hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290嘅模式同城隧線模式,邊種更適合抄落沙埔水線? ...
開啟左側

[問題] 290嘅模式同城隧線模式,邊種更適合抄落沙埔水線?

樓主| AV296 發表於 2020-11-25 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2020-11-24 02:16
基本上慢線唔係太慢,我估人坐得巴士都係求直車同方便

所以,粉南 - 城河東用73A都已經可以接受,只要飛 ...

73A最大問題係車疏,而且只去到華明,去唔到上水;而做接駁嘅70K又太疏;而全程唔行公路,好多italk會員又嫌「觀感」唔好;九巴又唔做宣傳。

另外,73A全程60分鐘好似要大埔好暢通+無咩人上車先做到,所以我一直主張直接開沙埔北特快線 (當然加290式宣傳)

btw其實入唔入太和,都唔會慳/嘥太多時間,不如順便停埋
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-11-24 06:58
依家九巴只會夠膽做啲風險低同時回報好高嘅動作,想做返好似當年85C咁、大刀闊斧斬走樂富聯合道咁勇嘅, ...

隔離po唔係話85C改做85X係為咗迎戰沙中線咩?

同埋當時地區阻力大唔大? 我唔係幾清楚
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2020-11-24 07:02
全日新東區內線的話,274P難做d,唔夠26爭之餘,科學園+工業村亦比較少全日客。
宜家兩繁有274,價錢夠 ...

咁就期待城巴開B8A B8B B8C B8X XB8 開哂成個新東 兼星期一至五全日
Waiyin12 發表於 2020-11-25 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-11-25 12:31
咁就期待城巴開B8A B8B B8C B8X XB8 開哂成個新東 兼星期一至五全日

九巴會以「以有72/72A/73/73A提供相關服務」反對
流星☆雨 發表於 2020-11-25 12:52 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2020-11-25 10:19
九巴點會理,除非81加價去到8.4

如果純粹係價錢牌問題,還落去280X個pool都好呀
趕客路上 理_得你
053h4 發表於 2020-11-25 12:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
YY487 發表於 2020-11-25 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| AV296 發表於 2020-11-25 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2020-11-24 08:52
其實沙田/馬鞍山-大埔巴士快車係絕對有得做, 本來囉, 係 806 未出現之前..
睇下 806A/806B 濱景D客就知啦, ...

其實我覺得沙田/馬鞍山去大埔收超過10蚊,係有少少overrated

74X都收緊10.1,如果去沙田貴過去觀塘,呢個會係好大嘅bug。所以806A 806B 26收得咁貴,完全係因為九巴唔做呢批咁有potential嘅客。

加上73A班次實在比較趕客,我馬鐵南下大圍轉火車,再上大埔,都快過原地等73A 30分鐘。其實短期之內,我覺得只要73A兩邊都延長,係有條件加到起碼15分鐘一班。(短期之內,可以用埋73嘅車,橫掂73獨市位得繁時先有客)
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-11-24 10:09
新界東太大,開線做唔晒咁多地方
其實要一條唔出九龍既70又如何?

一條線梗係做唔哂,格硬做咪盞變成290翻版

所以我先主張用多過一條嘅線去做
 樓主| AV296 發表於 2020-11-25 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-11-24 10:20
小巴裝16/19人,好容易做到密車。

巴士要唔洗蝕平均一車每小時要載40-50人(以全日營運12小時,考慮埋非 ...

但係小巴好難做到好平

新東大部分高需求嘅地方,都係公屋/高密度私樓 (無錯,其實係句tautology),所以價錢競爭其實好有效。

再加上,一條班次穩定+價錢相宜嘅線,其實可以鼓勵居民出多啲街 (當然喺而家就唔適用),「創造」新客源

例如非繁嚟講,290嘅客唔單止本身需要regularly來往兩地嘅人,仲有一部分係因為290開咗,來往兩地更方便而出多咗街嘅人。例如 (可能) 荃灣donki大減價,以往將軍澳人可能嫌太遠/要轉車而唔去,但係而家有直車,就會去囉 (未必係專登屋企走出嚟,但係可能約friend)
仲有好多好多類似嘅例子,未能盡錄;我想指出嘅係,一條好嘅巴士係可以「創造」新客源。

所以巴士有無得做,視乎巴士公司可唔可以做到一條成功嘅巴士路線
至於點為之成功,最簡單,咪即係定線直接,班次穩定,站位就腳,價錢合理,BBI多之類囉