hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論85X
開啟左側

[其他] 論85X

S3bl430 發表於 2020-11-18 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層

skyt 發表於 2020-11-18 15:58
其實85A同85X係做緊兩批客。
85A隨咗做沙田區內客,仲做緊城門河東來往聯合道(浸會、樂富段)嘅客,亦係取 ...

如果85A沙中線二期通車後仲夠客,咪留佢係度囉……

不過,我個人傾向用84m延長至九龍城+繞經廣源 取代85A(82x唔經廣黃)
咁會方便大隧後續重組。

至於服務時間這個問題,其實N182都叫做做到85A功能,只是車費很貴
paul2357paul 發表於 2020-11-18 16:34 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-18 14:15
乜嘢呀 而家咪就係話如果85A嘅沙田流水真係咁重要嘅咪縮佢做沙田區內綫囉 放新田圍邨囉
總之就唔應該再出 ...

九公就算係放棄都放棄左82K先,
因為85A做沙田區內流水有一邊方向可以收盡位位6.8,留82K既話兩邊方向都只收盡位位5.6。
而82X就擺明當年太過賣大包keep住全程5.6又要沙田段兜得太多地方結果全程客貪佢夠平流水客又唔覺貴而纏實哂。
MCMoore 發表於 2020-11-18 21:44 | 顯示全部樓層
85A而家都主力做流水㗎啦
HM3044 發表於 2020-11-18 21:51 | 顯示全部樓層

skyt 發表於 2020-11-18 15:58
其實85A同85X係做緊兩批客。
85A隨咗做沙田區內客,仲做緊城門河東來往聯合道(浸會、樂富段)嘅客,亦係取 ...

85A逆走大老山又行唔行得通?

btw 如果85A代替到82M,咁85B一樣代替到281M
但85B/281M兩條都開30
仲要開車時間差唔多,永遠前後腳一齊到
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-18 22:13 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-11-18 16:34
九公就算係放棄都放棄左82K先,
因為85A做沙田區內流水有一邊方向可以收盡位位6.8,留82K既話兩邊方向都 ...

單向$6.8又點?
載空路段長 流水雙向$6.8都冇用啦 咪又係盞蝕 跟住話取消
我個人冇乜研究開沙田 只係從九龍人嘅角度我認為85AB嘅存在只係攬炒 咁不如早斬早着 掟晒啲九龍客落85/82X/85X好過啦
紅磡人。
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-18 22:19 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-11-18 21:51

(唔計區內流水)
聯合道-沙田圍可以85轉89B
聯合道-廣黃可以75X轉82X
土瓜灣-廣黃可以85X(轉82X/行)
土瓜灣-沙田圍可以85X轉80X

紅磡人。
Waiyin12 發表於 2020-11-18 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2020-11-18 21:51

如果九龍跟75X、新界服務範圍不變
可以考慮85A入濱景自轉一圈食埋82X

但如果跟而家75X就真係不了
觀感仲差過現時85A/前85C

以前85X脱班我係會照上,去大老山轉85M/89D/681返馬鞍山
坐過幾次後我寧願85大圍轉鐵/85A轉86K
75X去到浸大對出(明明落去九龍塘就入得獅隧)仲要落老龍兜返去黃鑽
JH_LE4612 發表於 2020-11-19 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層
離少少題,其實聯合道嘅價值喺開鐵之後仲有幾多?北有樂富,南有宋皇臺,中間得堆學校。當九巴改75X嗰陣隨時唔使補大隧轉聯合道位都得嘅時候,咁85A自己都危危乎,係靠 85X走線先夠快。
paul2357paul 發表於 2020-11-19 02:47 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-11-18 22:46
如果九龍跟75X、新界服務範圍不變
可以考慮85A入濱景自轉一圈食埋82X

但可以唔跟75X停荷李活廣場,即係黃大仙廟直入大老山,
侍住佢冇做開荷李活廣場,
過隧道之後就廣源水泉澳擺新田圍,
搵D新品種既流水做下。

YY487 發表於 2020-11-19 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層