hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論85X
開啟左側

[其他] 論85X

nickk 發表於 2020-11-20 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層

上面咁講法,隨時85A既盈利仲好過85X
S3bl430 發表於 2020-11-20 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2020-11-20 10:24
上面咁講法,隨時85A既盈利仲好過85X

連98都比人講到係線王,你有咁既感覺一點也不意外

而我對85A的印象仍停留在幾年前有段時間見到晚上85A開AVC的時候
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-20 12:48 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-11-20 12:36
連98都比人講到係線王,你有咁既感覺一點也不意外

而我對85A的印象仍停留在幾年前有段時間見到晚上85A開 ...

遲早85B都變埋線王
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
pcckw 發表於 2020-11-20 13:19 | 顯示全部樓層

載空(或空載)線王就有佢份。
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-20 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-20 09:06
我不會否定取消85B的可能性,但啟德及九龍灣的客量需求是正在上升呢!

但係觀塘道近啟業邨又日日塞車,又 ...

即係咁 啟德就地鐵站喺正門口
九商就點睇都係大隧上快啲
再者流水客都係嗰句 唔應該係由長途線做主力 85A如是 85B如是  
TYChow 發表於 2020-11-20 16:20 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-20 13:34
即係咁 啟德就地鐵站喺正門口
九商就點睇都係大隧上快啲
再者流水客都係嗰句 唔應該係由長途線做主力 85 ...

我建議出來的路線(煤氣鼓、翔龍灣)、體育園、機電署、宏天廣場、企業廣場(Megabox),其實通通都唔近地鐵、馬鐵,而巴士要考慮沿途載客,由九龍灣去大圍其實行獅隧會比較合理,行大老山會因為交通太擠塞,反而慢過行獅隧。所以有需要做密大圍到九龍城「食為先」之間的巴士班次,尤其75X可能改行譽港灣。
另外,在「軸輻線網」的轉乘網絡中,85、85B亦須於大圍及擴建後的獅隧收費廣場吸收來自大埔及上水的火車及72X、270A、271乘客。

另一方面,九巴由1980年代規劃沙田區對外巴士線的時候,好多時都係做緊跨區流水客,加上隧道較短,所以不太適宜將獅隧線改做特快線。

尤其龍翔道沿途、澤安、白田以至九龍塘,以專利巴士特登開一條線未必能吸納足夠乘客,但用流水線做兩輪流水客,每程的車費收入隨時較特快線只能做一輪客更多,如果巴士路線唔兜路而順去目的地嘅話,其實有得做。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
M722 發表於 2020-11-20 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-11-19 02:47
但可以唔跟75X停荷李活廣場,即係黃大仙廟直入大老山,
侍住佢冇做開荷李活廣場,
過隧道之後就廣源水泉澳 ...

假如74X唔停鑽石山站。75X便要做鑽石山客
S3bl430 發表於 2020-11-20 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
成組85/85A/85B九龍區走線算直接,但沿途客量係減少緊,鐵路通車前的85B已經霉到七彩。

機場搬走左,初期仲有唔小餐廳可以充撐人氣。不過,九龍城依幾年開始重建,行街位愈來愈小,我作為沙田友真心唔知九龍城有乜地方值得行。

85X梳理走線後繁忙時段的確多左人搭,只不過依班客有d係原先頂唔順85C改用85M+5搭車往返馬鞍山和紅磡(至少我幾十年前讀馬鞍山的中學時聽到幾個住土瓜灣的同學都係咁搭車),加上大隧轉乘網擴大,先睇起上黎有一種愈來愈多客的錯覺

85系在屯馬線二期後好難唔重組。不過,如果只係將路線簡單地延長至九龍灣就當解決問題,我諗一方面九龍灣唔會買帳(好歹都俾條直上大隧線比我,另外我唔認為乘客們會覺得行完聯合道才去九龍灣的走線是“直接”),另外兜一些無客地帶係無意思的。

沒有客的地方,你付出幾多都好,都係無客。但兜太多無客的地方,有客的地方都會跟住無客。
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-20 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-20 16:20
我建議出來的路線(煤氣鼓、翔龍灣)、體育園、機電署、宏天廣場、企業廣場(Megabox),其實通通都唔近 ...

一條聯合道-九碼-承啟道-九商嘅綫我睇唔透對九龍灣有幾吸引 再者宏天同宏照道一帶根本非繁無乜客 體育園幾時起好?
你監生整長條綫 但係走綫一啲都唔吸引新範圍嘅乘客 仲想開密車?
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-20 17:43 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-11-20 16:20
我建議出來的路線(煤氣鼓、翔龍灣)、體育園、機電署、宏天廣場、企業廣場(Megabox),其實通通都唔近 ...

仲有 龍翔道沿線嘅客量根本同唔到九龍城區比
我相信你想指86(A)?
二線嘅九龍走線據我所知亦都算順路 但係呢條擬開辦嘅85B走線完全可以稱之為兜路 對九龍灣嘅吸引力係0

另外 我完全理解唔到係咩時候會大老山塞車而獅子山係唔塞
九龍灣去大圍 似乎都係經大老山再行沙瀝會快過喺九龍慢慢磨

其三 喺帖度一直講及 85AB而家已經係客量慘淡 放棄二線 而谷客上85(獅隧)/82X(廣黃一城)/85X(深入紅土)實在係明智之舉
紅磡人。