hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【壽終正寢】啟德單軌鐵路(環保連接系統)已被多元組合取 ...
開啟左側

【壽終正寢】啟德單軌鐵路(環保連接系統)已被多元組合取代

ViviTse 發表於 2020-11-27 17:02 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2020-11-27 09:49
問下電車公路肯唔肯LAW

我個人認為電車又未必得。如果用港島模式,始終電車軌會佔用咗路面唔少位置(每條街一條行車線),尤其開源道等等根本無位。

如果用架空模式,亦即係環保連接系統,亦即係已被多元組合取代。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
matchnacu 發表於 2020-11-27 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得比電車試下不為過 , 話唔定真係有一天可以在置地門外, 乘電車跨過大海
吳宗錡 發表於 2020-11-27 19:27 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-11-26 18:32
因為開初係搞環保減炭
有單軌嘅作用就係取代車路
自然唔會拎跑道區起主幹道

我認為,單軌係作為區內運輸,而我建議嘅主幹道係跨區通勤,兩者有唔同嘅分工,都係需要起嘅。
再者,宜家都無咗單軌啦!跑道係唔係更加需要起主幹道呢?
ryandroid 發表於 2020-11-27 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2020-11-27 19:27
我認為,單軌係作為區內運輸,而我建議嘅主幹道係跨區通勤,兩者有唔同嘅分工,都係需要起嘅。
再者,宜 ...

中九龍幹線+T2 咪係跨區主幹道囉
觀塘繞道都係跨區主幹道
有T2 主幹道分流觀繞來往將隧及東隧嘅車流
咁觀繞咪可以做返九龍東商貿區嘅跨區車囉
咁跑道區又起主幹道嚟做乜?嫌觀塘區唔夠多車?
okt05120 發表於 2020-11-28 02:15 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2020-11-25 21:20
最快都係搭條橋過跑道,觀塘即刻多條路出去,跑道係低密度發展,果條路應該有大把空間吸納觀塘車
...

唯一方法係重建觀塘碼頭總站,再喺嗰道起條隧道駁去郵輪碼頭
不過如果條隧道起得太淺.可能會影響船隻出入
qunow 發表於 2020-11-28 04:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-11-27 22:42
中九龍幹線+T2 咪係跨區主幹道囉
觀塘繞道都係跨區主幹道
有T2 主幹道分流觀繞來往將隧及東隧嘅車流

按照政府圖則 https://www.hyd.gov.hk/tc/road_and_railway/road_projects/6461th/index.html
從啟德及九龍灣等一帶進入六號幹線的車輛將只能前往西九龍,無法經T2前往將軍澳及東隧,從將軍澳或東隧進入T2的車輛也只能前往西九龍
因此,由將軍澳或港島東區經觀塘繞道往返新界東及九龍東(包括觀塘區、黃大仙區、九龍城區)的車輛在T2落成後依然只能使用觀塘繞道而不能使用T2要經觀塘繞道前往油尖旺區或者深水埗區較為中心部分的車輛,雖然可以考慮改行T2並經連翔道前往,但考慮到佐敦道等橫向道路的擠塞情況,觀塘繞道可能仍會是相關車輛首選
只有在前往西九龍填海區、新界西、港島西區、大嶼山、中部水域人工島時T2幹線才會有明顯優勢,但本來從東隧和將軍澳出發的車流要經觀塘繞道前往這些地方的數量就相當有限
ryandroid 發表於 2020-11-28 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-11-28 04:04
按照政府圖則 https://www.hyd.gov.hk/tc/road_and_railway/road_projects/6461th/index.html
從啟德及九 ...

簡單一句就係6 幹用嚟分流新界西及九龍西5 幹同7 幹 去觀塘、將軍澳及東隧嘅車流
觀繞少咗新界西及九龍西去將軍澳及東隧嘅車就已經有所改善
再起多條主幹只會增加觀塘區内車流
所以6 幹先唔駁通將軍澳、東隧去啟德或九龍灣
為嘅就係五六七號幹綫分流分工
我嘅問題係跑道區起多條主幹道為乜?

觀塘區跨區問題不是缺道路
而係缺鐵路
三條過海隧道都將有四條鐵路過海隧道
觀塘區都即將有3 條主幹道
但仍然得1 條觀塘綫就已經知道有問題

東九龍綫行半山只係取用嚟輔助清水灣道
對於觀塘商貿區係一啲幫助都冇
所以觀塘商貿區要起嘅係重鐵而非單軌
更非6 幹之後再多一條主幹道
qunow 發表於 2020-11-30 05:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-11-28 11:04
簡單一句就係6 幹用嚟分流新界西及九龍西5 幹同7 幹 去觀塘、將軍澳及東隧嘅車流
觀繞少咗新界西及九龍西 ...

問題在於,東隧嘅車要去九龍西新界西嘅,就算唔係行西隧都行咗紅隧,將軍澳去新界西嘅車亦都應該大部分會去咗行觀塘道龍翔道,咁剩低由觀繞吸得落T2嘅車就得將軍澳去西九龍嘅車。將軍澳去西九龍嘅車唔會多到冇咗觀繞就通返嘅程度
另一方面我都唔覺得多得一條路會幫到好多,因為觀塘區而家無論鐵路定道路,東南西北四個方向都係用返觀塘道、觀繞、觀塘線嚟處理幾個方向夾埋一齊
對比九龍西就好明顯,九龍西首先有西鐵+東涌線+三號幹線分流新界西出港島車流,然後有七號幹線沿山唔入區分流新界西出九龍東車流,再加上打直嘅彌敦道同打橫去九龍東嘅各條道路都分得開。相對而言東九龍乜人乜車無論南北方向定東西方向都只係得兩條道路一條鐵路
開咗T2係可以將東西嘅跨區途經車流分流走,但除咗東西方向往返將軍澳嘅車流之外而家仲有好多跨區人流車流途經觀塘區,例如港島東往返新界東,將軍澳往返九龍城區等等
ryandroid 發表於 2020-11-30 11:22 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-11-30 05:20
問題在於,東隧嘅車要去九龍西新界西嘅,就算唔係行西隧都行咗紅隧,將軍澳去新界西嘅車亦都應該大部分會 ...

T2 得兩條行車線
自然好難乜車都分流到
但//將軍澳去新界西嘅車亦都應該大部分會去咗行觀塘道龍翔道//就未必
繁忙時間T2 唔塞車
將軍澳來往新界西自然多數會揀6 幹

T2係可以吸納5 幹西九來往東隧、將軍澳嘅車
及7 幹新界西來往將軍澳及東隧嘅車
日後三隧分流之後
紅隧一定最貴
西隧一定最平亦最繁忙
6 幹駁東隧係新界西去港島東嘅替代選擇

同樣沙田出市區
獅隧會最貴
青沙會最平
原本獅隧去觀塘將軍澳都有機會兜埋去青沙經6 幹

依家2 號幹綫新界東及九龍來往港島嘅車就有機會大分流咗去8 幹及3幹
2 號幹綫觀塘繞道就會少咗好新界東及九龍西來往港島嘅車

所以觀塘繞道的主要車流只會係將軍澳來往九龍西及觀塘九龍灣海濱嘅車流

而新界東來往觀塘區、將軍澳及港島嘅車流被8 號幹綫分流嘅效果
就會視乎2號幹線大隧及東隧嘅定價、沙田T4及大埔公路擴闊工程進展影響
258X 發表於 2020-11-30 11:58 | 顯示全部樓層