hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 40P 加班及 936A 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 40P 加班及 936A 加站

GZ4031 發表於 2020-11-25 00:00 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2020-11-24 23:50
葵涌道冇你哋想像中咁多客 ............
成條葵涌道 早繁最少人上車就係 935
936A 行完梨木樹就經下路走人 ...

936A 本身唔夠客都係因為時間太唔吸引, 唔快梨木樹主流都去哂36M

如果咁改完, 936A 起碼比到幾班真特快出黎
講真, 咁行法快10分鐘, 就夠吸番一部分36M既人比18蚊上車
天空之神 發表於 2020-11-25 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-11-24 23:38
935 同936A 仲有936 係想點
朝早係有客既, 拉順條936A 石圍角梨木樹之後拉直哂行葵涌道橋下停葵興芳邊皮走
...

調返轉
石梨 935 應該取消,併入 936A ,加密全日學 40P 兜東北葵外圍

長遠 936 跟以上走線 + 兜安蔭總站
回程 936A 併入 936 改返行上路,跟 40P + 兜安蔭總站

用返密少少班次,減少唔同特車谷返班客會搭既意欲,尤其 936A 同 935 早繁各自都有 2 款起步點
Tummy 發表於 2020-11-25 00:17 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-11-25 00:00
936A 本身唔夠客都係因為時間太唔吸引, 唔快梨木樹主流都去哂36M

如果咁改完, 936A 起碼比到幾班真特快 ...

石圍角梨木樹有客嘅話我唔反對
但如果本身已經冇人坐 諗住搭埋葵涌道開車走嘅話
都係算罷啦 .........
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
GW4866 發表於 2020-11-25 02:41 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2020-11-25 00:17

條936/A對石圍角/梨木樹咁慢咁兜
乜客都兜走哂啦

我個人就支持抽返兩三班做936X拉返班客
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2020-11-25 03:57 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-11-25 00:01
調返轉
石梨 935 應該取消,併入 936A ,加密全日學 40P 兜東北葵外圍

早繁唔應該格硬cut哂d分支

石籬935併唔位入936A我意見不大,但改跟40P咁行即係唔經石籬總站
另外雍雅軒/寶星搭乜?

石圍角/梨木樹又無解決過太慢既問題

宜家個問題936A格硬屈上去食埋935一份但又唔同站,無好好分工
同埋就咁睇935班次唔密咩?
936/A慢係一個事實,唔改善走線加密幾多都好谷唔到幾多客出黎
有客既都係後段,前段就白白浪費載空
GW4866 發表於 2020-11-25 04:42 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-11-24 23:38
935 同936A 仲有936 係想點
朝早係有客既, 拉順條936A 石圍角梨木樹之後拉直哂行葵涌道橋下停葵興芳邊皮走
...

都係果句,早繁無必要cut哂分支,人地青衣都可以係分做948A/B/X
只要分工妥當就得

936A無必要全部改直出,抽石圍角果兩班做住先,儲到客再加班都未遲
而梨木樹開既936A保留,同時取消屈上石蔭路縮短車程
梨木樹要快就搭X,要頭站有位揀就搭返A

935改跟35A即係跟936咁行,安蔭石蔭由直出變經長沙灣先上公路實反檯

我諗法係935石籬班次考慮併入936A,但會以特別班處理
雍雅軒起載,右轉上大隴街跟返936A

重整後早繁:
石圍角>兩班936X
梨木樹>兩班936X+三班936A
安蔭/石蔭*>六班935
*可往和宜合道選乘936A
石籬>三班936A+四班936A特別班
qunow 發表於 2020-11-25 06:15 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2020-11-25 04:42
都係果句,早繁無必要cut哂分支,人地青衣都可以係分做948A/B/X
只要分工妥當就得

935/936系站位唔同呢
巴士的膠 發表於 2020-11-25 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2020-11-25 00:17

反而調轉諗,936A朝早停完和宜合道運動場之後,連上葵都唔停,改停昌榮路、屏麗徑、石英徑直去業成街、華員邨、碧海藍天會唔會比同935爭客實際?

935石籬特車就改唔停打磚坪街,停石歡樓、石籬天主教去石蔭。

最後打磚坪街用935石籬特換936A,石籬山上面就換935石籬特車,象石梨木樹快到5分鐘。
天空之神 發表於 2020-11-25 12:40 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-11-25 04:42
只要分工妥當就得

其實個人就係想用40P 定線盡量做哂
或者調返轉
936A 做大連排葵芳
935 上路
都好過唔同站互搶

936A 石圍角 40 分鐘一班但梨木樹 20 分鐘一班
都好夠倒哂象石果班

935 石梨特同 936A 本身時間唔差好遠
密車但車程長小小反而會谷到客

但唔係隊架車入興華街塞燈倒哂批客
.
Ricky403 發表於 2020-11-25 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

如果真係要大執,倒不如連934A都改,荃景圍搭綠楊荃富街,點睇都唔係咁夾
934調整開車時間,同934A錯開到大涌道,回程亦避免跟934A一齊開
934A來回改經大涌道,上繁改遲5分開
935上繁改安蔭開,加兩班,石籬班次併入936A
936不變,下繁返梨木樹減一班
936A改梨木樹開,取消下繁回程,上繁維持三班梨木樹開,加兩班打磚坪街開
936X梨木樹開經石圍角綠楊荃富街直出西隧,上下繁兩班