hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論85X
開啟左側

[其他] 論85X

TYChow 發表於 2020-11-20 23:19 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-11-20 21:53
其一 從來冇聽過巴士公司唔想收貴啲…
其二 既冇需求 何來開線需求?
啟德門口係鐵 九碼+聯合道有85 九商 ...

1)在乘客的角度來說,當然不想被加價,但差在你係咪由巴士公司的角度來講說話。

2)我係指由啟德坊南面嘅承啟道同機電署行去啟德站唔就腳,由巴士做會比較好。另外呢,反修例事件之後,要考慮「罷鐵」因素,你叫人搭22M轉鐵係有問題嘅!

又如果運輸署唔準厹入承啟道,原因為何?唔怕有人去上環投訴運輸署偏袒某一公司嗎?

3)我一直都無否定大老山隧道在非繁忙時間係順車,但大老山隧道費係$38,而獅隧只係$8,當非繁忙時間相對少客同順車,為何又不能擴展服務範圍?

而即使係一至五繁忙時間,大多數情況下,獅隧塞車多數不及大老山嚴重,(至少彩虹邨附近完全是啡紅)自然行返獅隧好過啦!

最後,倒不如話因為你「住在土瓜灣」,取消85B會令你少咗車入沙田,所以你就「好想爭取巴士資源」將85B啲車併入85,但土瓜灣有無咁多人入沙田?對沙田去九碼、翔龍灣嘅乘客,其實又係咪陪兜土瓜灣呀?

荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
S3bl430 發表於 2020-11-21 02:01 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-20 23:19
1)在乘客的角度來說,當然不想被加價,但差在你係咪由巴士公司的角度來講說話。

2)我係指由啟德坊南面 ...

仍在灣仔返工時我有時都會坐101/111轉85B返屋企(夾arm班次的話)[晚上7半至尾班車都搭過)
在屯馬線延長至啟德前,無論是85或是85B都好,通常上路會多客過下路
晚上黎講,85開20分鐘有時都可以坐滿窗口位, 85B開30分鐘通常小巴客量,有時收車收到45-60分鐘一班,但都非常小客
聯合道除左浸會大學和賈炳達道係比較多客,樂富通常落車多過上車,其他通常只係上1-2個,甚至飛站
依我係我對85B的形象

至於早繁,85B好似係坐唔滿

當然,85B再差都仍然有281M墊底,
自從985做起左,加上九龍塘上下課時段嚴重塞車,281M就差不多全日載空

我住顯徑的
我自己對85B的寄望是...希望佢真的取消時會換到"有用"的路線(並非機場A車)
錯字連篇
JH_LE4612 發表於 2020-11-21 02:26 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-20 21:42
咁你問下秦石邨啲街坊,會否同意80X同89B只能二擇其一先囉!(但89B在年初三要招呼大家去車公廟同黃大仙祠 ...

即係閣下都認為, 89B一年得一日有價值?

同埋如果改咩線都要考慮罷鐵嘅社會風氣嘅話,咁一架車都唔應該 cut,因為唔可以削減巴士嘅吸引力呀。事實上就算區議會死保都好,有啲零價值嘅線點都要完全消失,85B就係一個好例子。

九龍灣去大圍沙田經聯合道,其實世運同埋聯合道已經夠塞死你,遲下獅隧整緊新管道嗰陣隨時比依家更塞,九巴會為左個體育園而同你死守條 85B七八年先算。同埋你冧住85B沙田段原封不動,上六美定入沙中?原封不動嘅就等死算啦,上六美嘅就攞 80/80A車源好過,入沙中你倒不如拉 85。

我見唔到現時走線嘅 85B會對大圍九龍灣客有咩吸引,寧願你用80/80A/85B/85A/89B資源砌條大隧九龍灣啓德線去九碼仲快手 (雖然又係要同鐵鬥快+只得兩繁客),就算比你行獅隧,行黃大仙都可能著數過聯合道。
TYChow 發表於 2020-11-21 04:32 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2020-11-21 02:26
即係閣下都認為, 89B一年得一日有價值?

同埋如果改咩線都要考慮罷鐵嘅社會風氣嘅話,咁一架車都唔應該 ...

基於隧道收費及覆蓋面問題,其實我覺得保住89B係重要過80X嘅!即使政府代繳隧道費,但巴士公司省下的錢並不能落袋的,所以仍有隧道費的考量。

我係話要大改85B,係要提升返85B的價值,但無話過一定要維持全日服務,甚至只在繁忙時間開幾班車也可以,但都只係想盡量拉直85B嘅行車路線,俾啟祥道、機電署附近位置返工嘅人有獅隧車入返大圍(同轉車)咁解啫!

而我亦無否定80A全日服務的可能性,但啟業邨同老龍都會塞車,而企廣同承啟道的獅隧線服務亦見不足,所以才首先建議研究改動85B在九龍區路線的可能性。

而85B在沙田區的路線其實一樣都要大改,我絕對無諗過85B在沙田區內會完全唔改路線!(秦石邨嘅街坊不滿架車要兜入顯徑邨,而顯徑邨出九龍又俾馬鐵搶客,而大圍同獅隧嘅轉車乘客又Cover唔到承啟道、舊跑道同九龍灣商貿區)。

但最重要的還是秦石邨街坊會否放棄85B的「總站登車權」,如果可以改動,其實美林邨經美田路(大圍街市)、車公廟道直去獅隧去食為先、機電署、企廣以至兒童醫院,行車時間的控制上已經好好多。
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-21 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-20 23:19

2)我係指由啟德坊南面 ...

你啲論點好有問題喎 根本喺度死雞撐飯蓋 死都呦返生prove你嘅FF有用 但實際上係相反囉
1)唔係罷唔罷鐵嘅問題 而係九龍灣去大圍 巴士就冇乜競爭力 你仲要喺九龍同埋沙田慢慢磨 鬼會有人揀咩
2)成日話啟德南 宏天有需求 數字呢?有冇識好多人住嗰帶話要去沙田/大圍? 我識嘅差唔多個個都行出去觀塘道(太子道)叫幾飛/等小巴駁去九龍灣站轉 你比條線 都係一條上公路嘅綫啦 仲慢磨聯合道 喺迴旋處塞喎
3) 獅隧唔塞過大隧又係笑話嚟 彩虹道係啡紅 咁你有冇見過下繁嘅窩打老道?成條1號幹綫都塞㗎喎 仲差過2幹喎 你又知唔知?
4) 其實呢 85(AB)就唔關我平日出行事嘅 我只會搭85X
但係85AB唔只非繁載空 係連繁時都坐唔滿 班次仲要疏嘅 我覺得無謂強留囉 寧願將呢啲九龍中嘅客 集中去一條盤數好睇好多嘅85咁啫
TYChow 發表於 2020-11-21 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-21 08:33
你啲論點好有問題喎 根本喺度死雞撐飯蓋 死都呦返生prove你嘅FF有用 但實際上係相反囉
1)唔係罷唔罷鐵嘅 ...

1)商貿區無獅隧車,咁即係要被迫行過德福囉!出返觀塘道搭89B或淘大搭89,但係知唔知要行幾遠呀?Megabox行過去都要至少10分鐘呀!何況九展、機電署!另外,德福不但止係「党铁」,而且仲要係祠堂!通去Megabox條天橋,返放工時間其實都係太多人!

2)機電署無穿梭巴士去德福,只能用九展的,但現時九展穿梭巴士好像也有少許限制。(早上九時前只限九展租戶使用)另外,去商貿區返工嘅人亦唔會個個想行咁遠,「食為先」嗰個位,我自己都搭過,多數係燈位同上落客問題,以及太多車前往旺角可能出現的倒塞,但同85、85A、85B路線其實係打交义㗎。聯合道如果塞車,多數係私家車接學生返放學。

3)85、85A、85B只係行一小段窩打老道,去到浸會醫院就要轉灣,頂多十分鐘,下繁都好過42C、89先塞彩虹邨(新蒲崗),後塞老龍,分分鐘塞你半個鐘!以前試過晚上7時半左右由家計會搭去大圍,順車情況下只用了14分鐘。

(你自己剩係搭85X,而陪塞大老山!如果大老山隧道唔塞,為何近日有人建議680、681在下繁改行紅隧同窩打老道天橋返馬鞍山?即使有下繁80A,其實都係陪塞彩虹邨、老龍!)

4)你估我真係完全唔知85A、85B啲客量咩?但問題係沙田區各跨區巴士線(尤其獅隧線)都有大量流水客,咁啲巴士又點會全滿呀?要搞嘅話,解決281M隨時比85B更重要!
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-21 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-11-21 10:04
1)商貿區無獅隧車,咁即係要被迫行過德福囉!出返觀塘道搭89B或淘大搭89,但係知唔知要行幾遠呀?Megabo ...

1) 商貿區有條74A… 當然佢個班次/走綫就真係不敢恭維 但係你呢個論點並唔成立 再者都prove咗商業區去獅隧做唔起 如果有需求嘅 點解九巴唔加密74A?
再者 我諗路過德福同政見冇衝突… 你呢啲黃衛兵好似過咗火…
2)都係嗰句 你落場親身去問 絕大部分持份者都傾向大隧直上 而唔係喺九龍慢磨

喺度作數sell獅隧幾快 大隧幾塞 但你有冇諗過慢慢行聯合道會兜走幾多客?
(另外14分鐘出埋獅隧我諗你係吹大咗 淨係九龍城迴旋處都夠塞5分鐘 太子道由最左cut最右都晒咁啲時間 我諗你14分鐘去到浸會似正常啲)
3)流水客請用區內綫做 之前85A嗰度我都一直強調 呢邊亦如此
85(AB)個基本盤已經唔大 改快亦難以好似85C轉85X咁做得風生水起 未來仲會有鐵路競爭 取消現有價值係0嘅B+有替代路線嘅A以止蝕係合理
大圍去九龍灣係可以做得更好 但一定唔係經獅隧+聯合道
S3bl430 發表於 2020-11-21 13:22 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-11-21 10:04
1)商貿區無獅隧車,咁即係要被迫行過德福囉!出返觀塘道搭89B或淘大搭89,但係知唔知要行幾遠呀?Megabo ...

1.當然,亦都有一種重組方法係85A加經大圍,然後和85"聯合班次"

2.以前我有諗過, 相對於取消89B, 途經聯合道+太子道東會否是一個更加"好"的選擇
果個時候我自己的結論是, 如果行龍翔道+彩虹道都趕走曬班客, 聯合道的燈陣更加會趕走班客(我想11D未必多客到需要多一條線輔助)

3.我個人傾向85A沙田改逆走,行大老山隧道, 又或者84M加經廣源+延長至九龍城(82X不再經九龍城)
現在看來屯馬線出九龍後,第一城至馬鞍山受到港鐵打擊相對比較小

4.另外,有幾次我晚上搭鐵由大埔回大圍時, 發現其實幾多人轉乘屯馬線(南行),
所以我都幾肯定85在屯馬線全通後點都要跌客,將九龍城客谷曬落85的算盤未必打得響

錯字連篇
S3bl430 發表於 2020-11-21 13:30 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-21 10:39
1) 商貿區有條74A… 當然佢個班次/走綫就真係不敢恭維 但係你呢個論點並唔成立 再者都prove咗商業區去獅 ...

1.如果74A果時成功吸客沙田客(至少佢都服務到乙明沙角新田圍先),就唔會搞到今日60分鐘一班,至少都會有沙田短途車先啦

果時佢一開始係20分鐘一班,班次唔算趕客的
當然,可能好多人都唔知佢既存在, 但如果有需求,九巴無理由睇唔到,亦無可能唔宣傳(用大埔價劏沙田客不正是九巴經常想做的事???)

2.我記得80A在計劃中係開4班,但現在都只係開2班, 叫做可以坐滿人, 兼做到美田顯徑上課客(仍然是81S 7:30班次最多學生坐)
或者反映著,將巴士改行九龍灣的吸引力, 未必如想像中大

錯字連篇
 樓主| xdxd 發表於 2020-11-21 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-11-21 13:22
1.當然,亦都有一種重組方法係85A加經大圍,然後和85"聯合班次"

2.以前我有諗過, 相對於取消89B, 途經聯合 ...

我個人傾向掟聯合道比84M 直接收85A擋 而82X(好似原本唔經九龍城?)就擴大啲個圈 入埋東頭 廣黃止步(當然有冇坑都係問題) 開一條區內流水跟85A行 補返所謂嘅新田圍↔一城 85B併入85