hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 74P 加設回程及調整走線
開啟左側

[路線消息] 九巴 74P 加設回程及調整走線

ky927 發表於 2020-11-24 00:37 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-24 00:26
運頭塘倒不如藉富蝶之便,砌多條打直切落既吐公大隧線好過

74A 我想變成工業邨 - 富蝶富亨 - 廣福 - 埔公 ...

如果要開條線俾亨蝶,就唔兜得上埔公;兜完埔公仲想落沙中?咁係亨蝶開係唔會有客上。要咁兜法,我情願71B+74X 啦。
S3BL100 發表於 2020-11-24 00:43 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-11-24 00:37
如果要開條線俾亨蝶,就唔兜得上埔公;兜完埔公仲想落沙中?咁係亨蝶開係唔會有客上。要咁兜法,我情願71 ...

所以我咪話富蝶應該另外砌多條線囉

我建議 74A 食 72A 兜入富蝶南運路出再改行大老山,根本係用來做其他功能

fb.com/scientisthk2usa/
iseen 發表於 2020-11-24 01:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-11-23 16:26
運頭塘倒不如藉富蝶之便,砌多條打直切落既吐公大隧線好過

74A 我想變成工業邨 - 富蝶富亨 - 廣福 - 埔公 ...

都講左lor,城河東大涌橋路無左大埔直車,另外仲有好多漏洞。
如果74A要行九東都應該行城河東而唔係沙市,除非有新車做到大埔 - 城河東埔公要既應該會係城河東西各一既密車轉車線(我既 72, 72A, 73A, 74A 重組:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1187828-1-1.html)

另外,唔見得九巴會抽到新資源做富蝶大隧全日線
做建議暫時應該都係要零新資源處理會易些少

一係就74A落山就直落大隧好過

iseen 發表於 2020-11-24 01:24 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-11-23 11:24
唔係全數新界九龍線通勤方向一律都係新界去九龍咩?九龍係市區,新界係郊區喎。74P係74X嘅支線,服務範圍 ...

梗係唔係啦,返工點新界都有唔少。
80年代新市鎮發展以後,每個新市鎮都有工商區返工。
科學園都明顯係返工區。
九龍人唔係死返九龍港島。都有人返新界嫁

kitarolo 發表於 2020-11-24 01:37 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-11-24 01:17
都講左lor,城河東大涌橋路無左大埔直車。
如果74A要新線都應該行城河東而唔係沙市,除非有新車做到大埔 - ...

如果將72A改為循環線
乘客不受限制可繼續乘搭,即係
大埔工業邨開到九肚山路不變,跟住

富豪花園
麗豪酒店
乙明邨
曾大屋
大圍站 (定時點及換車長)
再依現72A往大埔方向停站

換取74A離開城門河東,實際上仲密車咗,
繼續有河東來往埔公/大埔直車,最多延長
服務時段兼停新達廣場及運頭塘(不入邨)
iseen 發表於 2020-11-24 01:45 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-11-23 17:37
如果將72A改為循環線
大圍站換車長,乘客不受
限制可繼續乘搭,即係大埔

又唔洗去到大圍咁遠
去到乙明-沙市循環返富豪已經夠
大圍市用轉乘 / 北行72補已經可以
咁樣就可以換經鳳園 / 富蝶

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1169530-1-1.html

74A 就諗計睇下加唔加到車做到埔公-大隧-九東,富豪有72A已經當有補償
S3BL100 發表於 2020-11-24 02:00 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-11-24 01:17
都講左lor,城河東大涌橋路無左大埔直車,另外仲有好多漏洞。
如果74A要行九東都應該行城河東而唔係沙市, ...

74A 食 72A,沙田巿中心後直入大隧,一樣做到沙乙博同沙田圍,係站位唔同左,同埋差左個富豪花園

淨係做城河東,掂唔到沙田巿中心,有幾多客大家有眼見

fb.com/scientisthk2usa/
iseen 發表於 2020-11-24 02:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-11-23 18:00
74A 食 72A,沙田巿中心後直入大隧,一樣做到沙乙博同沙田圍,係站位唔同左,同埋差左個富豪花園

淨係做 ...

田園閣唔係計做到沙乙博同沙田圍,乙明個站係沙乙博 西邊,同田園閣差好遠。
miklcct 發表於 2020-11-24 11:17 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-11-24 01:24
梗係唔係啦,返工點新界都有唔少。
80年代新市鎮發展以後,每個新市鎮都有工商區返工。
科學園都明顯係返 ...

咁以淨客流計算,朝早都係新界出九龍,至少以74X/74P服務範圍來講點都係。
進智公交
271_N271 發表於 2020-11-24 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-11-23 20:00
哦,咁不如大埔墟加廣福獨立成線開3個字一班好唔好?
咁你地富亨禁衛軍鐘意點飛都得,係咪?
一陣又話人廣福保 ...

如果你可以理智啲,成個討論氣氛會好好多。
我成段嘅意思係非繁唔好搞咁多嘢,
但朝早唔需要每一班都塞入去。
你自己搵幾日望下就知,
根本大部分人都係寧願等嗰3班吉車,
但係就不斷有其他班次攝入去,後面啲車又俾佢哋頂住。
好現實咁講,74X絕對有份造成廣福邨擠塞嘅問題。

我承認廣福邨的確對74X係特別捧場
(第二條我覺得係307P),
即使運頭塘改直出,減返一班畀廣福我覺得都合理。
但究竟你哋有咩咁懇切嘅需求,
一定要其他屋苑所有班次停埋你先上公路?