hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290嘅模式同城隧線模式,邊種更適合抄落沙埔水線? ...
開啟左側

[問題] 290嘅模式同城隧線模式,邊種更適合抄落沙埔水線?

258X 發表於 2020-11-25 07:15 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| AV296 發表於 2020-11-25 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-11-23 23:27
Sorry 你嘅大細區我係有啲一頭霧水

不過講沙埔水,我覺得係欠缺好似276/261 呢類新界區內快線。

我都覺得新東之間無快線

我覺得大埔公路同大窩西支路唔駛咁多車,各一條出市區嘅線,一條區內(新東區內)線就夠。出市區嘅,60分鐘一班已經夠,至於區內線,就要起碼20分鐘一班,加大量BBI轉車。呢兩條路,我覺得提供基本服務已經足夠,多出嘅資源,可以行特快線,服務大部分人口。

即係埔公73/73A二揀一,72/74A二揀一
大窩西 74D (或者用另外一條新線代替,例如272X全日拉去九龍坑),同埋73/73A/73B (連埋走線嘅調整)

沙水線 (或者正確嚟講係沙北線) 我反而覺得行聯和墟會更好,但粉嶺又唔係唔好...呢個就係點解我話拆兩條嘅原因
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2020-11-23 23:32
的確。只不過,今時今日北區同大埔係嘈緊呀……但運吉可能睬你都有味,仲要大大條鐵平行又未爆。 ...

北區同沙田我理解...
但大埔大部分地方去火車站,起碼要駁程車,坐巴士去到北區,都未知上到火車未。

我諗運吉唔理,主因應該係關而家嘅區議會事。
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-11-23 23:41
沙田:不如摺左條W3還返車俾81先講,B8改經大埔太和路就夠,新界東區間線我地唔care ...

九巴點會理,除非81加價去到8.4
ryandroid 發表於 2020-11-25 10:25 | 顯示全部樓層
其實最大問題係北區冇得好似其他區咁有個順路嘅雙向轉車站如果有雙向轉車站
北區去埔沙可以好似大西北開中途綫(M 綫) 去荃灣之餘可以轉長途車

北埔沙綫最大問題係東鐵票價太有競爭力
所以只可以搵遠離火車的住宅區做中途綫
但齋做遠火車的住宅區又唔夠旺
開得疏又趕客
73B 就係咁嘅情況

真係要開嘅話就取消73B開新綫聯和墟>順欣>上水
>大埔太和路>南運路>廣福道
>創新路>大學站(轉馬鞍山車)
>石門>第一城>沙田圍>水泉澳

73 改總站去那打素醫院(經工業區)
可以拉埋去北區醫院
但唔好兜哂成個華明圈

樓主| AV296 發表於 2020-11-25 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2020-11-24 00:02
我冧樓主嘅大區應該係指一啲有文娛康樂有 shopping嘅地方,小區就係住宅為主?不過又好難咁樣去概括咩叫 ...

無錯,大區簡單嚟講,即係市中心,demand比較大同雙向,外區客會去嘅地方。細區即係需求比較細,唔使咁密嘅線。

所以以城隧做例子,細區好似乙沙博咁,得一條線,去葵涌(大區)以外要轉車;而沙田市中心(大區)就會有幾條線,去好多大細區都可以直達。
套用落去新東,可能沙埔水有幾條線,全部都係由某啲細區出發,途經一個大區,跟住就行公路,去到另一個大區,再以細區做總站。咁樣嘅話,細區起碼有一條線,而大區就有幾條。

而我覺得火車始終未做到好多人,沙田除咗沙市同大圍,北區除咗粉嶺同上水,其他地方都要轉車。所以我對沙水(或者沙北)都有信心。不過要睇九巴有無心做,上面都有師兄話26 收十幾蚊都好客,我覺得九巴做呢類線,分分鐘好過做73 73A嗰類線。
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2020-11-24 00:14
我覺得都唔係有冇客
而係KMB冇信心做得起新東區內線
否則一早274P應該全日

反而我唔係太睇重B8
一嚟新東人唔少都有月票,肯唔肯搭城巴係一個值得討論嘅嘢
二嚟B8得星期六日
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-11-24 00:20
W3 係好應該趁而家停駛,成條斬掉重練

想用來做新界東區間線唔係唔得,但沙田大埔北區明明大把位唔近鐵路 ...

W3其實就算非繁,都未去到「唔好」,所以我對W3一拆二都支持

但係行沙田至西九龍站呢段,會唔會嘥咗? 而且W3都無BBI,咁樣其實都嘥咗好多油。用嚟提高票價? W3有雙向分段,去唔去都唔緊要。

而且九巴可以點同運吉講拆線? 用咩理由? 咁樣又唔會令到高鐵客量更高。

所以我傾向開新線,然後用290式宣傳。

講番定線,如果新增資源,不妨大膽啲。聯和墟要兜上水先去太和,未免有少少唔吸引。兩邊調轉,上水出再去聯和墟,跟673行,我覺得反而仲理想。上水仲可以有聯合班次添。

沙田方面,有一條線大學止步,我覺得可以再行去沙中,然後行乙沙博去大圍。大學咁樣,大中可以有多條去沙中嘅車。
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-11-24 02:05
佢地未必有出行pattern, 所以咪計唔到點出新線

如果因為無出行pattern而唔開嘅話,恐怕九巴一條新線都開唔到
iseen 發表於 2020-11-25 12:23 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-11-25 02:46
W3其實就算非繁,都未去到「唔好」,所以我對W3一拆二都支持

但係行沙田至西九龍站呢段,會唔會嘥咗? 而 ...

又未必,聯和墟做總係留位比佢上東北發展區。
同時,聯和墟出沙田都要搵車駁鐵,而上水有火車站。上水比聯和墟更需要直上公路。 上水兜曬聯和墟同粉中,我都坐鐵到左沙中