hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 施政報告有關車資優惠/補貼項目
開啟左側

施政報告有關車資優惠/補貼項目

053h4 發表於 2020-11-26 11:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2020-11-26 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-25 23:31
"在能有效打擊和防止濫用的前提下", 呢句重點下,無理由你會覺得65以上就唔洗用有期限的個人八達通。

...

65歲以上係既有措施,
60-64係新增。
呢句明顯係講緊針對新措施。
s3n370 發表於 2020-11-26 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-26 10:25
不正當使用 $2 的客仔﹐之後這班人會用小童卡。
無錯﹐理論上正確。
不過﹐無左政府補貼的情況下﹐就係交 ...

你個“一有死亡證就停咭”係可以自動cut佐身故長者嘅個人八達通。
不過就無助防止借用在生、又或少數唔响香港過身嘅長者。
更重要係,一個人只能同時持有一張個人八達通?
kei_hk 發表於 2020-11-26 17:25 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-11-26 17:05
你個“一有死亡證就停咭”係可以自動cut佐身故長者嘅個人八達通。
不過就無助防止借用在生、又或少數唔响 ...

目的係增加不法使用的人難度﹐減少不當使用的機會﹐因為無得防借卡。
但係﹐佢地都要承受交通機構查票的風險。

至於長者不在香港又借卡給予留港的人﹐就即盡睇下政府有無心去審查處理 (需配合相關法例才可成事﹐或涉及修例)。
因為附優惠功能的八達通卡卡號﹐變相係同身份證號碼有關連﹐再同入境處出入境紀錄做配對﹐自然搵到這堆問題卡出來﹐就有得做跟進。

而不在香港境內出發去天國﹐除非其家人唔處理香港的遺產﹐否則唔會唔知相關長者已經移民天國。

八達通的條款就話唔可以借卡﹐有無人理就另一回事。
如果併埋$2乘車計劃﹐一經查證﹐可以第1次黃牌警告﹐第2次就停賽幾個月﹐第3次終身停賽。
這樣都係睇下政府是否加入$2乘車優惠條款之中。

至於個人八達通﹐的確係每個人只可以擁有一張﹐八達通公司係唔會為一個人發出2張同時有效的卡。
就算係換卡﹐都係寄一張未active的新卡給你﹐再去佢部機去交回舊卡及插入新卡做active。
(我自己多年前﹐在剛推出八達通apps時更換個人卡﹐未開始為所有人換卡的計劃。當時要去指定MTR車站﹐由職員處理active 新卡)

就算我上面所講﹐唔需要換個人卡﹐只係登記資料寫入優惠標記入八達通卡。
政府一樣可以令到每一位長者﹐只能夠有一張附交通優惠八達通卡。
身份證 與 八達通卡卡號做配對就可以﹐有壞卡/遺失﹐就update record 及 lock 舊卡。

s3n370 發表於 2020-11-26 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-26 17:25
目的係增加不法使用的人難度﹐減少不當使用的機會﹐因為無得防借卡。
但係﹐佢地都要承受交通機構查票的 ...

搞咁大壇野,牽涉咁多部門,
行政費用高到呢
始終都係果句,唔合資格嘅濫用,
現時都處理到,除非係太多人咁做。

而家個難度在,一個長者拎住張後生D嘅咭搭車,
點樣去捉?
053h4 發表於 2020-11-26 17:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-11-26 17:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2020-11-26 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-26 17:52
關愛基金接受新來港人仕的10000為例, 都自動把申領其他津貼的人自動撥作合資格, 重而把行政費降低
本身65 ...

行政費高係指新增機制,即係利用入境處等資料互聯去防止所謂濫用,
呢個仲要係一路run。
你所提嘅生果金、關愛基金增加受益人,又有相應加強咩?

我都唔計$2優惠人數多同補貼額低,
生果金人數較少津貼額高都未去到個個case咁update,
用果位磚家嘅諗法仲唔係殺雞用牛刀?

善用公帑呢個原則無錯,
固然overkill係本末倒置。
咁善用公帑又唔見佢Day 1就做?
更唔好提係人都拎到嘅交通補貼?
我真係唔識答。

053h4 發表於 2020-11-26 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-26 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-11-26 19:19
Day 1無做唔代表Day 1唔應該做或者家唔應該做。

重有,長者個人八達通資格參考學生八達通都係有限數。根 ...

現時無你所謂嘅有死亡證就自動cut福利呢回事。
另外,Day 1唔做無話唔可以亡羊補牢。
若果真係大問題,睇唔到點解要兩樣一齊做。
點解唔係修補好先,
補好先至擴大受益範圍?

同埋呢類無門檻嘅福利,係用個人為單位,要主動申請,
唔合資格亦要主動申報,出多佐嘅要回水。

而$2計劃係無需申請,主動納入。
同上述福利完全係兩回事。
用個人八達通係有限錢
但主動阻截,全世界例子都說明係比抽查更浪費。
除非係去到人人皆騙嘅程度
咁又係善用公帑?