hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 施政報告有關車資優惠/補貼項目
開啟左側

施政報告有關車資優惠/補貼項目

HV9990 發表於 2020-11-26 00:49 | 顯示全部樓層

其實好多香港老人家去到中国咪又係用緊老人價搭車
又唔見人哋嘈話點解要補貼埋你班外人

講真而家濫用係咪好嚴重先?
本身党鐵都成日查飛架啦
仲話轉個人卡只係將簡單事複雜化
KCRC . Keep Moving
kitarolo 發表於 2020-11-26 01:06 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-11-26 00:32
但變咗不思進取去改善巴士網絡囉
尤其係短途車
除非巴士公司將全部路綫搞雙向分段或車站拍卡回贈
咁就另當別論
改善非繁啲短途車同長途車嘅資源重疊浪廢都慳唔少

1) 例如綠色小巴咁,明知年長乘客搭
短途且條路線係有雙向分段,即使乘客
主動要求㩒平啲,司機都話點都兩蚊就
唔好麻煩佢,營運商實際上會攞多咗補貼,
呢種情況係灰色地帶,好難話被審查到出嚟
甚至政府派人拉。

2) 我自己兩年前到新加坡自由行
當地巴士下車也要拍卡,有通告建議
月票客及樂齡卡(即是年長人士)都應
拍,方便營運商統計各段路嘅乘客分佈。
kitarolo 發表於 2020-11-26 01:11 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-11-26 00:49

內地巴士應該屬公辦民營定係點?

怪就怪香港除食水外
公用事業基本上都係私營
再整埋啲准許回報之類變咗
無論任何形式資助都會有人拗
AtrHenu 發表於 2020-11-26 02:10 | 顯示全部樓層

無錯很多香港的大伯父母返鄉下(深圳)都用咗中國老人價搭公交車,地鐵,CHR5,綠皮火車,
但人地的交通部(啊爺)寫明只要出示身份証或護照/回鄉証...等有效身份証名文件而又証明到65歲以上就可以用到
(只係香港啊林婆婆和羅伯伯話一定要有香港身分證的老人先可以用$2,持旅遊証件的遊客級公公婆婆都唔準用$2)!!

btw,遲早有一天係習爺指示下香港,澳門的老人搭車優惠都要學廣州個種模式以配合粵港澳大灣區發展.

JH_LE4612 發表於 2020-11-26 05:35 來自手機 | 顯示全部樓層
如果搞長者八達通實名制嘅話,其實可以考慮同長者卡合併,帶少樣野出街煩少樣野。
AtrHenu 發表於 2020-11-26 08:06 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2020-11-26 05:35
如果搞長者八達通實名制嘅話,其實可以考慮同長者卡合併,帶少樣野出街煩少樣野。 ...

長遠都可以的,反正北京都係用呢種模式付長者車費.

PS:以呢個廢到無朋友的政苦現階段起碼要10年八載先完成並只會有更多濫用$2個案!!
kei_hk 發表於 2020-11-26 10:03 | 顯示全部樓層

講真而家濫用係咪好嚴重先?
本身党鐵都成日查飛架啦
仲話轉個人卡只係將簡單事複雜化

講真﹐間中坐巴士都見到明顯唔係 $2 客群﹐都係用$2 坐車。你可以講﹐可以係其他肉眼分唔到的 $2客群。
但係﹐你估真係呃$2 居多﹐定係真正的$2客機會高?

MTR 就話有隊人專做查票﹐但係其他交通運輸機構又如何?

明知個後生仔用長者卡又點?
咪又係扮聲唔到睇唔到反正班司機無損失﹐理來做乜。

但係作為納稅人﹐又係唔係願意見到有批人﹐無廉恥去用長者卡去呃錢?
增加左用長者價優惠的門檻﹐又係唔係可以減少這一類人?

kei_hk 發表於 2020-11-26 10:25 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-25 17:31
- 仲有小童八達通
- 長者數目只會越來越多
- 點阻都係要搵人spot check逃票

不正當使用 $2 的客仔﹐之後這班人會用小童卡。
無錯﹐理論上正確。
不過﹐無左政府補貼的情況下﹐就係交通營運商自己蝕底﹐自己收少一半錢﹐同政府補貼無關。
作為納稅人﹐亦唔需要理會﹐因為唔涉及政府錢。

交通營辦商自然會落力去處理少付車費的問題﹐如果唔係就自己蝕錢收埸。

你講點都要搵人去check逃票。
你都正確﹐而家理論上都係有做。

現實......
MTR 就話有隊人專做查票﹐但係其他交通運輸機構又如何?

明知個後生仔用長者卡又點?
咪又係扮聲唔到﹑扮睇唔到 反正班司機無損失﹐佢地理來做乜﹐博比乘客問候家人咩

我一開始都係針對點去防止濫用﹐如果所有交通機構都有做這一樣野﹐就唔會攪到有需要想方法減少濫用。

長者數目會增加﹐亦唔係問題。
假設﹐現在開始60歲會有優惠﹐這班人自然會先去換八達通卡。
即係﹐60-65歲的一班人﹐就會轉晒用個人卡。
再用5年時間 (或視乎處理速度﹐縮短換卡期)﹐分批為現時65歲以上的人換卡/登記資料。
過完換卡期/登記期限﹐咪全部取消$2坐車優惠。只有符合年齡﹑已登記的八達通才有坐車優惠。

成件事由社署長者卡部門去做統籌﹐60-65歲就自己去申請﹐八達通與長者卡合二為一。
65歲就政府出信叫長者確認資料再交回表格﹐卡本身唔一定要換﹐將有關優惠資料在處理日常交易時寫入卡內 (或去指定地方active)就可以。
到時﹐八達通及長者卡依舊係2張卡﹐使用方法及長者優惠亦無改變。

由於政府有晒所有長者八達通卡的卡號﹐政府定期將移民天國的長者資料﹐通知八達通公司做鎖卡(可辦理退款)﹐就可以解決長者資格 "永續" 的問題。

成件事亦需要理會之後有幾多長者數目增加﹐反正都係做一次﹐因為歸納埋長者卡一併處理。

053h4 發表於 2020-11-26 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-11-26 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-11-26 10:03
講真﹐間中坐巴士都見到明顯唔係 $2 客群﹐都係用$2 坐車。你可以講﹐可以係其他肉眼分唔到的 $2客群。
但 ...

其實殘疾真係冇樣睇
四肢健全行得走得跑得其實都可以係殘疾
只能夠show 證
甚至玩人面識別
不過香港應該好難做到

但最基本係可以拍長者八達通響另一種聲去被人識別係用長者八達通而唔係有殘疾人士身份嘅八達通
始終殘疾人士身份嘅八達通濫用機會少好多
分得出長者定殘疾先可以針對到濫用長者八達通嘅非長者