hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討如何改善南區巴士服務
開啟左側

[其他] 探討如何改善南區巴士服務

932gz6061 發表於 2020-11-17 22:10 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-11-16 08:40
98 595應該未來幾年踢出成都道
南區話之前交左12項建議

公道d,城新係有d pair嘅
石排灣荃葵 香港仔去觀塘都係做得過
但有冇咩兩巴角力我就唔肯定

73入馬坑
65全日AMS問題唔多講啦

33X全日:
睇過77夜晚係北角客量就唔會再諗架啦,半日都叫比多少少

華貴田灣往返瑪麗
4X拉長就做到,但新巴真係冇心再理4/4X/30X問題,可惜
問題係 做左係回應到區佬,但完全唔賺

kay 發表於 2020-11-17 22:27 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-11-17 22:10

33X開都只會跟18X/30X收車時間
當年M49開到深夜
但替代品4X/30X未夠10點就無車

特快線唔係全日任何時間有需求
世界很簡單 人類很複雜
932gz6061 發表於 2020-11-17 22:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-17 22:27
33X開都只會跟18X/30X收車時間
當年M49開到深夜
但替代品4X/30X未夠10點就無車

33X收8點應該岩岩好
北角應該都係

日間中段我驚4個字都唔夠客
boco1211 發表於 2020-11-17 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-11-17 22:10

香港仔觀塘唔做其實有啲怪,照計個盤應該唔差,起碼上下繁都有得玩,可能兩間公司傾唔成

33X全日我估應該係18X個種全日,朝7晚7,薄扶林上下繁雙向有得做,全日加停中環/港澳碼頭,同18X聯合班次

4/4X/30X幾難再改,華貴田灣瑪麗搵40/40M做?

77X/99X當年開嘅時候又冇加到價,同77/99一樣$7.5,變咗開下繁南區出東區嘅少少誘因都無(下繁南區出東區其實唔少客,69/99下繁有辦你睇)

南區發展唔多又同時比小巴打,好難有啲咩發圍,得長途線可以玩下,但人口冇點加到又老化,隧道又塞車,每年加一班半班都已經好好

南區之後有咩發展?1.利南工業新樓 2.黃竹坑上蓋,之後就漁光村重建同華富重建,但都係好長遠同幫唔到幾多,城新睇淡南區好正常

ky927 發表於 2020-11-17 22:55 | 顯示全部樓層
無爬文,但講到南區線點執,
1)其實堆區內線重覆又重覆,縮到其實慳到人同車;
e.g.
41A/76 呢類較疏路線,係咪可以做返雙向,尤其是41A,可以補48位;
94A/95C 係咪一定要入洛陽街?

2)區外線重覆但運載力未飽和;
e.g. 4/7/71/90B/91/94/30X/37BX 呢堆線其實都好重疊,但客量未飽和,有無得加雙向分段去食咁D區內線而慳車呢?

3)新長途線
其實671真係可以諗改行薄扶林+中灣繞;聽落好Crazy,但其實呢條定線先係宜家市場無嘅,仲可以用671價錢食咁D 101特快客;就算里數高仲都好過塞銅鑼灣北角,連671X都比人話塞天橋無用時,有時兜路唔一定係痴線嘅;

另外南區落荃葵都係可以發展,起碼去西隧可以駁轉大西北,邊家做就真係唔知啦
 樓主| 053h4 發表於 2020-11-18 00:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
932gz6061 發表於 2020-11-18 19:01 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-11-18 00:39
好心你諗野現實D啦"70 72 38 42 77 107 170"少左客的話

假設巴士公司cut 到車, 巴士公司都唔知幾高興, 巴 ...

你回野1999,方便版友睇起見,我分點講,再加個總結,真係慘,係forum回個唔識分論點講野嘅人搞到要寫論文咁,但你係到扮識南區野我係唔會放過你。

1. 回應"乘客坐巴士目的唔係去遊車河, 而係以合理時間去目的地":思考完全唔仔細,諗漏舒適度

你好似計少左舒適度?個個客都好鐘意企完又轉車又等?

城新就係要"如果你想去南區冇鐵的地方又想係黃竹坑轉車番去,我唔會比你咁做",

所以城新動作就係下繁48 78唔會多車,你地要硬轉?係金鐘站企完,落車,再等小巴啦傻仔

你知唔知對打工仔黎講有幾麻煩同唔舒服?人係會係快同舒適中間拎平衡架,學你講淨係睇合理時間,以東隧日日下繁咁塞法,6系線死清光啦

我諗淨係呢個點應該都唔駛覆你下面個d,不過見你覆咁大段野就可憐下你

"呢D線現有全部都係做點對點乘客為主"<-正正因為呢一點,城新唔會制造一個敵人去攻擊自己,而你成日ff個條76M,就係個個敵人

你條76M要"幫小巴手,甚至食埋佢地生意,係繁時拎幾多就幾多"

咁樣的話,我地得出:"城新條76M要開到幾分鐘一班去搶"

代價係:"要收走我上面講個6條線嘅車,去製造你條76M,再加強南區人坐地鐵嘅舒適感(因為轉車輕鬆好多),令南區人離棄巴士"

正話我上面提到"人係會係快同舒適中間拎平衝"

如果地鐵可以做到快得黎又唔太唔舒服,咁成班點對點服務嘅線就會失去價值

唔好唔記得,我講呢8條線,基本上除左係銅記/金鐘番香港仔同地鐵係打和之外,其他所有位都會係地鐵轉車番去快

你連點對點係sell舒適都唔知,呢樣野唔係話"d線點廢都倒唔走",你諗多少少先覆啦

有d腦都知呢個trade完全唔值,係你特別鐘意飲鳩止渴害城新炸

2. 回應小巴公司搶到巴士蝕錢好無?錯晒,完全錯晒

你睇下主流敵對線,73vs 52,43m/x/m47 vs 58, 42c vs 69系,39c vs 98

城新一秒都冇贏過

唔該你搞清楚,城新係自願係南區愈做愈差,唔關小巴事,上面我講個3個組合,由開線到今日,巴士冇一日係有優勢過(除左98一直打和)

黃竹坑甜頭佢地唔會食,大口環呢,巴士落到去就落左啦

3. 回應"而家新城點解維持堆薄扶林線服務係合理水平...到咩合理收益" 薄扶林篇: 又係完全唔了解南區人同區議會心態嘅垃圾文,完全唔知南區人坐車模式先寫得出嘅垃圾屎

"而家新城點解維持堆薄扶林線服務係合理水平"?唔好玩啦,薄扶林道線得一條賺錢,個條叫90B, 因為海怡直出冇人爭食

你提到"乘客組合來講, 中西區番南區有批客, 瑪麗有批客, 更重要係都重有一批轉鐵客,"

但係呢,你冇諗過,薄扶林道線係大部分嚴重重疊,姐係話,你講上面個班客係唔駛用到4/4X/7/37A(B)/71/90B/91 7條線去做晒,姐係大部分南區人可以見車就上

"以下繁來講, 中西區上左8-9成座位, 港大前落10%, 港大會上番10幾個%"

7條入面可能得兩條得囉

如果城新7條線係繁忙時間都做得到"以下繁來講, 中西區上左8-9成座位, 港大前落10%, 港大會上番10幾個%", 點解我會見到d7號冇人企?37a有中環街市特車但得20人番置富?

你自己搵日六7點去港大企下,睇下會唔會有3成線係可以做到港大上15人? 你應該唔知冇你想像中咁多人係港大轉車番南區?

7條入面得一兩條做到企滿,仲要繁時,咁樣叫做生意,笑大人個口咩

4.回應 "人地而家係新城唔做咩, 係新城無得做, 所以一定要抽資源"

你自己講識南區人口老化,本身冇新樓,新城唔太進取係正常,唔似得九巴30X有得做唔做咁囉

5. 回應 "轉個頭就挑一個76M以為發現新大陸咁, 你以為會搶到所謂舊線呢樣野"

你自己諗野完全唔仔細,盲目信奉76X,好意思笑我?fun

6.回應: "第一點的全費跨區到南區返工的客, 第二點中南區人口老化背景去瑪麗需求, 第三點現實存在的駁鐵客, 第四五六點的區內盲點或旅遊生意等

6.1 舒適度唔再解釋
6.2 巴士上唔到平台你同我講乜野需求?
6.3 不嬲都有,但城新唔需要更多
6.4 請問點解冇人敢提開番374?

7. 回應: 討論分析問題唔係基於現實環境係點, 人口結構需求有咩變化, 有咩潛力同不足, 所以唔知係你笑人定想比人笑番轉頭定點啦"

上面四千七百字完全咁完美打你臉,自己睇
8. 回應: "你唔係覺得73入馬坑, 會導致小巴線會執掛"

唔會,但AMS作為持份者唔會比你過

總結:唔識南區嘅弱智出少句聲好冇?
6.2 0

0"|"45456456

樓主| 053h4 發表於 2020-11-18 19:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
qunow 發表於 2020-11-18 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-11-17 22:55
無爬文,但講到南區線點執,
1)其實堆區內線重覆又重覆,縮到其實慳到人同車;
e.g.

薄扶林+西隧+中九龍幹線出九龍灣經觀塘入將軍澳
932gz6061 發表於 2020-11-18 19:32 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-11-18 19:12
你自己跳唔出歪理當真理就算啦,呢一刻我坐緊部90B 8259係西邊街巳經坐滿上層。
你話7條得兩條做到?4X官 ...

呢個鐘數不嬲90B都多人,你見唔到我話得佢賺?

你架車應該到左港大啦,有冇15人上車?

90B出名爆,7號係,91都係?

咁係唔係可以下繁每一架都做到你個模式企人呀?(你自己講80-90%架)

下繁黎講,7條都做到坐滿加企幾個就有可能囉

之前唔係講實數咩?點解依家用爆嘅?

:你自己係幾咁離地先講得出南區客去瑪麗醫院因為上唔到平台無需求"

我更正番,係對巴士冇需求

你自己不如係港大企番三四個字先出黎同我講7條線都80-90%先啦,乖

自己覆唔到長文就講句"跳唔出歪理"就得,哈哈

咁下次我都講"呢條友癡線"就得啦

每個point都有論點,論句,論證,回唔到就係到講"歪理",唔係事實,笑死

等你覆我你班90B幾多人係港大上先