hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290嘅模式同城隧線模式,邊種更適合抄落沙埔水線? ...
開啟左側

[問題] 290嘅模式同城隧線模式,邊種更適合抄落沙埔水線?

kwn1029 發表於 2020-11-24 17:31 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-11-24 10:09
新界東太大,開線做唔晒咁多地方
其實要一條唔出九龍既70又如何?

73B (原先開線時) 有「少少」學緊呢個概念
請時刻保持感恩及包容的心
kwn1029 發表於 2020-11-24 17:33 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-23 22:22
新界東區間要轉車嘅一早搭咗火車

如果我起石門/第一城去大埔中心,其實我上大老山轉車反而開心D
請時刻保持感恩及包容的心
iseen 發表於 2020-11-24 19:26 | 顯示全部樓層
咁睇啦,水埔、沙埔各自都應該養到客。水沙就真係比W3算,上水-城河東好難夠人 (除左石門、沙一)

首先,九巴真係要養大架73B,仲要飛大窩西先得。比73 6架車,行假日走線,比73A 4架車,飛火炭,已經做到73 15分一班,73A 30分一班。玩盡D,就R多架車比73A,飛華明去聯和墟同埋用石門站做總站,咁就正式可以踢到73B落公路。

其次,埔公唔係真太慢,大埔  - 城河西比72 同 W3 都可以接受。大埔 - 城河東就睇係可唔可以用少少借口,做個大埔 - 濱景  小瀝源路 - / 銀城街 - 沙角 - 大涌橋 - 大圍線,叫 806 專心做好 城河東 - 科學園 同 科學園 - 大埔

YY487 發表於 2020-11-24 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-11-24 20:27 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-24 11:59
73 轉 70K 已經睇到冇人會轉巴士
除非巴士班次好密

兩架車都太疏,70K 明明係區內線都15分鐘一班,又無可能準時預到轉車。
我係九巴就應該會 73 / 73A 分家,比73A 上聯和墟飛華明博一博,73 精簡路線 (行假日南運路走線,唔行太平工業) 另加早繁後唔入埔工,試同樣車數做 15 / 20 分一班。 做多個賣大包轉乘 73 / 73A + 72 / 72A / 73A / 74A ; 咁就應該過到。
 樓主| AV296 發表於 2020-11-24 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-11-23 23:27
Sorry 你嘅大細區我係有啲一頭霧水

不過講沙埔水,我覺得係欠缺好似276/261 呢類新界區內快線。

Sorry 可能係我講得唔清楚

講番啲terminology,主觀嚟講典型嘅城隧線,都係遵從緊一個formula,就係上述細區<>大區<>大區<>細區。以47X為例,葵盛/乙沙博就係細區,葵芳興/沙田市中心就係大區。
細區就係嗰啲住宅,比較少外區人去,交通需求較單向同少,所以唔使咁多同咁密嘅車。但係始終係個區仔,都需要有交通方面嘅需求,所以都係需要有巴士。
大區就係比較繁榮/繁忙/繁囂嘅區,比較多外區人嚟,交通需求多同雙向,而且全日都會有客。簡單而言,即係新市鎮嘅市中心,或者市區最熙來攘往嘅地方。

之後嗰段,遲啲再覆
S3BL100 發表於 2020-11-24 22:49 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-11-24 02:16
基本上慢線唔係太慢,我估人坐得巴士都係求直車同方便

所以,粉南 - 城河東用73A都已經可以接受,只要飛 ...

但 73A 做唔到石門,亦入唔到上水,而石門會係主要目標客源

其實是咁的,如果真係打算做新界東區間線,尤其是打算用 W3 拆兩條去做既話,目標客源至少包括以下幾組:

(1) 聯和墟 - 上水
(2) 上水 - 粉嶺南

(3) 太和 - 大埔超級城 ( - 廣福 )
(4) 白石角 - 科學園
(5) 石門 - 大涌橋路 - 沙田巿中心

問題就係點分組

咁好明顯,(5) 係唔可以同 (4) 夾,一來已經有 806 系綠小,二來科學園同石門都係返工位,分開兩條線照顧南下返工客會比較理想;甚至 (5) 同 (3) 夾都係唔理想,除左本身有 806 系綠小外,同 73A 重疊程度亦比起你提到既粉嶺來往城河東更高

所以只能係 (1)+(5) / (2)+(3)+(4) 或者 (1)+(3)+(4) / (2)+(5)

至於點解我會揀後者,一來因為粉嶺南往來大埔本身已經有 15 分一班 73+73A,但聯和墟上水只得中段做半日既 73B 仲要上水得單邊特快;二來我對粉嶺南往來沙田巿中心既客量會比較有信心

於是就變左咁拆

fb.com/scientisthk2usa/
ky927 發表於 2020-11-25 00:17 | 顯示全部樓層
埔水線
我會拉276B落水食73B,天富<>富亨/那打素

係無限延長左,但係可以用到幾水客
天水圍<>落馬洲<>上水<>北區醫院<>粉嶺北<>大埔<>那打素

係拉得誇張啲,但咁串法可以一條線做醫院線,又做到新界東跨區線

andy92 發表於 2020-11-25 00:47 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-11-24 09:36
26仲收緊12蚊嘅時侯,有段時間87K 轉EAL轉K巴車費同26平排。後來26愈加愈貴、偏偏就愈做愈旺,九巴繼續零 ...

非繁成日見到 26 行吐公得幾丁友,
如果巴士開疏一兩倍都未必夠客做

iseen 發表於 2020-11-25 02:47 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-24 14:49
但 73A 做唔到石門,亦入唔到上水,而石門會係主要目標客源

其實是咁的,如果真係打算做新界東區間線, ...

都可以咁做,不過如果73A飛火炭,(Optional 用沙田路去李家誠專科診所落,去避燈) ,尾站拉去石門站,都有機會令73A做到石門

大窩西長遠計,一條73 加到十五分鐘密已經好夠用,抽走73A可以做到更多有用既野