空之神 發表於 2020-11-20 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-20 01:01
因為想12米係55座

當年直梯得 53 座
張City 一樣好坐而家果d citylight revo S

果陣d 所謂標準全部廢哂,
無legroom 撞頭 桶凳唔貼背實有一樣中
雙輪椅+ 行李架行市區線,拆左咁多張凳完全唔抵
HE7921 發表於 2020-11-20 06:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-11-17 12:10
咁坐得59人點解唔買12米?

咁就要用ATR/3ASV/AP/AMN果種曲梯
Anonymous 發表於 2020-11-20 06:31 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-11-20 01:01
因為想12米係55座

繁忙時間坐少4個,企多4個真係多謝你。不知幾多人想坐

覺得頂腳咪唔好坐去企/搭其他交通工具。呢個年代嘅座位數目已經比熱狗同白板年代少左好多,但長途線數目比以前多好多,繁忙時間叫人塞住車企出去咪送客俾港鐵,起碼唔使塞
tunghang 發表於 2020-11-20 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-11-20 06:13
咁就要用ATR/3ASV/AP/AMN果種曲梯

舊金車一樣係薄櫈
fv682 發表於 2020-11-20 10:13 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-11-20 01:10
新城厚 Lazzerini 都明顯有兩款硬度,
8100-8202 批凳承托係好過 8208 打後,但各花入各眼,我肯定有人覺 ...

AAU Practico 2840初初加左中間軟墊果種坐得好舒服
但慢慢換下換下d軟墊唔見晒....
駐屯門記者FV682報導
VA73@2A 發表於 2020-11-20 10:21 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-11-20 06:31
繁忙時間坐少4個,企多4個真係多謝你。不知幾多人想坐

覺得頂腳咪唔好坐去企/搭其他交通工具。呢個年代嘅 ...

不如你叫人買車自己揸好過