hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論85X
開啟左側

[其他] 論85X

TYChow 發表於 2020-11-20 20:24 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-11-20 17:23
一條聯合道-九碼-承啟道-九商嘅綫我睇唔透對九龍灣有幾吸引 再者宏天同宏照道一帶根本非繁無乜客 體育園 ...

拉去承啟道、機電署、宏天同Megabox,我至少可以保住「兩味時段」先啦!如有需要亦可以入兒童醫院。另外,翔龍灣去宏天、Megabox的交通服務其實不足,我係將85B視作流水線處理。

另外,政府已在體育園合約中要求新世界須於2023年7月31日之前完成體育園工程,每遲一日罰款430萬。

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
S3bl430 發表於 2020-11-20 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-20 20:24
85B最大嘅問題就係因為要兜入顯徑邨同紅蘋果,結果頭尾有客的地方(例如大圍火車站、食為先、家計會)都 ...

唔入顯徑的話,除左秦石以外,基本上85都可以覆蓋曬班客。咁點解唔取消85B幫85加班+延長?
TYChow 發表於 2020-11-20 20:34 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-11-20 17:08
成組85/85A/85B九龍區走線算直接,但沿途客量係減少緊,鐵路通車前的85B已經霉到七彩。

機場搬走左,初期 ...

其實就算獅隧轉車站擴建之後,一樣也會形成轉乘網,由72X、270A、271轉乘85、85A、85B,所以點解要有聯合班次。

85B最大嘅問題就係因為要兜入顯徑邨同紅蘋果,結果頭尾有客的地方(例如大圍火車站、食為先、家計會)都會跟住無客(以及去咗搭85),所以85B最好都應該拉直路線去承啟道同九龍灣就係咁解嘞!
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-20 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-11-20 20:24
拉去承啟道、機電署、宏天同Megabox,我至少可以保住「兩味時段」先啦!如有需要亦可以入兒童醫院。另外, ...

一而再講 九龍灣去大圍絕對係大隧快
二嚟 有聲音指厹唔入得承啟
三 太兜啦 你話改行大老山都可以傾下 但獅隧不了
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-20 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-20 20:34
其實就算獅隧轉車站擴建之後,一樣也會形成轉乘網,由72X、270A、271轉乘85、85A、85B,所以點解要有聯合 ...

轉乘網唔可以一條線搞掂?
85X已經顯示咗單條出入紅土幾好客 咁點解唔可以掟晒呢啲獅隧↔土瓜灣 聯合道客上85?(雖則揀得72X/270A/271轉85 就不如上277X/277E/74X轉75X/85X 車密又方便啲)
TYChow 發表於 2020-11-20 20:49 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-11-20 20:28
唔入顯徑的話,除左秦石以外,基本上85都可以覆蓋曬班客。咁點解唔取消85B幫85加班+延長? ...

第一,你唔怕秦石邨反對咩?(沙田區內屋邨,對巴士路線的「總站上車權」是十分嚴重地在意的!)

第二,行車里數及收費問題,因為沙田區15公里之內的跨區「轉冷線」係收$6.8,如果里數拉長太多,巴士公司會乘機加價。

我掉返轉嚟講,如果我由企業廣場、機電署、承啟道、翔龍灣、家計會、浸會入沙田、直插入大圍(海福、美林邨、工廠區)之後返秦石,都係14公里,但唔近馬鐵嘅機電署、天寰、龍譽去家計會、浸會同大圍就會係新客。
S3bl430 發表於 2020-11-20 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-11-20 20:49
第一,你唔怕秦石邨反對咩?(沙田區內屋邨,對巴士路線的「總站上車權」是十分嚴重的!)

第二,行車里 ...

秦石都對住車公廟站囉
如果顯徑無85B,咁秦石憑甚麼可以有?
TYChow 發表於 2020-11-20 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-20 20:40
一而再講 九龍灣去大圍絕對係大隧快
二嚟 有聲音指厹唔入得承啟
三 太兜啦 你話改行大老山都可以傾下 但 ...

1)如果要開過另一條全新路線,一則要招標,二來收費會用「冷氣豪華巴士」計法,至少收$8.4甚至$13.2,一定做唔到$6.8咁平。

2)如果厹唔行得承啟道,咁就係運輸署嘅問題,但一嚟我未聽過有呢個禁令,二嚟如果厹唔入得,城巴就應該做。

個個因為「起動九龍東」就走去行大老山隧道,咁老隧就注定爆棚啦!你試下搭80X由九龍灣上車去到秦石邨要用幾耐先好講啦!

另外,如果我由翔龍灣去大圍,行獅隧的行車距離較短。
TYChow 發表於 2020-11-20 21:42 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-11-20 21:32
秦石都對住車公廟站囉
如果顯徑無85B,咁秦石憑甚麼可以有?

咁你問下秦石邨啲街坊,會否同意80X同89B只能二擇其一先囉!(但89B在年初三要招呼大家去車公廟同黃大仙祠拜神)

其實85B最理想的總站位置是美田或者美林,之後直插美田路、車公廟路出去,而九龍區甚至可以入兒童醫院都得。
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-20 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-11-20 21:33
1)如果要開過另一條全新路線,一則要招標,二來收費會用「冷氣豪華巴士」計法,至少收$8.4甚至$13.2,一 ...

其一 從來冇聽過巴士公司唔想收貴啲…
其二 既冇需求 何來開線需求?
啟德門口係鐵 九碼+聯合道有85 九商?22(M)轉鐵一定快過你慢慢磨
冇聽過承啟厹唔比入係你問題 如果比嘅話 5D一早入咗啦 同埋點解要城巴啃厹唔要嘅豬頭骨?
其三 唔關起動九龍東事 而係九龍灣上隧道大老山順路好多囉 點解你講極都唔明
再者 大老山非繁可以用順暢嚟形容 獅隧?我只會用順暢嚟形容某啲日子嘅逆向通勤時段

即係咁 你咁堅持你口中嘅85B係做得起 甚至可以調返轉砌低85/85X嘅 但係現有嘅客量都顯示到九商非繁做唔起(見297) 加埋佢而家走綫有冇鐵都係勁霉 我睇唔到厹有改嘅意圖 寧願嘔返車比85止蝕好過啦